Bir Osmanlı nazırının karikatür albümü

19'ncu yüzyıl sonu Osmanlı karikatüristi olan Yusuf Franko’nun çizimleri ilk defa sergilenecek. Sergi 1 Haziran'a kadar görülebilecek.

Abone ol

DUVAR - Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından düzenlenen sergide, 19'ncu yüzyıl sonunun zengin kapitalistleri, yüksek cemiyet mensupları, Osmanlı paşaları, Levantenleri, sanatçıları ve diplomatlarının’ ‘hicivli’ portreleri yer alıyor.

Sergi, Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan, 19'ncu yüzyıl sonu Osmanlı bürokratı, Hariciye Nazırı, Mutasarrıf, cemiyet adamı ve aynı zamanda oyunbaz bir karikatürist olan Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü ilk kez gün yüzüne çıkaracak. Yusuf Franko’nun 1884-1896 yılları arasında bir albümde topladığı, Avrupa karikatür geleneği ile etkileşime sahip karikatürlerinin ilk defa görüleceği sergide, 19'ncu yüzyıl sonunun zengin kapitalistleri, yüksek cemiyet mensupları, Osmanlı paşaları, Levantenler, sanatçılar ve diplomatların hiciv yüklü portreleri ziyaretçiler ile buluşacak.

Karikatürler, özellikle 19'ncu yüzyıl sonunun Beyoğlu / Pera semtini, Yusuf Franko’nun da parçası olduğu renkli sosyal ağları ve İstanbul’un küresel mekânlarını gözlemlemek için izleyiciye imkân sunacak. Yusuf Franko’nun eserlerini ağırlıklı olarak mekân ve sosyal ağlar perspektifinden okumaya çalışan sergi, bir yandan Naum Tiyatrosu gibi dönemin önemli mekânlarına değinirken, diğer yandan albümde kendine yer bulamamış, “artık olmayan” mekânları da hatırlatacak.

İKİ CİLTLİK ÖZEL SERGİ SATIŞA SUNULACAK

Yusuf Franko Kusa’nın “Types et Charges” adını verdiği albümünün tıpkı basımıyla, Youssuf Bey: The Charged Portraits of Fin-de-Siècle Pera adlı bir makale kitabının beraber yer aldığı iki ciltlik çok özel bir yayın da sergi açılışıyla eş zamanlı olarak satışa sunulacak.

19'ncu yüzyıl sonu Osmanlı bürokratı ve aynı zamanda bir karikatürist olan Yusuf Franko’nun karikatür çizimleri ilk defa sergilenecek. Yusuf Franko’nun karikatürlerinin, izleyiciye özellikle 19'ncu yüzyıl sonunun Pera semtini, renkli sosyal ağları ve İstanbul’un küresel mekanlarını gözleme imkanı sunduğu belirtiliyor.

Serginin küratörlüğünü Bahattin Öztuncay, danışmanlığını ve metin yazarlığını K. Mehmet Kentel’in yaptı. Sergi bugünden itibaren 1 Haziran’a kadar gezilebilecek.

kaynak