Bir aydır Bitcoin kullanan El Salvador'da neler yaşanıyor?
El Salvador'un Bitcoin'i yasal para birimi olarak kabul etmesinin üzerinden tam bir ay geçti. Peki Bitcoin'le ödemeler arttı mı, hükümet amacına ulaştı mı?
DUVAR - Orta Amerika ülkesi El Salvador'un Bitcoin'i yasal ödeme aracı olarak kullanmaya başlamasının üzerinden tam bir ay geçti. Ancak hükümetin yurtdışında yaşayan vatandaşlarının ülkeye para göndermesini kolaylaştırarak ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan Bitcoin planı hâlâ tam olarak oturmuş değil.
Göçmenlerin ülkeye Bitcoin yoluyla günde yaklaşık 2 milyon dolar gönderdiği belirtilse de, Reuters'ın haberine göre hâlâ çok az işyeri ödeme aracı olarak Bitcoin'i kullanıyor. Aynı zamanda, hükümetin 'Chivo' adlı resmi dijital cüzdanında teknik sorunlar yaşandığı da aktarılıyor.
'220 DOLAR KAYBETTİM'
32 yaşındaki inşaat işçisi Adalberto Galvez, bir başka uygulama üzerinden aylardır Bitcoin ile işlem yaptığını ve kripto paraya aşina olduğunu ama Chivo üzerinden nakit çekmeye çalıştığında 220 dolar kaybettiğini anlattı. Galvez, "Paramı aldı ama bana hiçbir şey vermedi" derken, resmi şikâyetlerine yanıt alamadığını da söyledi. Reuters'a göre çok sayıda El Salvadorlu da Chivo üzerinden transferde sorun yaşadı; birçok kişi kimlik hırsızlığı girişimlerine maruz kaldı.
DEVLET BAŞKANI BUKELE: İLGİ BEKLENTİMİZİN ÜZERİNDE
Bitcoin'in ödeme aracı haline getirme planının mimarı olan Devlet Başkanı Nayib Bukele ise bu adımın arkasında. Chivo'dakis sorunların yüksek talepten kaynaklandığını belirten Bukele, ailelerin beşte birinin yurtdışından gelen parayla yaşadığı ülkede adaptasyonun hızlı olduğunu savundu. Bukele, bir ayda 3 milyon kişinin Chivo'yu yüklediğini, bunun hem ülke nüfusunun yaklaşık yarısı hem de ilk hedeflerinden 500 bin yüksek bir sayı olduğunu söyledi.
ABD'DE 30 ATM KURULDU
Bukele hükümeti ABD'de yaşayan 2.5 milyon El Salvadorlunun zaman içinde kazançlarını ülkeye Chivo üzerinden göndermesini umuyor. Bu amaçla, ABD'nin Atlanta, Chicago, Houston ve Los Angeles kentlerine 30 Bitcoin ATM'si de yerleştirildi. Bukele, ülkeye bu sayede Chivo üzerinden her gün 2 milyon doların giriş yaptığını savunuyor.
'HER PARA GÖNDERDİĞİMDE 18 DOLAR TASARRUF EDİYORUM'
2005'ten beri ABD'de yaşayan El Salvadorlu bir inşaat işçisi de, Reuters'la söyleşisinde ailesine bu yolla para göndermeye başladığını ve her transferde 18'er dolar tasarruf ettiğini söyledi. Bununla birlikte, El Salvador'a yurtdışından her yıl gönderilen ve ülke içi gayrı safi milli hasılanın yaklaşık dörtte birine tekabül eden yaklaşık 6 milyar doların büyük kısmının, göçmenlerin Bitcoin'indeki fiyat değişkenliğinden çekinmesi nedeniyle hâlâ geleneksel tranfsfer yöntemleriyle gönderildiği belirtildi.
TÜKETİCİ VE ŞİRKETLER ARASINDA YAYGINLAŞMADI
El Salvador Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Vakfı'nın verilerine göreyse, Bitcoin'in yasal ödeme haline getirilmesinin bir ay sonrasında tüketicilerin sadece yüzde 12'si kripto para kullanıyor. Farklı sektörlerden 233 şirket arasında yapılan anket de benzer sonuçlar elde etti. Buna göre, ülkedeki şirketlerin yüzde 93'ü hâlâ Bitcoin'le ödeme almıyor. Karara mesafeli yaklaşan Özel Şirketler Ulusal Birliği'nden Leonor Selva, "Hükümetin ne tür faydalar beklediğinden hâlâ emin değiliz" dedi. (DIŞ HABERLER)