'Binlerce yıllık doğayı bir günde yok ettiler'

Salda Gölü'nde, Millet Bahçesi yapımı için başlatılan inşaat çalışmalarında gölü çevreleyen 5 hektarlık kumluk alanın tahrip edilmesi üzerine Yeşilova sakinleri, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Dava avukatı Münip Ermiş, "Kumu taşımaları aklın alamayacağı bir çevre cinayeti. Binlerde yılda oluşan doğaya bir günde yok ettiler” dedi. TOKİ, sorumluların görevden alındığını duyurdu. Çevre Bakanı Kurum, "Salda Gölü'ne kamera kuracağız. Dileyenler istedikleri an proşemizi izleyebilecek" dedi.

Abone ol

ANKARA - Burdur'un Yeşilova ilçesindeki beyaz kumu dolayısıyla 'Türkiye’nin Maldivleri' olarak nitelendirilen Salda Gölü'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın “Millet Bahçesi” projesi kapsamında başlatılan inşaat çalışmaları gölü çevreleyen beyaz kumsalın zarar görmesine neden oldu. Bunun üzerine Yeşilova sakinleri Aysel Alp, Meral Türkoğlu, Osman Altınışık, Özdemir Korkmaz ve Gazi Osman Şakar, Salda Gölü ve çevresinin 383 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümleri uyarınca Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edildiğini ve aynı zamanda birinci dereceden SİT alanı olduğunu hatırlatarak, sorumlular hakkında Yeşilova Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.

'5 HEKTARLIK KUMLUK ALAN TAHRİP EDİLDİ'

Salda Gölü ve çevresinin mutlak koruma altında olmasına rağmen 12 Nisan günü bölgede yaklaşık 5 hektarlık kumluk alanın iş makinaları ile tahrip edilerek alandaki kumların taşındığı ifade edilen şikâyet dilekçesinde, “Yapılan bilimsel çalışmalarda, kumluk alanın biyomineralizasyon sonucu oluşan canlı yapılar olduğu tespit edilmiştir. Bilim adamaları, taşınan bu kumların, taşıdıkları yerde kararacağını ifade etmekte, kumların alındığı yerlerin adeta bir canlının vücudunda açılan yaralar gibi olduğunu, artık orayı restore etmenin imkânsız olduğun ifade etmektedir” denildi.

'KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINI KORUMA KANUNUNA MUHALEFET'

Şikâyet dilekçesinde, 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 65.maddesinde, “korunma alanlarının yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşa ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır. Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır” hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.

'EMRİ VERENLER, ORTAK OLANLAR CEZALANDIRILSIN'

Kum çekilmek suretiyle alanın tahrip edilmesinin açıkça Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununu ihlal ettiği belirtilen şikâyet dilekçesinde, “Bu emri veren ve emri yerine getiren kamu görevlileri ile tüm kişiler bu suçun işlenmesini doğrudan iştirak etmiştir. Bu nedenle ivedi soruşturmanın başlatılarak, bölgeye iş makinaları ile taşıma araçlarını gönderen ve kumluk alanı tahrip eden tüm kişilerin yakalanarak gözaltına alınmalarını haklarında kamu davası açılarak cezalandırılmalarını talep ederiz” ifadelerine yer verildi.

SALDA'DA YAPILACAK KEŞİF BEKLENMEDİ

Dava avukatı Münip Ermiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davada, 23 Mart'ta bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verildiğini ancak korona virüsü nedeniyle ertelendiğini söyledi. Keşif ve bilirkişi raporu beklenmeden başlanan inşaat faaliyetinin usulsüz olduğuna dikkat çeken Ermiş, “Mayıs ayı içerisinde keşif avansı yatırılacak ve mahkeme bilirkişi rapor alıp, yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verecekti. Keşif beklenmeden inşaata başlanması, açıkça usulsüz. Kaldı ki hiç bir şekilde kum taşınamaz. Bu büyük bir suçtur. Kum taşınması her durumda doğal yapıyı bozacaktır. Gölün ölümü çabuklaştıracaktır” dedi.

'BİNLERDE YILDA OLUŞAN DOĞAYA BİR GÜNDE YOK ETTİLER'

Salda Gölü'nde ve çevresinde yapılan bilimsel çalışmalarda, taşınan kumların, taşıdıkları yerde kararacağının ifade edildiğini söyleyen Ermiş, “Yapılan bilimsel çalışmalarda, kumluk alanın biyomineralizasyon sonucu oluşan canlı yapılar olduğu tespit edilmiştir. Bilim adamaları, taşınan bu kumların, taşıdıkları yerde kararacağını ifade etmekte, kumların alındığı yerlerin adeta bir canlının vücudunda açılan yaralar gibi olduğunu belirtmiştir. Yangından mal kaçırır bir şekilde inşaata başladılar. Kumu taşımaları ise aklın alamayacağı bir çevre cinayeti. Binlerde yılda oluşan doğaya bir günde yok ettiler” ifadelerine yer verdi.

ÇALIŞMALAR DURDURULDU, SORUMLULAR GÖREVDEN ALINDI

Diğer yandan CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında Salda Gölü’nde çalışma yapan iş makinelerinin durdurulduğunu duyurdu. Yapılan insaat çalışmaların müteahhit firma tarafından tek taraflı başlatıldığını belirten Göker, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi. TOKİ de sorumluların görevden alındığını açıkladı.

BAKAN KURUM: SALDA GÖLÜ ALANINA KAMERA SİSTEMİ KURACAĞIZ

Salda Gölü'nde yapılan insaat çalismaları hakkında açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, paylaşılan görüntülerin Salda Golü'nü koruma eksenli projelerini yansıtmadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Bizim projemiz, bembeyaz kumsallarıyla, turkuaz rengiyle, Salda’yı gelecek nesillere en güzel şekilde koruyarak aktarma projesidir. İlk etapta Salda’da plansız, çarpık yapılaşmaya, gölün bilinçsizce kullanımına son verdik. Gölün hemen kıyısına otomobil girişini yasakladık, gölü kamp ve karavan görüntülerinden kurtardık, biriken çöp yığınlarını ortadan kaldırdık. Bilim adamlarımızla birlikte çalışarak projemizde gölden 800 metre mesafede sökülür takılır, doğayla uyumlu ahşap malzeme kullanıyoruz. Bu yapıların dışında herhangi bir yapılaşmaya müsaade etmiyoruz. Bir gram çimento, bir gram asfalt dökülmeyecek, tek bir çivi dahi çakılmayacak.Doğa koruma hassasiyetimizi en üst düzeyde tutmak adına, Salda Gölü Proje Alanı'na 7 gün 24 saat esasına göre çalışan kamera sistemi kuracağız. Böylelikle dileyen vatandaşlarımız, istedikleri her an projemizi internet ortamında izleyebilecekler."