Bild mağduru Hamburglu Jatta

Var olan mâkul şüphe ancak konuyu araştırmaya yöneltir kesin bir yargıya varmaya ve onu haber yapmaya değil.

Volkan Ağır vagir@gazeteduvar.com.tr

Almanya son yıllarda en çok göç alan ülkeler sıralamasında her geçen yıl sıra atlayarak yükseklerde geziyor bu tablolarda. Son dönemde Türkiye'nin de içinde bulunduğu mâlum olaylardan dolayı, Türkiye'ye ne kadar Suriyeli geldiyse, bir o kadar, tamam hadi o kadar olmasa da, büyük bir sayıda Suriyeli de Almanya'ya gitti. Sadece Suriyeli de yok Almanya'da. Iraklı, İranlı, Afgan, da var, Ukraynalı da. Bir o kadar da Afrika kıtasından gelen var. Senegal, Nijerya, Gabon, Zambia gibi. Bunlardan biri de Gambia.

Köln'de ikinci odama çıktığımda ev arkadaşlarımdan biri Alman, diğeri ise Gambialıydı. Enteresan hikayeleri vardı. En son bana anlattığına göre kuzeni İtalya'ya bir gemiyle ulaşmayı başarmıştı. Çok sık geleni gideni olurdu. Birçok arkadaşıyla da tanıştım, biri hatta futbolcuydu. Bir amatör takımda forma giyiyordu. Bu ve bunun gibileri çok var. Almanya'da kalıcı olabilmenin en kolay yöntemlerinden biri. Yeteneğini kanıtla, takım seni istiyorsa kağıt işlerini halletsin. Bir tanesi ise aralarından belki de en şanslısı.

İLK MÜLTECİ FUTBOLCU

2015 yılında Gambia'dan Bremen'e gelen Gambialı mültecilerden bir tanesi olan Jatta, henüz reşit değildi. Ailesi yanında yoktu ve yeni bir hayat kurmanın peşindeydi. Mülteci statüsünü elde ettikten sonra Hamburg futbol takımı tarafından keşfedilerek 21 yaş altı takımda şans verildi. İlk 15 maçta 14 gol attıktan sonra A takıma çıkarıldı. Haziran 2016'da da Hamburg'la profesyonel sözleşme imzaladı Jatta. Jatta böylece Bundesliga tarihinin ilk mülteci futbolcusu oldu.

Ağustos ayının başında Bild gazetesi, Bakery Jatta hakkında bir haber “Hamburg futbolcusu Jatta sahte kimlikle mi oynuyor?” yayınlayarak bombayı patlattı. Zaten mülteci ve yabancı sorunu olan Almanya'da desteksiz sallamak konusunda hiç çekincesi olmayan Bild gazetesinin bu “acabalarla” dolu haberi büyük yankı uyandırdı.

İSİMLERİ BENZİYORSA DEMEK!

Yayınlanan haberin aslında tam da haber olmadığını, ancak haber olma merakını uyandıracak şüpheye sahip olduğunu söylemek gerekli. Bir Bild editörü bir isim benzerliğine başvurarak Bakery Jatta'nın Bakary Daffeh olabilme ihtimalini sevmiş(!)* ve haberi yapmış. Doğum tarihlerinin de arasında 3 yıl olması bu şüpheyi güçlendirmiş! Jatta 6 Haziran 1998'li iken, Daffeh 6 Kasım 1995 doğumlu olunca şüphe iki katına çıkmış olmalı. İki oyuncunun da Brikama United da oynamasından yola çıkarak bu iki kişinin aynı olabileceği kanısına varmış. İşte böyle haber yakalanır!! Üstüne de mültecilerin ülkelere girerken yanlarında belge olmamasından dolayı doğum tarihi ve isim değişikliği yaparak bilgi vermiş olmaları genellemesini ekleyince büyük araştırmaları sonucunda vardıkları kanı, “Jatta masalı bir yalanla başladı” olarak habere yansımış. Eminim ki isimleri ve yaşları birbirine yakın (Ana ve Anne) başarılı göçmen Alman gördüğünde de Bild aynı haberi yapacaktır!!

Bir transfer yapılırken futbolcunun böylesi büyük sahteciliğe başvurması çok mümkün değil. FIFA'nın sisteminde çok detaylı incelemelere tâbi tutuluyor böyle işlemler. Gerekli ülke federasyonlarına ve ülkelerin yetkili kurumlarına bilgiler denetletiliyor. Hele ki Almanya gibi bir yerden sahte bildirim yapıp mülteci statüsü kazanmak ise çok zor.

IRKÇILIĞI TETİKLİYOR

Yalanla başladığı iddia edilen Jatta'nın kariyeri büyük bir yalan yüzünden zarar görmek üzere. Gittiği maçlarda tribünler tarafından ıslıklanıyor. Kimilerince bu ırkçılık olarak yorumlanıyor ya da bu durum kullanılarak maruz kaldığı ırkçı saldırılar göz ardı edilebiliyor. Ya da Hannover 96 takımı Jatta'nın stadyumlarında sahaya çıktığında ıslıklarla karşılanmayacağının açıklamasını yapmak zorunda kalıyor.

2. Bundesliga'da mücadele edip Hamburg'a yenilen takımlar, futbol federasyonuna, sahte kimlik düzenlenmiş bir futbolcuyu oynattığı iddiasıyla Hamburg'a ceza verilmesi gerektiğini yönünde itiraz etti, ki bu mümkün değil. Almanya Futbol Federasyonu Yönetmeliği de kulüpleri, yabancı futbolcular için Alman devlet kurumlarından düzenlenip verilen belgeleri tekrar kontrol etmekle yükümlü değildir maddesi bu açıdan koruyor. Hamburg'un çalıştırıcısı Dieter Hecking ise, “Alman makamlarının verdiği belgelere de güvenmeyeceksek, o zaman hepimiz eve gidebiliriz” diyerek durumu yorumluyor.

Jatta hakkında son kararı Almanya Futbol Federasyonu henüz açıklamadı. Ancak şuradan bir karara varalım. Mültecilik konusunda yaklaşımsal sorunları olan ve her an ırkçılığı tetikleyebilecek olan bir konuda yapılacak bir haber için kanıta ihtiyaç vardır, var olan mâkul şüphe ancak konuyu araştırmaya yöneltir kesin bir yargıya varmaya değil.

*Yılmaz Erdoğan'ın Yaşayabilme İhtimaili Şiir'inin en bilindik “Ben senin beni sevebilme ihtimalini sevdim” dizesinden esinlenilerek yazılmıştır.

Tüm yazılarını göster