Bir ilk: Darbeci askerler Yunanistan'a kaçıp sığınma talep etti

Darbe girişimi, Türkiye'yle Yunanistan arasında da bir ilke yol açtı. İlişkilere yıllar boyu 'askeri gerilim' damga vurmuşken, sekiz darbeci asker Yunanistan'ın Dedeağaç kentine sığınıp iltica talep etti.

Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin 15 Temmuz gecesi sahne olduğu askeri darbe girişiminin ardından, TSK'ya ait bir askeri helikopter Yunanistan'ın Dedeağaç kentine acil iniş yaptı. Helikopterde sekiz darbeci askerin bulunduğu belirtilirken, Dışişleri Bakanlığı bu kişilerin iadesini talep etti.

'RÜTBELERİ BİLİNMİYOR'

İngiliz haber ajansı Reuters ile The Guardian gazetesi, Yunan polisinin tutukladığı sekiz kişinin siyasi sığınma talebinde bulunduğu bilgisini geçti. Yunan devlet televizyonu ERT, iniş sırasında helikopterdekilerin yedisinin üniformalı olduğunu, 'askeri darbe girişiminde rol oynamış olabileceklerini' duyurdu.

The Guardian'ın olay yerindeki Atina muhabiri Helena Smith ise askerlerin apoletlerini çıkardıkları için rütbelerinin bilinmediğini yazdı. Smith, polis kaynaklarına dayanarak bu kişilerin siyasi iltica talep ettiğini belirtti.

'ARAMA KURTARMA HELİKOPTERİ'

Hürriyet'in Atina muhabiri Yorgo Kırbaki de, Dedeağaç havaalanına inen helikopterin daha önce arama kurtarma çalışmalarında kullanıldığı bilgisini verdi.

'İADESİNİ İSTEDİK'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Helikopterle Yunanistan'a kaçan sekiz hain askerin derhal teslim edilmesini istedik" dedi.