'Binalar da önemlidir' manşeti istifayla sonuçlandı

ABD'deki protestolarda yaşanan yağma eylemlerini eleştirmek için 'Siyahların Hayatları Önemlidir' sloganına atıfla 'Binalar da Önemlidir' manşetini atan Philadelphia Inquirer gazetesinin yayın yönetmeni istifa etti. İş bırakma eylemi yapan bazı çalışanlar, "İki tarafı olmayan konuların iki tarafını göstermemiz gerektiğini duymaktan usandık" tepkisini göstermişti.

Abone ol

DUVAR - ABD'nin köklü gazetelerinden Philadelphia Inquirer'ın yayın yönetmeni Stan Wischnowski, George Floyd protestolarındaki yağma eylemlerini eleştirmek için 'Siyahların Hayatı Önemlidir' sloganına atıfla 'Binalar da Önemlidir' manşetini attıktan sonra tepkiler üzerine istifa etti. Gazetenin yönetim kurulu başkan yardımcısı da olan Wischnowski, 20 yıldır Philadelphia Inquirer'da çalışıyordu.

MİMARİ ELEŞTİRMENİNİN YAZISI MANŞETE ÇEKİLDİ

Gazetenin çalışanlarının ve kamuoyunun tepkisini çeken manşette, polis tarafından öldürülen siyah vatandaşların hayatlarıyla protestolarda zarar gören binalar arasında bir tür eşitlik kuruluyordu. Manşette, gazetenin mimari eleştirmeni Inga Saffron'un 'son bir haftada zarar gören binaların Philadelphia'nın kalbinde bir eksiklik yaratacağından' yakındığı makale kullanılmıştı. Gazete tepkiler üzerine internet sitesindeki manşeti önce 'Siyahların Hayatı Önemlidir. Ta Binaların?' diye değiştirmiş, son olarak da "Binalara orantısız biçimde zarar vermek, protestocuların harekete geçirmek istediği kitleleri üzüyor" cümlesinde karar kılınmıştı.

30 ÇALIŞAN İŞE GİTMEDİ

Ancak bu değişiklikler eleştirileri dindirmeye yetmedi. Gazetenin 210 çalışanının yaklaşık 30'unun tepki olarak iş bırakma eylemi yaptığı, siyah çalışanlardan Brandon Bell'in kurum içi bir açık mektup yayınladığı belirtildi. Bell'in mektubunda, gazeteciliğin her haberin iki tarafını da aktarma kuralını "İki tarafı olmayan konuların iki tarafını göstermemiz gerektiğini duymaktan usandık" cümleleriyle sorgulaması dikkat çekti.

58 yaşındaki Wischnowski de, geçtiğimiz salı günü yayımlanan manşetten dolayı özür dilese de, gelinen noktada istifa etmek zorunda kaldı. Gazete üst düzey editörlerin imzasını taşıyan bir özür metni yayımlarken, CEO Lisa Hughes da çalışanlara gönderdiği mektupta manşetin 'saldırgan ve uygunsuz' olduğunu kabul etti.

1829 yılında kurulan Philadelphia Inquirer, ABD'nin hâlâ basılmakta olan en eski üç gazetesinden biri. (DIŞ HABERLER)