'Biranın tarihçesi 12-13 bin yıl öncesine dayanıyor'

Anadolu Efes'in İzmir'de kurduğu Yenilik Atölyesi'nde biranın tarihçesi üzerine sunum yapan arkeolog Doç. Dr. Güneş Duru biranın tarihçesinin en az 12-13 bin yıl öncesine dayandığını söyledi.

Abone ol

İZMİR - Anadolu Efes, İzmir'de kurduğu “Yenilik Atölyesi”nde gerçekleştirdikleri çalışmaları ve yeni ürün geliştirme süreçlerini paylaşmak amacıyla basın mensupları ile bir araya gelerek etkinlik düzenledi.

Etkinliğe Redd grubunun gitaristi, arkeolog Güneş Duru ve Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Tuğrul Ağırbaş ile Türkiye Üretim Direktörü Koray Anar da katıldı.

'İNSANLIĞIN EN ESKİ İÇECEĞİ'

Etkinlikte biranın arkeolojisi üzerine bir sunum gerçekleştiren arkeolog Güneş Duru, arkeolojik bulgulara göre biranın tarihçesinin en az 12-13 bin yıl öncesine dayandığını belirterek, gelişen arkeolojinin biranın insanlığın en eski içeceği olduğunu ve Anadolu’nun malta, biranın üretimine ve gelişimine ev sahipliği yaptığını gösterdiğini söyledi.

Duru, “Tarihte bira, insanların doğa ve bitkilerle kurduğu etkileşimin en önemli belirleyicilerinden biri. Geçmişte ani değişkenlik gösteren iklim koşullarında besin değeri sayesinde toplulukların hayatta kalmasında bir etken. Üstelik bu besini yıl boyu sağlayabilmek ve koruyabilmek için tahıl üretimine, dolayısıyla tarıma vesile olduğunu görüyoruz” dedi.

'İZMİR VAROLUŞ HİKAYESİNİN YAZILDIĞI ÖNEMLİ BİR NOKTA'

Tuğrul Ağırbaş ise 1969 yılında İzmir’de bu yolculuğa başladıklarını ifade ederek, İzmir'in kendileri için varoluş hikayesini yazdıkları önemli bir nokta olduğunu vurguladı.

Yenilik Atölyesi'nin İzmir’de kurulmasının rastlantı olmadığını söyleyen Ağırbaş, “Bilinçli bir tercih. Geldiğimiz nokta, dönüştürücü bir role bürünmeyi, değişime öncülük etmeyi ve geleceği şekillendirmeyi gerekli kılıyor. Yenilik Atölyemizde de tam olarak bunu yapmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. (DUVAR)