Bir Cumartesi Annesi daha oğluna kavuşmadan öldü

Kaybedilen oğlunun arayan Cumartesi Annesi Morsümbül yaşamını yitirdi. Anne 'Kemiklerini bulsam omzumda taşıyacağım' demişti.

Abone ol

DUVAR - Kayıp evlatlarını bulma ve adalet mücadele ile tanınan Berfo Ana ve Asiye Karakoç’un ardından bir Cumartesi Annesi daha evladına kavuşamadan hayatını kaybetti. 1980 askeri darbesi sırasında Bingöl’de gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Hüseyin Morsümbül’ün annesi Fatma Morsümbül, önceki akşam hayatını kaybetti. Morsümbül, 18 yaşında gözaltında kaybedilen oğluna olan hasretini şu acı sözlerle anlatmıştı: "Oğlumun kemiklerini bulsam omzumda taşıyacağım."

'VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILDI!'

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’ndaki 599. buluşmalarında,  12 Eylül 1980 darbesinin ardından gözaltında kaybedilen Hüseyin Morsümbül davasında adalet istemişti. O gün yapılan açıklamada Morsümbül'ü kaybedilişi şöyle anlatılmıştı; “12 Eylül askeri darbesinden 6 gün sonra, 18 Eylül 1980 akşamı Morsümbül ailesinin Bingöl’deki evi asker ve polisler tarafından basıldı. Bingöl Lisesi’nde öğrenci olan çocukları Hüseyin gözaltına alınarak Bingöl Askeri Tugay Komutanlığı’na götürüldü Onu soran ailesine Hüseyin’in yüksek güvenlik önlemleri ile korunan taburdan kaçtığı söylendi. Oğlunu arayan anne ve baba gözaltına alındı. Baba Hanefi Morsümbül ağır işkence gördü. Hüseyin’den bir daha haber alınamadı Anne Fatma ve baba Hanefi Morsümbül askeri savcılığa giderek ifade verdi. Olup bitenleri savcıya anlattı ve sorumlular hakkında şikayetçi oldu. Ama Hüseyin’in kaybedilmesi ile ilgili hiçbir işlem yapılmadı, dosya bile açılmadı. Hüseyin’in akıbeti konusunda hiçbir şey yapmayan devlet 2003 yılında onu askerliğini yapmamış diye vatandaşlıktan çıkardı. Hüseyin Morsümbül’ün akıbetinin açıklanmasını isliyoruz. Hüseyin Morsümbül’ü kaybeden, akıbetini soruştıırmayarak karanlıkta bırakan tüm asker ve sivil görevlilerin, evrensel hukuka uygun bir biçimde yargılanmasını istiyoruz. Morsümbül davasında adalet istiyoruz.”