Bingöl’de iki vaşak cep telefonuyla görüntülendi

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için birinci derecede koruma altında olan vaşaklar, Bingöl'de görüldü.

Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Bingöl’de iki vaşak, bir köylü tarafından doğal ortamında görüntülendi. Vaşakları cep telefonuyla kayıt altına alan köylü, hayvanların avcıların hedefi olmaması için kendi isminin ve vaşakların görüldüğü yerin paylaşılmamasını istedi.

‘TÜRKİYE’DE YABAN HAYATI TEHLİKE ALTINDA’

Vaşakların görüntülenmesini sevindirici bulduğunu belirten İnönü Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abbas Güngördü, Türkiye’de bütün yaban hayatının tehlike altında olduğunu söyledi. Güngördü, “Anadolu coğrafyasında bakir hiçbir alan yok. Şu an İspanya’da yeniden yaban hayatı oluşturmaya çalışıyorlar, bizde ise tersine yabani hayat insan eliyle daha da kötüleştiriliyor. Bu da bu hayvanların görünürlüğünü artırıyor. Vahşi hayvanları korumaya dönük ciddi bir çaba olmadığından bu durum onlar için daha büyük tehlikeye oluşturuyor” dedi. Güngördü vaşaklar için de, “Türkiye içindeki bütün yabanıl hayat tehlikede olduğu gibi bunlar da tehlike altındalar. Zaten ya tesadüfi şekilde görüntüleniyorlar ya da maalesef öldürüldüklerinde… Bölgenin yaygın yırtıcıları kurtlar, tilkiler ve vaşaklar. Vaşaklardan ziyade bizde daha çok kurt bulunur avcı tür olarak ” diye konuştu.

Abbas Güngördü

Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin son zamanlarda görünürlüklerinin artmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Güngördü şunları söyledi: “Bunun birkaç nedeni olabilir. Bu türlerin ya sayıları ya da görünürlükleri arttı. Herkesin elinde kamera var, bu nedenle daha fazla görüntülüyor olabiliriz. Bu konuda kesin bir şey belirtmek mümkün değil. Belki de yaşam alanları değiştiği için daha fazla görüntüleniyorlar. Eskiden vaşağa çok rastlanmazdı, son zamanlarda karşılaşıyoruz ki bu sevindirici. Coğrafyamızda hayvancılık yaygın yapılırdı, son zamanlarda hayvancılık geriledi, meralar tenhalaştı. Bu da dışardan yabanıl organizmaların girişini kolaylaştırdı. Bazı organizmalar bu değişiklikten rahatsız oldu, bunu diyebilirim. Bazı organizmaların daha fazla görünür olması, bu değişimden kaynaklı da olabilir.” Güngördü, bu görüntülenme sonrası vaşakların hayatının tehlike altında kalmamasını istediğini vurgulayarak, "Düzensiz avcılık yabanıl hayat için büyük bir tehlike" dedi.

Ahmet Tüzün

‘BÖLGE YABAN HAYVANLARININ YAŞAM ALANI’

Karakoçan, Adaklı, Yayladere, Yedisu ilçeleri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (KAYY-DER) Eş Başkanı Ahmet Tüzün de bölgedeki kaçak avcılığa dikkat çekerek şunları söyledi: “Peri Vadisi endemik flora ve fauna türlerinin bulunduğu ve nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin yaşam alanı. Bir taraftan baraj, HES, madencilik faaliyetleri, diğer taraftan avcılık nedeniyle bölgedeki türlerin yaşamları, yaşam alanları tehlike altında. Nesli tükenmekte olan, yöre halkı tarafından kutsal sayılan çengel boynuzlu dağ keçisi, boz ayı, vaşak ve birçok yaban hayvanının yaşam alanı burası. Ülkemizde çok az sayıda kalan bu canların korunabilmesi için bölgede avcılığın tamamen yasaklanması lazım.”