Binali Yıldırım: Bazı bildik ekonomistler teşvikten mutlu olmadı

Başbakan Yıldırım, teşvik sistemi eleştirenlere yanıt verdi. Cari açık olan alanlara yatırım yapıldığını söyleyen Yıldırım, "Bazı bildik ekonomistler siyasiler bundan mutlu olmadı. 23 proje var, aç bak kardeşim neler var. Doğrudan 35 bin kişi istihdam ediliyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Gebze Teknik Üniversitesi'nde düzenlenen "Sanayi ve Teknoloji Zirvesi"ne Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, akademisyenler ve iş insanları katıldı.

Türkiye'nin çevresinde yaşanan savaş, belirsizliklere engelleri aştığını söyleyen Binali Yıldırım, "Millet iradesine, demokrasiye, seçilmiş hükümetlere yönelik saldırıları hiç eksik olmadı. En son 15 Temmuz'da hain işgal girişimiyle ülkeye topyekun el konulmak istendi. Milletimizle el ele vererek bu zorlukları aşarak bu günlere geldik" dedi.

Ekonomi üzerinden saldırılar yaşandığını belirten Yıldırım, "Demokrasiye darbe vurmak isteyenler bunu başaramayınca bugünlerde ekonomi üzerinde yeni bir faaliyet içerisine girmiş gözüküyor. Milli irade, siyasi istikrarı azimle koruduğumuz gibi hiç kimsenin endişesi olmasın bu ekonomik saldırıların da üstesinden geleceğiz" diye konuştu.

'ALIN TERİNİN YANINA AKIL TERİNİ DE KOYMAMIZ LAZIM'

Geçtiğimiz pazartesi günü yeni teşvik sistemini açıkladıklarını hatırlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Katma değeri fazla olan, teknoloji gerektiren ve Türkiye'nin cari açık alanlarda yatırım yapılıyor. Bazı bildik ekonomistler siyasiler bundan mutlu olmadı. 'Koca koca teşvik paketlerini yandaşlara veriyorsunuz' dediler. Bu kafayla hareket edenlerin bu ülkenin yönetiminde hiç ama hiç var olma şansları yok. Bunlar tamamen Türkiye'nin gerçeklerden habersiz olmak, bilgi olmadan bilgi sahibi olmanın getirdiği cehalettir. 23 proje var, aç bak kardeşim neler var. Doğrudan 35 bin kişi istihdam ediliyor. Dolaylı olarak 134 bin istihdam var. Bırak ötesini 20 milyar dolar bir kalemde ihracat ile ithalat arasındaki açığı azaltıyor. Niye bunları yapmazsan gideceksin dışarıdan alacaksın. Dışarıdan alınca para, döviz, yerli kaynağını dışarıya transfer edeceksin."

Teknoloji gerektiren ürünlere yatırım yapılması gerektiğini belirten Yıldırım, "Artık teknoloji gerektirmeyen ürünleri herkes yapar. Alın terinin yanına akıl terini de koymamız lazım, bilgiyi de koymamız lazım. Bilgiyi kullanan ve bilgiyi üreten ülkeler aradaki farkı açıyor, bilgiye erişemeyen ülkeler yarış dışı kalıyor" dedi.

'SANAL GERÇEKLİK ÜRETİM ALIŞKANLIKLARINI DEĞİŞTİRECEK'

"Sanal gerçeklik üretim alışkanlıklarımızı değiştirecek" diyen Yıldırım, "Sanal gerçeklikte bazı mesleklerin artık havası da kalmayacak. Yeni meslekler çıkacak. 5-10 yıl sonra doktorların artık işsiz kalabilme riski olabilecek. Bilişimle her şey olabilecek. Bilişim teknoloji bize bunu gösteriyor. Onun için ıskalamayıp değişimi yaşayarak kendimizi yenileceğiz" şeklinde konuştu.

'BİR TANESİNİ TUTTURSANIZ, TÜRKİYE UÇAR'

Ar-Ge projelerine yatırımı arttırdıklarını dile getiren Binali Yıldırım, şöyle devam etti:

"Japonların bir prensibi var. Bir Japon bir işe karar verdiğinde işe başlamadan önce 5 yıl çalışır ve 5 dakikada uygulamaya koyar. ABD 5 dakikada karar verir, 5 yılda da işin içinden çıkamaz. Bugünlerde de görüyoruz. Her gün bir karar değiştiriyor. Türklerin de bir özelliği var 'son dakika mucizesi'. Onu da unutmayın. Hiç kimsenin hayatta bitmez diyeceği yerlerde Türkler bitirir. Yatıyoruz yatıyoruz son anda bir dalıyoruz hepsini halledip geçiyoruz. Aman böyle olmasın, kararlı istikrarlı kendimizi de çok yormadan strese girmeden yapsak daha doğru. Demek ki zor hemen yapılır, imkansız biraz zaman alır. Teknolojik ürün destek programın kapsamında 204 işletmemize 50 milyon destek aktarmışız. 857 Ar-Ge,195 tasarım merkezimizde üzerinde çalışılan proje sayısı 12 bin. Bu kadar proje ile uçarız düşünülüyor. 100 proje çalışırsınız 95'i işe yaramaz. Bırak 99'u işe yaramaz, bir tanesini tuttursanız Türkiye'yi uçurmaya yeter." (KOCAELİ/DHA)