BİRTEK-SEN'den ilk kongre: Uzun çalışmaya hayır

BİRTEK-SEN 1. Olağan Kongresi'ni Antep’te yaptı. Kongre gündeminde uzun çalışma saatleri, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret için mücadele ile ırkçılık ve mülteci karşıtlığıyla mücadele vardı.

Abone ol

DUVAR - Birleşik Dokuma Tekstil ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) 1. Olağan Kongresi'ni Antep’te düzenledi. Kongreye Antep ve Urfa'dan işçilerin yanı sıra çok sayıda siyasi parti ve sendika temsilcisi de katıldı.

Evrensel'in haberine göre işçilerin önerileriyle uzun çalışma saatlerine karşı günde 7 saat haftada 5 gün çalışma, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret için mücadele ve ırkçılığa karşı mülteci sorununun çözümüne ilişkin kararlar alındı.

Kongrede seçilen yönetimde Antep, Urfa, Uşak ve İstanbul'dan tekstil işçileri de yer aldı. Mehmet Türkmen Genel Başkan seçilirken Genel Sekreter de Mikail Kılıçalp oldu. 

Açılış konuşmasını Kurucu Genel Başkan Mehmet Türkmen yaptı. Asgari ücret zammına değinen Türkmen, “Gerçek enflasyonun ne kadar olduğunu işçiler yaşamını sürdürürken görüyor. Verilen zam enflasyon farkının yarısı bile değil. Mayıs ayında işçilerin enflasyon artışı nedeniyle yaşadığı ücret kaybı 1500 lira. Yani bu zam işçilerin bir aylık kaybını bile karşılamıyor. Enflasyon, işçilerin cebinden zenginlere servet aktarmak anlamına geliyor” dedi.

'YA EK İŞ YA FAZLA MESAİ'

İşçilerin büyük çoğunluğunun ek iş yapmak durumunda kaldığını ifade eden Türkmen, “Ya ek iş ya da pazar, bayram, tatil demeden sürekli fazla mesai yaparak geçim sağlamaya çalışıyorlar. Yani işçiler, geçinemedikleri için 150 yıl önce bedel ödeyerek kazandıkları tatil hakkından gönüllü bir şekilde vazgeçmek durumunda kalıyor. O yüzden biz BİRTEK-SEN olarak bütün işçilerin yoksulluk sınırının üzerinde ücret alması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

Şimdiden Türkiye’nin dört bir yanında BİRTEK-SEN ile ilişkiye geçen işçiler olduğunu söyleyen Mehmet Türkmen şöyle devam etti: “Antep’ten Urfa’dan başlattığımız bu yürüyüşü Türkiye’nin dört bir yanına yayacağız. İşçi sınıfının mücadeleci bir sendikaya ihtiyacının olduğunu görüyoruz. Bu sefalet ve kölelik düzenine karşı her yerde bir örgütlenme ve mücadele kampanyası örgütleyeceğiz.” 

Ülkedeki adaletsizliğe, yasaklara, düşünce özgürlüğüne karşı da mücadele eden sendikalara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Türkmen, “Özgürlüklerin olmadığı bir ülkede işçi sınıfının örgütlenme ve sendikalaşma özgürlüğünün olmayacağını bilen bir anlayışla mücadele eden sendikalar lazım. Bize savaşlara karşı çıkan, dünyada barış ve kardeşlik için mücadele eden sendikalara ihtiyacımız var. Bize bu savaşlar ve iktidar nedeniyle insanların göç etmesine neden olan politikalara karşı mücadele eden sendikalar lazım. Bunun sorumlusu olarak mültecileri hedef haline getiren ırkçı, işçileri bölen söylemlere karşı her milliyetten işçi sınıfının birliğini savunan sendikalara ihtiyacımız var” diye konuştu.

GÜNDE 7 SAAT, HAFTADA 5 GÜN ÇALIŞMA' 

Kongrede uzun çalışma saatlerine karşı mücadele, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret için mücadele ve ırkçılığa karşı mülteci sorununun çözümüne ilişkin kararlar özetle şöyle:

-Kongremiz işçi sınıfı içinde, vazgeçilme aşamasına gelinen insanca yaşam temelli haklarımızı korumak ve bu anlamda gasp edilen haklarımızı geri almak ve günümüz teknolojik gelişmelerine ve olanaklarına da dayanarak geliştirmek ve yeni kazanımlar elde etmek hedefiyle ‘günde 7 saat, haftada 5 gün, yani haftalık en fazla 35 saat çalışma, haftada en az 2 tam gün dinlenme ve yıllık en az bir ay izin’ hakkının işçiler içerisinde bir talebe dönüşmesi, işçi sınıfının bu talepler etrafında birleşerek mücadele etmesi ve bu gün talep durumunda olan ama gerçekleşmemesi için hiçbir neden bulunmayan bu taleplerin işçi sınıfının kazanılmış hakları arasına yazılması için çalışma yürütmeyi karar altına almıştır.

- BİRTEK-SEN Genel Kurulu işçilerin daha fazla çalışmak ve ek iş yapmak zorunda kalmadan insana yakışır bir şekilde yaşayabilmesi için ücretlerin yoksulluk sınırı seviyesine çıkarılması talebini işçiler içinde yaymayı ve bu talep için yaygın bir mücadeleyi örgütlemeyi karar altına almıştır. 

- Suriye, Irak, Afganistan’dan gelen sığınmacı nüfusun çok büyük çoğunluğu işçidir. Irkçılığın önüne geçmek, kardeşçe yaşamanın koşullarını yaratmak, kazandığımız hak ve özgürlüklere sahip çıkmak, hayat pahalılığının, yoksulluğun, açlığın önüne geçmek, insanca yaşanacak bir ücret, insanca yaşama koşulları ancak Türk, Kürt, Arap her ulustan işçilerin, emekçilerin birlikte mücadelesiyle mümkündür. İşçi sınıfı enternasyonalizmini savunan, her milliyetten, her inançtan ve her dilden işçi sınıfının birliğini temel alan sendikamız BİRTEK-SEN, ırk, inanç, dil, cinsiyet, ülke vb. farklılıklardan kaynaklı her türlü ayrımcılığa karşı mücadeleyi en temel sorumluluklarından biri olarak kabul eder.” (HABER MERKEZİ)