Bir söz verildi, binlerce hayal yıkıldı: ‘Olmayacak’ denseydi bu kadar yıpranmazdık

Mülakat mağduru öğretmenlerin tepkisi sürüyor. Farklı illerden Ankara’ya gelen öğretmenler yaşadıkları sorunları anlattı.

Abone ol

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaklaşık 1.5 yılın ardından yaptığı 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması mülakat sistemi nedeniyle büyük tartışma konusu oldu. KPSS’den atanmak için gerekli puanı elde eden bazı öğretmenler mülakat puanlarının ardından bu hakkı kaybetti. Mülakat sistemini adaletsiz olarak nitelendiren öğretmen adayları farklı illerden Ankara’ya, Milli Eğitim Bakanlığı önüne gelerek eylem yaptılar.

Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, öğretmenlerin iller arası mülakat komisyonunun puanlama farkından dolayı oturma eylemi yaptığını anlattı, “Bu mülakat sistemi tamamen ortadan kaldırılmadıkça, mülakattan kaynaklı haksızlığın ve hukuksuzluğun sonunun gelmesi mümkün değil. Bugün buraya gelen mağdurlar çok açık ve masumhane bir şekilde haklarını istiyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı önündeki eylem için Bursa’dan Ankara’ya gelen Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu Tuğba Aydın, yaşadıklarını Duvar’a anlattı. Evli ve bir çocuk sahibi olan Aydın, 2023 Ağustos ayında sınava girdiğini söyledi. Şu an çalışmayan ve 6 yaşında bir oğlu olduğunu anlatan Aydın, sürece ilişkin şunları ifade etti:

“Sabah oğlumu anneannesine bırakıp geldim. Oğlum 4 yaşına girdiğinden beri ben bu sürecin içindeyim. Çok yıprandık. Ben de aile ekonomisine katkıda bulunmak istiyorum. Bunun için çok emek verdik, gecemizi gündüzümüze kattık. Oğlumun okula başlaması için bile tereddütte kaldık çünkü, atanmayı bekliyordum. Bu belirsizlik yüzünden gün gün çile çektik. Bir buçuk senedir de umut pompalandı. ‘Olmayacak’ denseydi bu kadar yıpranmazdık. Annemin, babamın da bir beklentisi vardı. Dedem bile ‘Kızım ne oldu?’ diyor ve ben artık anlatamıyorum, sustum. Çünkü, artık bu kadar karışıklığı anlayacak durumda değil.”

'BİR SENE MÜLAKAT TARİHİ BEKLEDİK'

“Puanlarımız açıklandıktan sonra mülakat yapılacağını öğrenince sevincimiz kursağımızda kaldı” diyen Aydın, şunları aktardı:
“Mülakatların kaldırılması seçim vaadi olarak sunulmuşken, bize mülakat yapılacağı söylendi. Nerdeyse bir sene boyunca hiçbir açıklama yapılmadan sadece mülakat tarihi için bekletildik. Mülakatımıza da o süre zarfında çok iyi hazırlandık zaten. Mülakatın 45 dakika süreceği ve kendi alanımızdan sorular sorulacağı söylendi. Ben kendi adıma söyleyeyim, eğitim bilimleri, genel kültür ve kendi alanımdan olmak üzere sorulan üç soruya da doğru cevap verdim. Gönül rahatlığıyla mülakattan çıktım ancak, söylenildiği gibi 45 dakika sürmedi. En fazla 15 dakika durmuşumdur.”

'ARKADAŞIM PSİKOLOJİSİ KALDIRMADIĞI İÇİN GELMEDİ'

6 saate yakın sınavda durduklarını ancak, 10-15 dakikalık bir mülakat sonrası kontenjan dışı kaldıklarını vurgulayan Aydın, şunları söyledi:

“Aynı hakkı, aynı başarıyı, aynı dereceyi elde etmiş kişilerle bir derdimiz yok. Ancak, daha az başarı sağlamış insanların on dakikalık mülakatlarla önümüze geçmiş olmasına tepkiliyiz. Bakan bize ‘2023 KPSS’sine girmiş ve kontenjan içinde olmuş öğretmen adaylarım 2024’te KPSS’ye girmesin’ dedi. Biz de elimiz kolumuz bağlı atanmayı bekledik. Şu an sıralaması iki binlerde olan ve 78 puan alan arkadaşlarım kontenjan içinde. Benim arkadaşım 400’üncüydü ben de 700’lerdeydim. Yani ikimizde kontenjan içindeydik. Arkadaşım şu an 900’üncü sırada. Buraya gelemedi çünkü, rahatsız. ‘Psikolojim kaldırmıyor, gelemeyeceğim’ dedi.”

'GELİRİM YOK, AİLEM BANA BAKIYOR'

Bakanlık önündeki eylem için Edirne Keşan’dan gelen Türkçe Öğretmeni Nurşah Ergün ise yaşadığı sürecin psikolojik sıkıntılara yol açtığını söyledi. Ergün, “25 yaşındayım ama hiçbir gelirim yok. Sağ olsun ailem bana bakıyor.” dedi.

Branşına verilen 804 kişilik kontenjan içerisinde 714’üncü olan Ergün; Tekirdağ'da mülakata girdiğini anlattı.KPSS puanının sadece 1,5 puan üstü verildiği için bugün 989’uncu sırada olduğunu ve kontenjan dışı kaldığını söyleyen Ergün, mülakat sürecini de şöyle anlattı:

“Soruların çok nitelikli ve ayrıştırıcı sorular olduğunu düşünmüyorum. Tamamen bazı komisyonların ‘Ben hak yemeyeyim yüksek vereyim, ben hak yemeyeyim düşük vereyim’ mantığıyla bizim mağdur edilmemiz söz konusu. Bunu yaşayan da öyle bir avuç insan değiliz. Bir sürü öğretmen arkadaşım aynı şekilde mağdur edildi. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Kimse fazladan bir puan istemiyor. Kimsenin istediği şey torpil bulmak değil. Hepimiz sadece vatanımıza hizmet etmek istiyoruz.”

Atama beklediği süreçte ücretli öğretmenlik yaptığını söyleyen Ergün, “Aldığımız para zaten çoğu zaman asgari ücreti bile bulmuyor. Belki sadece bir iki ay sadece asgari ücret ama sonrası asgari ücretin de altında çalışıyorsunuz. Sigortanız yarım yatıyor. Olacak iş değil. Herhangi bir güvenceniz de yok zaten. Her an çıkarılabilirsiniz. Yerinize biri de gelebilir, başka biri istediği için de işten çıkarılabilirsiniz” dedi.

'ATAMAM KESİNLEŞİNCE İŞTEN AYRILMIŞTIM'

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik mezunu olan Kübra Büyük ise 2023'te sınava girdiğini aktararak, “2023'te atama bekledik, olmadı. 2024 oldu, hala bekliyorum. Atamamız şu an en iyi şartlarda 2025 şubatına kaldı” dedi.

Yaklaşık 3 yıldır bu sürecin içinde olduğunu belirten Büyük, “Bekliyoruz, bekletiliyoruz. Ben sınavda 929. oldum. PDR alanından da 1600'a yakın kontenjan verildi. Ben gittim, sağlık raporumu aldım, vesikalığımı çektirdim. Okul için her şeyim hazırdı. Hatta illere bakmaya başladım. Mülakata girdik. ‘Mülakat gibi mülakat’ yapılacağı söylenmişti. Torpil olmayacağı söylenmişti. Ne oldu peki? Ailemle aynı evde kalıyorum. Kendi düzenimizi kurmamız lazımdı çoktan. Bu çok büyük bir sıkıntı” ifadelerini kullandı.

Ataması kesinleştiği için işten ayrıldığını söyleyen Büyük, “Mesela ben dershanede çalışıyordum ancak, atanmamın kesin olduğunu düşündüm ve ayrıldım. Kendi işime bakayım, her şeyimi ayarlayayım, biraz da gezeyim istedim. Şu anda hiçbir özel kurum almıyor bizi. Çünkü, atamamızın yapılacağı söylendi. Bir iki aylığına işe almak istemiyorlar haliyle” dedi.