Bir hafta içinde boşaltılması istenen öğrenci yurdu Meclis gündeminde

Ankara Atatürk Kız Öğrenci Yurdu Meclis gündemine taşındı: Öğrenciler taşınmaya zorlanıyor.

Abone ol

ANKARA - Yükseköğrenim Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yönetimi, Mamak’ta bulunan ve Ankara’nın en büyük kız öğrenci yurtlarından biri olan Ankara Atatürk Yurdu’nun taşınacağını duyurdu. Öğrencilerden bir hafta içerisinde yurdun boşaltılması talep edilirken HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu konuyu Meclis gündemine taşıdı.

BAKAN KASAPOĞLU’NA SORDU

Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Mehmet Kasapoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi veren Kerestecioğlu önergesinde, “Yazın yurdun boya badanası ve tadilatı yapılmasına ve öğrencilere iki yıl daha kapanmayacağı söylenmesine karşın yurda gelen bir yetkilinin ‘İki üç gün içinde boşaltacaksınız’ demesiyle öğrenciler yurdun boşaltılacağını öğrenmişlerdir. KYK Ankara İl Müdürü Ferhat Türkoğlu, gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, yurdun depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle tahliye edileceğini ve binanın ihaleye çıkacağını ifade etmiştir.

Yıllardır öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayan bin 800 yatak kapasiteli Atatürk Yurdu fakültelere ve kent merkezine yakın konumdadır. Üniversite yurtlarının geleneksel olarak üniversite kampüsünün içerisinde ya da kent merkezlerinde yer almasının nedeni, ulaşım kolaylığı, öğrencilerin kenti tanıması, sosyal ve sanatsal faaliyetlere kolay erişebilmesi ve şehirdeki çeşitlilikle etkileşim içinde bir üniversite hayatı yaşayabilmeleridir” ifadelerine yer verdi.

‘ÖĞRENCİLER GÜVENLİK ENDİŞESİ DUYUYOR’

Yurdun taşınacağı Çinçin semtinin kent merkezinden ve fakültelerden uzak olduğunu, öğrencilerin bölgeyle ilgili güvenlik endişesi duyduğunu ifade edeb Kerestecioğlu, “Ankara Atatürk Kız Öğrenci Yurdu üniversitelerde derslerin başlamasının ardından hangi gerekçeyle boşaltılmaktadır? Üniversite kampüslerine yakın olduğu için bu yurdu tercih eden öğrencilere, kayıtlardan önce yurdun taşınacağı neden bildirilmemiştir?” sorusuna yanıt talep etti.

Kerestecioğlu’nun diğer soruları ise şu şekilde sıralandı:

-Yurdun yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı, Bakanlığın lisans verdiği kuruluşlar tarafından teknik verilere dayanarak raporla tespit edilmiş midir? Eğer yurt binası deprem riski taşıyorsa neden yaz aylarında yenilenmiştir?

-Yurt binası ihaleye çıkmış mıdır? Eğer binanın ihalesi yapıldıysa ihale hangi şirkete verilmiştir? İhalenin kapsamı nedir? Bina yurt işlevini koruyacak mıdır? Yurdun bahçesindeki ağaçlar ve hayvanlar korunacak mıdır? Bu soruları soran öğrencilere “size ne bundan?” denildiği doğru mudur?

-Yurtların tüm öğrencilerin sokaklarında güvenle ve özgürce dolaşabilecekleri, kentteki çeşitliliğin ortasında, sosyal ve kültürel etkinliklere yakın merkezlerde yapılması gerekirken, öğrenciler hangi gerekçeyle ışıklandırması bile olmayan, özellikle kadın öğrencilerin güvenliklerinden endişe duydukları bir bölgeye taşınmaya zorlanmaktadır?

-İddia edildiği gibi mevcut yurt binasının yıkılması zorunluysa yeni bir bina yapılana kadar öğrencilerin fakültelerine ve kent merkezine yakın başka KYK binalarında konaklamalarını sağlayarak öğrencilerin mağduriyetini gidermeyi düşünüyor musunuz?

‘ZAM YAPILMASINI NASIL AÇIKLIYORSUNUZ’

-Genel olarak dar gelirli ailelerin çocuklarının tercih ettiği bir devlet yurdunda %75 zam yapılmasını nasıl açıklıyorsunuz?

-Ankara Atatürk Kız Öğrenci Yurdu 1800 yatak kapasiteliyken Çinçin’de bulunan yurt, 1600 yatak kapasitelidir. Açıkta kalan 200 öğrenci hangi yurtlara yerleştirilecektir?

-KYK İl Müdürünün yurdun taşınmasına itiraz eden öğrencileri “Protesto mu etmek istiyorsun? Sonuçlarına katlanırsınız. Bu devletin yurdunda kalıyorsun, kalamazsınız. Sosyal medyada konuyu duyuran öğrenciler disiplin cezasına çarptırılacaklar” sözleriyle “tehdit” ettiği iddiası doğru mudur?