Bingöl halkı kum ve taş ocaklarına karşı ayakta

Bingöl’de halk, kum ocaklarının kapatılması için imza kampanyası düzenlerken taş ocaklarına karşı yolu kapattı. Bingöllüler eylemleri ile seslerini yetkililere duyurmaya çalışıyor.

Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Bingöl'e bağlı Genç ilçesinde bulunan ve Murat Nehri kıyısında faaliyet yürüten kum ocaklarının kapatılması için 1 Ağustos’ta başlatılan imza kampanyasında 4 bin imza toplandı. İmzalar, geçtiğimiz günlerde Bingöl İl Özel İdaresi yetkililerine teslim edildi.

Kum ocaklarının kapatılması için dört gün önce de sosyal medya üzerinden #kumocaklarıkapatılsın hashtagı ile binlerce paylaşım yapıldı.

Genç İçin Bir Saat Derneği’nin (GİBS-DER) öncülük yaptığı kampanyayla ilgili değerlendirmelerini aktaran GİSB-DER Başkanı Anıl Korkut, Bingöl’de kum ocaklarının faaliyetlerinin denetlenmediğini ve Murat Nehri’nde yaşanan boğulma vakalarının ocaklardan kaynaklandığını öne sürdü.

‘OCAKLAR NEHİRDEN KUM ALIYOR’

Murat Nehri’nde 24 Temmuz’da yaşanan olayda, nehre düşen çocuğu kurtarmak isteyen Aydın Tutkal boğulmuştu. Tutkal’ın ölümü sonrası Murat Nehri kıyısındaki kum ocaklarının faaliyetleri kamuoyunda tartışmalara yol açmış, ocakların yeterince denetlenmediği iddia edilmişti. GİBS-DER Başkanı Anıl Korkut da kum ocaklarının faaliyetlerine dikkat çekerek boğulma vakalarının nehir tabanından kum çekilmesi sonucu yaşandığını söyledi. Korkut, kum ocaklarının kapatılması için topladıkları 4 bin imzayı, Bingöl İl Özel İdaresi yetkililerine teslim ettiklerini belirtti.

Çobantaşı köyünde 11 yıldır işletilen taş ocağı. 

Başka ölümlerin yaşanmaması için ocakların bir an önce kapatılması gerektiğini söyleyen Korkut,  ocakların denetlenmediğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Denetlemeler yapılırsa zaten mevzuata uygun çalışmadıkları görülecek. Hukuki olarak tüm yolları deneyeceğiz. Başka canlarımızın yanmaması, Murat Nehri’nin özgür akması ve çevre kirliliğinin yaşanmaması için ilçedeki kum ocaklarının biran önce kaldırılması gerekiyor.”

Ocakların yol açtığı tahribata da değinen Korkut “Murat Nehri’nde zeminden metrelerce derine inilerek kum alındığını ve işletmelerin yasaları hiçe sayarak çalıştığını görmek mümkün. Nehir yatağında bozulmalar, suda bulanıklığın giderek artması, nehir eko sisteminde geri dönüşü olmayan hasarlar gözlemleniyor” diye konuştu. Kum ocaklarının bir ihtiyaç olduğunu ancak kamu kurumlarının da denetim sorumluluğunu yerine getirmesini isteyen Korkut, itirazlarının ‘ocakların konumuna ve denetimsizliğine’ olduğunu söyledi.

Kum ocaklarının kapatılması için 4 bin kişi imza verdi. 

‘KUM OCAKLARI İL GENEL MECLİSİ’NDE GÖRÜŞÜLECEK’

Bingöl İl Özel İdaresi, toplanan imzalar ve dilekçeler sonrası GİBS-DER’e 29 Ağustos’ta yazılı cevap verdi. Cevapta, “Murat Nehri yatağında ruhsatlı olarak faaliyet gösteren üç özel firma, bir kamu kurumu olmak üzere dört adet resmî kum-çakıl maden ruhsatı bulunmaktadır. Ocaklar denetlenirken 2013-2022 yılları arası aykırı faaliyette bulunan firma, şahıs veya kurumlara 1 milyonun liranın üzerinde idari para cezası uygulandı” denildi.

Ayrıca kum ocakları ile ilgili durumun kamuoyunda yarattığı infial nedeni ile konunun çözülmesi için konunun İl Genel Meclisi’ne havale edileceği bildirildi.

Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Fatih Tiryaki, Çobantaşı köyüne giderek incelemelerde bulundu. 

‘DENETLEME YAPILMASI İÇİN KAÇ KİŞİNİN ÖLMESİ GEREKİR?’

Kum ocaklarının yanı sıra Bingöl halkı taş ocaklarına da tepkili. 28 Ağustos’ta Çobantaşı köyünde köylüler, taş ocağında faaliyet yürüten firmaların kullandığı yolu trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya çalışmıştı.

Dün Saadet Partisi İl Başkanı Fatih Tiryaki, Çobantaşı köyüne giderek incelemelerde bulundu. Tiryaki burada yaptığı açıklamada “Genç ilçemizdeki kum ocağı, Çobantaşı köyündeki taş ocağı, Kiğı’daki  maden ocakları denetlenmezken bazı kurum amirlerinin istifa etmesi gerekmez mi?” diye sordu.

Çobantaşı köyündeki taş ocağında dinamit patlatılması sonucu insanların ve hayvanların yaşam alanlarının zarar gördüğünü hatırlatan Tiryaki, taş ocaklarının ‘kamu yararı’ adına ormanlık alanda faaliyet yürüttüğünü ileri sürdü. Tiryaki “Kum ve taş ocağını işleten firmalar ile iktidarın bir yakınlığı var mıdır? Kum ocakları ve benzeri ocakların denetlenmesi için daha kaç Aydın Tutkal’ın ölmesi gerekir?” diye seslendi.