Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz: Covid-19'da çember daralıyor, hepimizi bulabilir

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz, korona virüsü vaka sayılarındaki artışla ilgili "Hasta olmak kolay değil, hasta yakını olmak hiç kolay değil. Çember daralıyor ve kontrolsüz yaşamı sürdürdüğümüz takdirde bu illet hepimizi bulabilir" uyarısında bulundu. Kayıpmaz, insanların yakın çevresinden birileri Covid-19'a yakalanmadıkça riskin derecesini kavrayamamasından yakındı.

Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, korona virüsü gözle görülen, elle tutulan bir tehdit olmadığı için dünya toplumlarının önemli bir bölümünde risk algısının yeterince oluşmadığını dile getirdi. Kayıpmaz gerekirse yine kısıtlamalara gidilebileceğini ancak buna ihtiyaç duymaksızın hayatı sürdürmeyi öğrenmek gerektiğini de söyledi.

Pandeminin ne zaman sona ereceğine dair bir öngörüde bulunmanın bilim insanları için zor olduğunu vugrulayan Kayıpmaz, "Ümidimiz, virüsün mutasyona uğrayarak hastalık yapıcı etkisinin azalmasıdır" dedi. Dünyadaki aşı çalışmaları için "sevindiren gelişmeler" diyen Kayıpmaz, salgının kontrolünde virüsün mutasyonu ve aşı çalışmalarının yanı sıra insanların kontrollü yeni yaşama uyum sağlamasının önemli olduğunu söyledi.

'BEZ MASKELER EVE DÖNÜŞTE YIKANIYOR MU?'

Kayıpmaz, korona virüsü gözle görülen, elle tutulan bir tehdit olmadığı için dünya toplumlarının önemli bir bölümünde risk algısının yeterince oluşmadığını savunarak, "İnsanlar yakın çevrelerinden birileri Covid-19'a yakalanmadıkça riskin derecesini kavrayamıyor. Elbette bu söylediklerim, insanları korkutmak veya felaket habercisi rolü oynamak için değil. Pandeminin bir an önce sona ermesini herkesten çok benim de içinde bulunduğum sağlık çalışanları istiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de salgının başlamasının üzerinden 6 ay geçtiğini, bu süreçte medyada konunun uzmanlarının ve hekimlerin kontrollü sosyal yaşamın nasıl olması gerektiğine ilişkin tavsiyelerde bulunduğunu hatırlatan Kayıpmaz, "Yaygın kullanılan siyah bez maskelerin eve dönüşte yıkanıp yıkanmadığını merak ediyoruz. Özellikle tatil beldelerine sanki virüs hiç uğramamış gibi bir durum var" diye konuştu.

'PANDEMİ KOŞULLARINA UYARLANMASI GEREKİYOR'

Doç. Dr. Kayıpmaz, pandeminin ne kadar süreceğinin bilinmemesi nedeniyle eğitimin, gündelik ve sosyal yaşamın, iş yaşantısının ve toplu taşımanın pandemi koşullarına uyarlanması gerektiğini söyledi. Kayıpmaz, "Yeri geldiğinde elbette kısıtlamalara başvurulabilir ancak biz artık kısıtlamaya ihtiyaç duymaksızın yaşantımızı kış aylarında nasıl sürdüreceğimizi öğrenmeliyiz. Hasta insanlar ve yakınları bir şeyler danışmak, endişelerini paylaşmak için arıyor. Şunu bir kez daha anlıyorum ki hasta olmak kolay değil, hasta yakını olmak hiç kolay değil. Çember daralıyor ve kontrolsüz yaşamı sürdürdüğümüz takdirde bu illet hepimizi bulabilir" dedi. (AA)