'Bizim Ali'nin yakınları hukuk mücadelesi başlattı

10 Ekim Ankara Katliamı'nda hayatını kaybedenlerden Ali Kitapcı'nın hayatını anlatan 'Bizim Ali-Anarşist Bir Demiryolcunun Hikayesi' kitabıyla ilgili yapılan bir röportajın yayınlandığı gazete Bakırköy Cezaevi'ne sokulmamıştı. Cezaevi yönetimi gerekçesinde Ali Kitapcı'yı 'terör örgütü üyesi' olarak nitelemişti. Kitapcı ailesi cezaevi yönetimi hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakırköy'de yapılan eylemde ise 'sakıncalı' bulunan gazete PTT kanalı ile cezaevine yeniden gönderildi.

Abone ol

DUVAR -  Ankara'da 10 Ekim Katliamı'nda hayatını kaybeden Ali Kitapcı'nın hayatının anlatıldığı "Bizim Ali-Anarşist Bir Demiryolcunun Hikayesi" kitabıyla ilgili bir röportajın yer aldığı Meydan Gazetesi'nin 51. sayısı, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlülere 'terör örgütü üyesinden övgüyle bahsedildiği' gerekçesiyle verilmeyince, Ali Kitapcı'nın eşi ve kardeşi, cezaevi hakkında suç duyurusunda bulundu.

25 yıllık TCDD Tren Sistem Operatörü ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın (BTS) yöneticisi olan Ali Kitapcı, 10 Ekim 2015'te “Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi” öncesinde Ankara Tren Garı önünde iki IŞİD üyesinin düzenlediği intihar saldırısında 102 kişiyle beraber hayatını kaybetti.

Kendisinin hakkında ölümünden sonra Cem Gök tarafından "Bizim Ali-Anarşist Bir Demiryolcunun Hikayesi" adıyla hayatının anlatıldığı kitap 2019 yılında Kaos Yayınları'ndan çıktı. Kitabın yazarı Cem Gök ile yapılan bir söyleşi de Gazete Meydan'ın Kasım 2019'da çıkan 51. sayısında yayınlandı. Bu sayı, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda olan Esra Arıkan'a gönderildi fakat hapishane yönetimi tarafından kendisine verilmedi. Eğitim Kurulu Başkanlığı, 2019/304 sayılı kararıyla gazetenin Esra Arıkan'a verilmeme nedenlerinden biri olarak Cem Gök ile yapılan söyleşiyi de gerekçe gösterdi ve kararında "'Anarşist Bir Demiryolcunun Hikayesi: Bizim Ali' başlıklı yazıda terör örgütü üyesinin hayatından alıntılar yapılarak övgüyle bahsedildiği" ifadelerini kullandı.

'TERÖR SALDIRISINDA HAYATINI KAYBEDENE TERÖRİST DEDİLER'

Ali Kitapcı’nın eşi Iraz Emel Kitapcı ve kardeşi İhsan Azmi Kitapcı, cezaevi yetkililerinin bu kararına ilişkin 'kişinin hatırasına hakaret', 'görevi kötüye kullanma' ve 'iftira' suçlarından cezalandırılmaları talebiyle suç duyurusunda bulundu.

Ailenin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede, Ali Kitapcı hakkında Terörle Mücadele Kanunu kapsamında bir suçla ilgili yaşamı boyunca açılmış herhangi bir soruşturma dahi açılmadığı belirtildi: "Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Kurulu Başkanlığı üyeleri ise bu ithamın ağırlığının insanlar ve yakınları için ne anlama geldiğini umursamadan, IŞİD tarafından gerçekleştirildiği sabit olan, mahkemeler tarafından terör saldırısı kabul edilen 10 Ekim 2015 Ankara Gar Katliamı’nda hayatını kaybedenlerden biri olan Ali Kitapcı'ya oldukça rahat bir biçimde terör örgütü üyesi diyebilmiştir!"

10 Ekim'deki katliamın davasında 9 IŞİD üyesinin hüküm giydiği hatırlatılan dilekçede, Ali Kitapcı siciline bakılabileceği söylenerek kendisinin bir kamu emekçisi olduğu vurgulandı. Aile, cezaevinde bu kararı veren personellerin ilgili suçlardan yargılanmasını talep etti.

Ali Kitapcı'nın arkadaşları Kadıköy PTT'den Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlelere Meydan Gazetesi ile "Bizim Ali-Anarşist Bir Demiryolcunun Hikayesi" kitabını gönderdi.

10 Ekim'de ölen Ali Kitapçı 'terör örgütü üyesi' sayıldı