Bingöl’de deprem kaygısı: Afet bölgesi ilan edilsin

Uzmanların deprem uyarısında bulunduğu Bingöl’de halk tedirgin. Meslek odaları, muhalefet partileri ve şehirdeki kurumlar ilin afet bölgesi ilan edilmesini istiyor.

Abone ol

Fırat Bulut

MALATYA - Maraş merkezli depremlerin ardından fay hatları üzerinde bulunan illere dair deprem kaygıları da arttı. Uzmanların deprem uyarısında bulunduğu illerin başında bulunan Bingöl’de kamuoyu, olası depreme yönelik tedbirler alınmasını istiyor. TMMO Bingöl Şubesi, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası , muhalefet partileri ve çok sayıda dernek Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi çağrısı yaptı.

Sosyal medya üzerinden de günlerdir #BingölAFETbölgesiilanedilsin etiketi ile binlerce paylaşım yapıldı. Maraş merkezli depremler sonrası uzmanlar Doğu Anadolu fayı ile Kuzey Anadolu fayının kesişiminde yer alan Bingöl için uyarılarda bulundu.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür katıldığı programda Erzincan-Bingöl arasındaki faya işaret ederek "Burası yakında kırılır. Çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı. Doğu Anadolu Bölgesi'nde her zaman depremlerin görülebileceğini söyleyen Görür, "Ama en ağırlıklı olarak Erzincan, Bingöl, Karlıova arasında Yedisu fayının bulunduğu yer var. Kuzey Anadolu fayı üzerinde. En son 1790'larda olmuş. Burası yakında kırılır. Bir tarih vermek doğru değil. Ancak çok beklemeyeceğimizi düşünüyorum" sözleri ile deprem uyarısında bulunmuştu.

Deprem Uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da Elazığ’ın Palu İlçesi’nde meydana gelen depremlerin ardından katıldığı yayında, “Şimdi yeni bir deprem… Tabii benim buradaki konuşmalarım bazen bizi dinleyen kişiler tarafından korku yaratır ama bilimsel gerçekleri söylemezsek olmaz. Palu Bingöl, bana göre potaya girmiştir. Çoğunun dikkatini çekmedi ama geçen akşam Palu’da 5 büyüklüğünde deprem oldu. Kimsenin dikkatini çekmedi. Arkasından 4,5, 4,3 büyüklüğünde depremcikler oluyor. Bu çok olağan. Çünkü Kahramanmaraş depreminden sonra gerginliğin bir kısmının Hatay, Adana ve Osmaniye’ye doğru kaydığını belirtmiştim. İşte onun sonucunda 6,4 oldu” ifadelerini kullanmıştı.

HDP MECLİS'E KANUN TEKLİFİ SUNDU

Halkların Demokratik Partisi Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne “Bingöl İlinin Afet Bölgesi İlan Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi” verdi.

Malatya’da açıklama yapan Aydemir, Bingöl’ün fay hatlarının kesişiminde yer aldığına dikkat çekti. Aydemir şunları söyledi: “6 Şubat'ta gerçekleşmiş olan depremden kaynaklı yaklaşık 1 haftadır Malatya merkezde çeşitli çalışmalarda bulunduk. Malatya çok büyük ve acılı bir deprem yaşadı. Tabii Doğu Anadolu Fay hattı ve Kuzey Anadolu fay hattının tam merkezinde bulunan Bingöl ilinin milletvekili olmam hasebiyle şu anda Bingöl ilinde de her an bir deprem yaşanması ihtimali çok büyük. Bilim insanlarının söylemiş olduklarına göre eli kulağında bir deprem bekleniyor. 2003 Bingöl depreminde özellikle Çeltik Suyu, Kadımadrak köyünde bulunan YİBO'nun arkada gördüğünüz enkaz gibi olması sebebiyle 87 çocuğumuzu, 87 canımızı yitirmiştik."

Benzer vakaların olmaması için tedbir alınması istemiyle TBMM’ye yasa tasarısını sunduklarını söyleyen Aydemir “Bu yasa tasarısı umarız en kısa sürede gündeme alınıp yasalaşır ve Bingöl ilimiz bu temelde afet ili kapsamına alınır. Bunun neticesinde de depremden önce alınması gereken bütün tedbirler alınır. Böylece de deprem anında ve sonrasında da tüm Bingöl halkının depreme hazırlıklı olması için tedbirler alınmış olur” dedi.

'BİNGÖL’Ü DEPREME DİRENÇLİ KENTE DÖNÜŞTÜRMELİYİZ'

TMMOB Bingöl bileşenleri ortak açıklama yaparak Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi ve akabinde riskli yapıların tespitini de içeren Afet Yönetim Planı hazırlanmasına ilişkin çalışmaların başlatılması istedi.

Ortak açıklamada “TMMOB bileşenleri olarak Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesini öneriyor, bilim ve tekniğin referansıyla ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile bizler gibi meslek odalarından da üyelerin yer aldığı bir komisyon kurularak gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılmasını ve Bingöl’ü 'Deprem Dirençli Kent'e dönüştürmek gerektiğini ifade ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

'KONU SİYASET ÜSTÜ'

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bingöl İl Temsilcisi Emre Bulşu, afet bölgesi ilan edilip edilmemesinden ziyade biran önce harekete geçilmesi gerektiğini söyledi. İMO olarak kendilerinin de Bingöl’ün afet bölgesi ilan edilmesi çağrısı yaptıklarını hatırlatan Bulşu şöyle konuştu:

"Afet bölgesi ilan edilmese de biran önce çalışmaların başlaması lazım. Biz oda olarak bu konularla ilgili siyasi polemiklere dahil olmaktan ziyade işin teknik boyutu, yapılması gereken çalışmalar boyutuyla ilgileniyoruz. Deprem ve yapılması gerekenler siyaset üstü konulardır. Afet bölgesi ilan edilmesi durumunda alınacak tedbirler ve yapılması gerekenler bakımından süreç daha hızlı ilerler, daha hassas yaklaşılır. Afet bölgesi ilan edilip edilmemesi tartışmasında kalmaktan ziyade biran önce harekete geçmemiz lazım."

'2003 ÖNCESİ YAPILAR RİSKLİ'

Mühendisler Odası olarak ilgili kurumlarla birlikte çalışmalara başladıklarını söyleyen Bulşu, "Şu an bir ekibimiz Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile birlikte hasar tespit çalışmaları yapıyor. Bir ekibimiz de Bingöl Belediyesi ile birlikte ilin riskli yapılarının envanterinin çıkarılması çalışması yürütüyorlar. Özellikle 2003 öncesi yapılan yapılarla başladık. Çünkü daha önce sahada yaptığımız çalışmalar neticesinde de gördük ki 2003 öncesi yapılar gerek beton gerek demir gerekse de teknik olarak yetersiz yapılardır" diye konuştu.

2003 öncesi yapıların oranının yüzde 25 olduğunu belirten Bulşu, “Bu yapıların ivedilikle kentsel dönüşüm kapsamına ya da riskli alanlar kapsamına alınması gerekir. Merkezi yönetim ve yerel yönetimin bir süreç başlatması gerekiyor. Bu yapılar nasıl yıkılacak, kendi yapısını yapmak isteyene devlet nasıl destek olacak, bina yıkıldıktan sonra insanlar nerde kalacak? Biz oda olarak resmi kurumlarla da ortak çalışıyoruz, deprem konusunda yapılması gerekenlerin siyasi çıkarlara kurban edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.