'Bir haftalığına Müslüman olmak' programına büyük tepki
"Müslüman olarak geçirdiğim bir hafta" İngiltere'de yayınlandı. Program, tepki çekti.
DUVAR - İngiltere'de yayınlanmadan tartışmalara neden olan "My Week as a Muslim (Müslüman olarak geçirdiğim bir hafta)" programı Pazartesi akşamı ilk kez seyirci karşısına çıktı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Channel 4 televizyonunda yayınlanan programda, ana karakter olan Katie Freeman isimli kadın, Manchester kentinde Pakistanlı bir aile ile bir hafta geçiriyor. Sağlık çalışanı olan Freeman, belgesel program için protez burun ve yüz boyası ile de “Pakistanlı bir kadına” benzetiliyor.
Yapımcılara göre, Müslümanlar’a karşı ön yargılı olan Katie Freeman’ın, bu kılık değiştirme yöntemi ile “İngiltere’de Müslüman olmanın ne demek olduğunu deneyimlemesi” sağlandı. İngiltere’deki gazetelerin televizyon eleştirmenlerinin birçoğu tarafından beğenilmeyen program, bazı çevrelerden ise olumlu tepkiler aldı.
'DAHA GİTMEMİZ GEREKEN ÇOK YOL VAR'
Guardian'ın televizyon yazarı Rebecca Nicholson, belgeseli, “tüm iyi niyetli çabasına karşın gülünç bir konsept” olarak tanımladı ve şunları yazdı: "Gerçekten İngiltere’deki ırkçılık sorununu anlamak için bu kadar güçsüz ve basit bir önermeye kadar düştük mü? Bu programa göre, ırkçılığın utanç verici bir şey olduğunu anlamamız için, “kahverengi” suratlı beyaz birinin, bir barın önünden geçerken sözlü saldırıya uğramasını izlememiz gerekiyor. Katie, program sonunda, kendisi ve izleyicinin anlaması için “bundan başka yol yoktu” diyor. Eğer gerçekten böyleyse daha gitmemiz gereken çok, çok yol var.”
'GERÇEK BİR MÜSLÜMAN'A NEDEN SORULMADI?'
The Times'dan Carol Midgley de programı eleştiren bir yazı kaleme aldı ve şunları belirtti: “Eğer Cheshire’dan bir kadın alıp, yüz boyası ve protez burunla ona kılık değiştirtip, İslam karşıtlığının anlaşılması niyetiyle bir belgesel yapıyorsanız önce şu net soruya yanıt vermelisiniz: Gerçekten Müslüman olan bir kadına bu soruları neden sormadınız?”
'ŞAŞIRTICI DERECEDE İYİ'
Independent'ın televizyon eleştirmeni Daisy Wyatt ise programın kılık değiştirme üzerinden değerlendirildiğini ancak asıl olanın “Katie’nin kendi iç dünyasındaki İslam karşıtlığı ile mücadelesi” olduğunu yazarak belgeseli “şaşırtıcı derecede iyi” olarak tanımladı.
Belgesel yapımcısı Fozia Khan, Guardian'a yazdığı yazıda, “projenin insanları kurmayı değil eğitmeyi amaçladığını” belirtmişti.