Blinken, Aliyev ve Paşinyan'la görüştü: 'Diyaloğa dönüş' çağrısı

Aliyev ve Paşinyan'la Karabağ'ı görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Azerbaycan'a 'Dağlık Karabağ'daki askeri faaliyetlerin derhal durdurulması ve gerilimin düşürülmesi' çağrısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Bakan Antony Blinken'ın Azerbaycan'ın Karabağ'a başlattığı 'terörle mücadele operasyonuyla' ilgili Azerbaycan ve Ermenistan liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerine ilişkin iki ayrı açıklama yaptı.

Bakanlığın resmi internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le konuşan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'Dağlık Karabağ'daki askeri faaliyetlerin derhal durdurulması ve gerilimin düşürülmesi' çağrısında bulundu. Blinken'ın 'askeri bir çözüm olmadığını vurguladığı' ifade edilen açıklamada, Blinken'ın 'Bakü ve Dağlık Karabağ'daki etnik Ermenilerin aralarında devam eden farklılıkların çözümü için diyaloğa devam etmesi gerektiğinin altını çizdiği' ifade edildi. 

Açıklamada, "Bakan, Cumhurbaşkanı Aliyev'in askeri eylemleri durdurmaya ve Azerbaycan ile Dağlık Karabağ toplumundan temsilcilerin görüşmesine hazır olduğunu dile getirdiğini not etti ve (bunun) derhal uygulanması ihtiyacının altını çizdi" denildi.

'AZERBAYCAN'A DERHAL DİYALOĞA DÖNÜŞ ÇAĞRISI YAPILDI'

Miller'ın Blinken-Paşinyan görüşmesine ilişkin yayınladığı yazılı açıklamada da ABD Dışişleri Bakanı'nın 'Dağlık Karabağ'daki duruma ilişkin derin endişesini dile getirdiği ve ABD'nin Azerbaycan'ı saldırıları derhal durdurmaya ve diyaloğa dönmeye çağırdığının altını çizdiği' ifade edildi. Açıklamada, "(Bakan Blinken) Başbakan Paşinyan'a Ermenistan'ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne tam destek verdiğini söyledi" denildi.

AA'nın aktardığına göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson ise X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "ABD, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ'daki askeri eylemlerinden derin endişe duyuyor. Azerbaycan'ı, insani durumu daha da kötüleştiren bu çatışmaları derhal sonlandırmaya ve Dağlık Karabağ halkının temsilcileriyle diyalog kurmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

ALİYEV: SİLAH BIRAKILMASI HALİNDE OPERASYON DURUR

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı da Aliyev-Blinken görüşmesine ilişkin bir açıklama yaparak, Aliyev'in Blinken’a 'Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde antiterör tedbirlerinin durdurulacağını bildirdiğini' duyurdu.

Açıklamaya göre Aliyev, Blinken ile görüşmesinde Karabağ'da Azerbaycan ordusunca başlatılan 'terörle mücadele tedbirlerinin gerekçelerini' aktardı. Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerden ve son dönemde Karabağ'da yapılan cumhurbaşkanı seçiminden bahseden Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, 'provokatif eylemleri önlemek için bölgede yerel nitelikte antiterör tedbirlerine başlamak zorunda kaldıklarını' söyledi.

'Azerbaycan ordusunun sivilleri ve altyapı tesislerini hedef almadığını, yalnızca meşru askeri hedefleri imha ettiğini' savunan Aliyev, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesindeki Ermenilerin temsilcilerinin, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı İdaresi tarafından yeniden entegrasyon konularını görüşmek üzere defalarca diyaloga davet edildiğini, bu davetlerin reddedildiğini, antiterör tedbirleri devam ederken de diyalog davetini yinelediklerini' belirtti. (DIŞ HABERLER)