Biyogaz tesisinin iş makineleri Çapaklı'dan kovuldu

Salihli’nin Çapaklı Mahallesi'nde kurulmak istenen biyogaz elektrik santraline karşı, yürütmeyi durdurma ve imar planındaki değişikliğe karşı hukuki süreç devam ederken, şirketin proje sahasına yol yapmaya çalışması köylüler tarafından engellendi. Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, "Atık yakımı sonucunda oluşan metan gazı çevrenin havasını, suyunu bozacak ve hastalık riskleri oluşturacak" dedi.

Abone ol

Osman Çaklı

UŞAK - Ege Biyogaz Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı Mahallesinde, yaklaşık 34.4 bin metrekare alan üzerinde “Biyogaz Enerji Santrali ve Gübre Üretim Tesisi” kurulmak isteniyor. İki ayrı dava devam ederken şirket, hukuki süreci beklemeden 15 Temmuz’da proje alanına yol yapmaya başladı. Bugün sabah saatlerinde iş makinelerinin yol çalışmasını engelleyen yurttaşlar, hukuki süreç sonlanana kadar bölgede direniş çadırı kurdu.

Çapaklı'da direniş çadırı kuruldu.

Gazete Duvar’a konuşan Salihli Çevre Derneği Başkanı Avukat Seçil Ege Değerli, projenin çevresel etkilerinin göz ardı edildiğini ve yasal bir sürecin işlemediğini söyledi.

Şirketin birinci derece mutlak tarım arazileri üzerine kuracağı biyogaz elektrik santralinin havayı ve suyu kirleteceğini dile getiren Seçil Ege Değerli, “Proje alanından DSİ’ye ait 3 tarımsal sulama kanalı mevcut. Bunlardan bir tanesi bütün İzmir’e kadar uzanıyor. Köylülerin merası yine bu alan etrafında. Biyogaz elektrik santralinin kurulması tarımsal sulama da kullanılan suyu ve yeraltı sularını kirletecek” dedi. Proje alanında yol olmadığını dile getiren Değerli, “İmar planında yol yoktu. İdare imar planını değiştirdi. Yasal süreç mevcut iken şirket 15 Temmuz’da yol yapmaya başlıyor. Köylüler savcılığa suç duyurusunda bulundular, dava açtılar. Bugün sabah da kepçeleri alandan kovdular ve bu hukuksuzluğa karşı direniş çadırı kurup nöbete başladı” diye konuştu.

'ŞİRKETİN YOL ÇALIŞMASI HUKUKİ DEĞİL'

Biyogaz elektrik santrallerinin en büyük çevresel etkilerinden birinin de metan gazı salınımının olduğunu vurgulayan Seçil Ege Değerli, “Havamız, suyumuz kirlenecek, hastalık riskleri ve kötü kokular olacak” dedi. Manisa Belediyesi’nin ve Karayolları Müdürlüğü’nün şirketin yol çalışmasına ilişkin açtığı bir ihale olmadığını da sözlerine ekleyen Değerli şöyle konuştu;

“Müdahalenin meni yani çalışmanın durdurulması için açılmış davalar devam ederken, şirket faaliyetlerinin hukuki dayanağı yok. Biz de bu yasa dışı fiili durum sonlanana kadar burada bekleyeceğiz. Toprağımızı savunacağız.”

Salihlililer, Hacıbektaşlı Mahallesinde Jeotermal Elektrik Santrali'ne karşı açtıkları davayı da kazanmıştı.