'Bırakın sol elini kullansın'

Solaklığın beyindeki organizasyon farklılığından kaynaklandığını belirten uzmanlar, baskıların pek çok soruna davetiye çıkarabileceğine dikkat çekiyor: Baskı yapmayın bırakın solunu kullansın.

Abone ol

DUVAR - Solakların en çok karşılaştığı sorunların başında sağ ellerini kullanmaları baskısı bulunmaktadır. Üsküdar Üniversitesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı ve Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, solaklığın genetik ve biyolojik bir özellik olduğunu, bu özelliği değiştirmek için yapılan baskı ve uyarıların özellikle çocuklarda olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekti.

SOLAKLAR GÜNÜ

13 Ağustos her yıl Dünya Solaklar Günü olarak anılıyor. Amerika’da 25 yıl önce solaklar arasında dayanışmayı artırmak için “Left Handers Day” adı ile ilk kez kutlanmaya başlayan Dünya Solaklar Günü’nde solakların yaşadığı sorunlar konuşuluyor.

SAĞA ŞİFT GENİ BASKIN DEĞİL 

Prof. Dr. Tanrıdağ, şunları söyledi: “Solaklık genlerle ve beyinle ilgili bir insan özelliğidir. Daha doğrusu sadece insana has olmayıp bazı hayvan türlerinde de kendini gösteren biyolojik bir özelliktir. Solak bir insanla sağlak bir insanın beyinlerinde farklı organizasyonlar vardır. Sağlak insanlarda bu duruma “sağa şift geni” denilen bir gen yol açar. Solaklık bu genin baskın olmamasıyla ortaya çıkar. Bunun bir hastalıkla ilgisi yoktur. Birçoğumuzda görülen genetik farklılıkların sadece bir tanesidir.

Solak olmak bir insanın kendisi için dezavantaj teşkil etmez. Ancak farklılıkları kaldıramayan toplumlar içinde yaşarken sıkıntı oluşturur. İnsanlık tarihi boyunca 3 büyük din kitabı da dahil olmak üzere solaklık lanetlenmiştir. Bunun nedeni solakların çoğunluktan farklı bir özelliğe sahip olmalarıdır. Solaklar için eğitimaraçlarını farklı planlanması bile çok yenidir.”

ÜNLÜ SOLAKLAR

Albert Einstein, Mozart, Barack Obama, Bill Gates, Bill Clinton, George H.W. Bush, Eminem, Beethoven, Napolyon Bonapart, Leonardo da Vinci, Maradona, Sezar, Josh Holloway, Fidel Castro, Angelina Jolie, Robert De Niro, Rafael Nadal, Michelangelo, Isaac Newton, Picasso, Marilyn Monroe, Muhammed Ali Clay, Julia Roberts, Mark Twain, Ronald Reagan, Bob Dylan, Demi Moore, Morgan Freeman, Tom Cruise, Bruce Willis, Whoopi Goldberg, Benjamin Franklin, Robert Redford, John F. Kennedy…