Bilirkişi incelemesinde ortaya çıktı: Madenin işletme ruhsatı yok

Gördes'de faaliyette olan nikel madeninin işletme ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Şirket ruhsatının olmadığı çevrecilerin açtığı dava neticesinde yapılan bilirkişi incelemesinde ortaya çıktı.

Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Manisa'nın Gördes ilçesinde Meta Nikel Madencilik A.Ş.'nin faaliyette olan nikel madeninin işletme ruhsatının olmadığı ortaya çıktı. Çevrecilerin Manisa 2. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava neticesinde bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişi raporuna yansıyan bilgiye göre tesisin, stok ve pasa döküm alanlarının bulunduğu ruhsat sahalarının işletme izninin olmadığı belirtildi.

YILLARDIR RUHSATSIZ ÇALIŞTI

Manisa'nın Gördes ilçesinde yaklaşık 15 yıldır faaliyette olan maden ocağı çevrecilerin, çiftçilerin ve bölge halkının tepkisine neden oluyor. Özellikle Marmara Gölü, Gediz Nehri ve Gediz Havzası, madene olan yakınlığı nedeniyle riskli durumda değerlendiriliyor. Geçici işletme izninin dahi alınmadığı ortaya çıkan madenin yasa dışı çalıştığının ortaya çıkması üzerine Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege Değerli, "Tesisin tamamı için alınmış bir ruhsat yok" dedi.

Salihli Çevre Derneği Başkanı avukat Seçil Ege Değerli

'İŞLETME İZNİ OLMAYAN TESİSE ÇED OLUMLU KARARI NASIL VERİLİR'

Hukuken kaçak konumda olduğu ortaya çıkan tesis hakkında ÇED süreçlerinin işletilmesine de tepkili olan Değerli, şaşkınlık içerisinde olduklarını belirtti. Ruhsatsız çalışma, yıllarca hiç denetleme yapılmadığının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Ruhsatı olmayan şirket, Türkiye'nin en büyük sülfürik asit tesisini kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan geçtiğimiz yaz aylarında "ÇED olumlu" kararı almıştı. İşletme ruhsatı olmayan bir tesisin, valilik yahut bakanlıktan "ÇED olumlu", "ÇED gerekli değildir" kararları alabildiğine değinen Değerli, "Hukuken bize göre bu kararların bir geçerliliği yok, işletme izni olmayan bir şirkete nasıl izin verilebilir" diye konuştu.

'ŞİRKET FAALİYETİ İVEDİLİKLE DURDURULMALI'

Şirketin kurmak istediği sülfürik asit tesisi ise yıllık 1 milyon ton kapasiteli olacak. Tesisin kurulması durumunda Türkiye'nin en büyük sülfürik asit tesisi olma özelliğini kazanacak. Tesisin ağır risk taşıdığını anlatan avukat Değerli, "ÇED olumlu" kararına karşı hukuki sürecin devam ettiğini anlatarak, bölgenin ekolojik olarak hassas olduğunun açık olduğunu kaydetti. Değerli, önümüzdeki günlerde yetkili kamu makamlarına başvurarak şirket faaliyetlerinin ivedilikle durdurulmasını, madenin kapatılmasını talep edeceklerini söyledi.