Birleşik Kamu-İş: Yüzde 1 barajı geri çekilsin

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yüzde 1 sendikal barajına tepki gösteren Birleşik Kamu-İş, “Sendika seçme özgürlüğüne darbe vuran yüzde 1 barajı derhal geri çekilmeli” dedi.

Abone ol

DUVAR - Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen yüzde 1 sendikal barajının Toplu Sözleşme İkramiyesine eklenmesine tepki gösterdi. 

Evrensel'de yer alan habere göre, barajın Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getiren Birleşik Kamu-İş temsilcisi, eklemenin kamu emekçilerinin sendikal özgürlüklerine darbe vuracağını ve demokratik ilkelerle bağdaşmadığını söyledi.

Bu kararın daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini hatırlatan açıklamada, “Daha önce yüzde 1 barajı Danıştay ve yüzde 2 barajı Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Sendikal barajın, yeniden TBMM gündemine getirmek istenmesi, Anayasayı ve kanunları ısrarla yok saymaktır” denildi.

Birleşik Kamu-İş, bugün gelinen noktada Plan ve Bütçe Komisyonunda Görüşülen 2/2290 esas numaralı kanun teklifine, başlangıçta tasarıda olmamasına rağmen gece yarısı oldubittiyle yine yüzde 1 sendikal barajı eklendiğini ve komisyondan geçerek Meclis Genel Kuruluna gönderildiği ifade edildi.

'KANUN TEKLİFİ AÇIKÇA ANAYASAMIZA AYKIRIDIR'

Açıklamada, “Açık bir şekilde Anayasa'ya ve sendikal özgürlüklere aykırı olan bu Kanun Teklifini, Memur-Sen ve Kamu-Sen istemektedir. AKP ve MHP, yandaş sendikalara şirin görünmek adına işbirlikçi sarı sendikaların isteği üzerine Kanun Teklifini kabul etmişlerdir. Ancak sendikal örgütlenmeye baraj uygulaması getiren Kanun Teklifi açıkça Anayasamıza aykırıdır” denildi.

Bağımsız ve özgür sendikacılık anlayışını yok edilmek istendiği dile getirilen açıklamada, “Adalete, eşitliğe ve sendikal anlayışa uygun olmayan yüzde 1 ve yüzde 2 barajı Anayasa ve mevzuata uygun olmadığı çok net tescillidir. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; Anayasal hak ihlali olan yüzde 1 üye barajı oyunları ile sendikal özgürlüklere darbe vurulmasına karşı sonuna kadar mücadelemiz devam edecektir. Sendika seçme özgürlüğüne darbe vuran yüzde 1 barajı derhal geri çekilmelidir” ifadelerine yer verildi.

(HABER MERKEZİ)