Blinken, Gallant'la görüştü: 'Gazze'ye insani yardımları artırın'
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail Savunma Bakanı Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde, İsrail'e tüm Gazze'ye insani yardım sağlanması için daha fazla eylemde bulunması çağrısı yaptı.
DUVAR - Gazze Şeridi ve Lübnan'a saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, gece saatlerinde de Gazze'de pek çok noktaya saldırı düzenledi. Saldırılarda en az 29 Filistinli öldü.
Filistin'in resmi haber ajansı WAFA'nın haberine göre, İsrail ordusu, 396 gündür sürdürdüğü saldırılarda Beyt Lahiya, Deyr El Belah, ez-Zevayide ve Han Yunus'ta yerinden edilen Filistinlilerin evleri ile çadırlarını hedef aldı. Gazze'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'da bir eve düzenlenen saldırıda 20 Filistinli yaşamını yitirdi. Orta kesimdeki Deyr El Belah kentinde bir çadıra düzenlenen saldırıda iki, Ez-Zevayide bölgesinde dört Filistinli hayatını kaybetti. Güneydeki Han Yunus kentinde düzenlenen saldırıda ise üç Filistinli öldü.
BM: ÇOCUK FELCİ AŞILAMASI SONA ERDİ, BİNLERCE ÇOCUK AŞILANAMADI
Birleşmiş Milletler (BM) ise dün bir yazılı açıklama yaparak İsrail'in kuşatması ve saldırıları altında bulunan Gazze'nin kuzeyindeki çocuk felci aşılama kampanyasının yaşanan ertelemenin ardından bugün sona erdiğini ancak binlerce çocuğa aşı yapılamadığını bildirdi.
BM'den yapılan açıklamaya göre, Gazze'nin kuzeyinde Filistin Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNWRA), BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) işbirliğiyle 10 yaş altı çocuklara yönelik çocuk felci aşılama kampanyasının ikinci turu sona erdi. Kampanya kapsamında 94 bin çocuk aşılandı ancak binlerce çocuğa hala ulaşılamadı.
AA'nın aktardığına göre, Gazze'ye devam eden saldırılar, haftalarca süren kuşatma ve İsrail'in zorla yerinden etme talepleri ve bombalamaları aşılamada ciddi gecikme ve engellere neden oldu. DSÖ Filistin Temsilcisi Rik Peeperkorn, Gazze'nin kuzeyindeki tüm çocuklara ikinci ve son dozu ulaştırmayı hedeflediklerini belirtti. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 1 Kasım'da yaptığı paylaşımda "Gazze'nin kuzeyinde 23 Ekim'de ertelenen çocuk felci aşılama kampanyasının yarın yeniden başlamaya hazır" demişti.
DSÖ'nün sosyal medya hesabından 23 Ekim'de yapılan paylaşımda, "Artan şiddet, yoğun bombardıman, kitlesel yerinden etme emirleri ve güvence altına alınmış insani araların olmaması nedeniyle Filistin Sağlık Bakanlığı, DSÖ, UNICEF ile BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Gazze'nin kuzeyindeki çocuk felci aşı kampanyasını ertelemek zorunda kaldı" değerlendirmesinde bulunulmuştu.
ABD: HAMAS, SINIRLI SAYIDA REHİNEYİ DAHİ SERBEST BIRAKMAYI REDDETTİ
ABD Dışişleri Bakanlığı da İsrail ve Hamas arasında ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varma çabaları hakkında açıklama yaptı. Bakanlık Sözcüsü Matthew Miller'ın yazılı açıklamasına göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Orta Doğu ve Sudan'daki durumu ele almak için Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty ile bir görüşme yaptı.
Blinken'ın görüşme sırasında 'Gazze'deki savaşı sona erdirme, tüm rehinelerin serbest kalmasını sağlama ve insani yardım tedarikini artırarak devamlılığını sağlamanın önemini vurgulayarak' Hamas'ın 'bir kez daha Gazze halkı için ateşkes ve yardım sağlamak için sınırlı sayıda rehinenin serbest bırakılmasını dahi reddettiğini' savundu.
Bakanın 'çatışma sonrası dönemde yönetim, güvenlik ve yeniden inşa için bir yol belirlemenin önemini ele aldığı' belirtilen açıklamada, iki bakanın Lübnan konusunu da ele alarak 'Mavi Hattın her iki tarafındaki sivillerin güvenlik ve emniyet içinde evlerine dönmesi için diplomatik bir çözümü görüştüğü' de ifade edildi. Buna göre, Blinken, 'Lübnanlı liderlerin ülkedeki Cumhurbaşkanı boşluğunu hızla ele alması ihtiyacının da altını çizdi'.
'İSRAİL, İNSANİ YARDIMI ARTIRMAK İÇİN DAHA FAZLA ŞEY YAPMALI'
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile de bir telefon görüşmesi yaptı. İki bakanın 'Gazze'deki kötü insani koşulları' ele aldığı ifade edilen açıklamada, "Dışişleri Bakanı (Blinken) İsrail'in şu ana kadar gerçekleştirdiği eylemleri gözden geçirdi ve gıda, ilaç ve diğer temel malzemeler de dahil olmak üzere tüm Gazze'deki sivillere yönelik insani yarımı büyük ölçünde artırmak ve sürdürülebilir kılmak için daha fazla eylemde bulunma çağrısı yaptı" denildi.
SİSİ, FİLİSTİN YÖNETİMİ LİDERİ ABBAS'LA GÖRÜŞTÜ
Mısır Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de dün Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas'la Kahire'de bir araya geldi. Açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Sisi, başkentte Filistin lideri Abbas ile yaptığı görüşme sırasında "Mısır'ın ateşkesin sağlanmasını ve insani yardımın ulaştırılmasını amaçlayan yoğun çabaları devam etmektedir. Aynı zamanda Filistin halkının 1967 sınırlarında uluslararası meşruiyet kararları uyarınca kendi bağımsız devletini kurma konusundaki meşru hakkının korunması için de çalışmalar sürdürülmektedir" ifadelerini kullandı.
Abbas ve Sisi, ateşkes, İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve Filistin halkına insani yardımın sağlanması gibi konuları ele aldı. Abbas'ın İsrail hükümetinin UNRWA'nın Filistin'deki faaliyetlerini yasaklama kararının tehlikeli yansımaları olacağına dikkat çektiği ifade edildi.
İSRAİL, UNRWA YASAĞINI BM'YE BİLDİRDİ
İsrail 2,5 milyon Filistinliye yardım sağlayan UNRWA'nın faaliyetlerinin yasaklanmasına ilişkin iki yasa tasarısını 28 Ekim'de Meclis'ten geçirmesinin ardından, UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini düzenleyen anlaşmanın iptal edildiğini dün BM'ye bildirdi.
UNRWA'nın yasaklanmasını hedefleyen iki yasa tasarısının 28 Ekim'de İsrail Meclisinden geçmesinin ardından 1967 yılından bu yana yürürlükte olan anlaşma üç ay içinde feshedilecek. İsrail Meclisi'nden geçen iki yasa kapsamında, UNRWA'nın, İsrail'in 'egemenlik alanı' içerisinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir temsilcilik açması, hizmet vermesi ya da herhangi bir faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.
Söz konusu yasak kapsamında, işgal altındaki Doğu Kudüs'teki UNRWA ofisi, Doğu Kudüs'teki tek mülteci kampı Şufat'taki UNRWA'nın faaliyetleri tamamen durdurulacak ve Kudüs’teki Eski Şehir’de bulunan UNRWA sağlık kliniği de kapatılacak.
İsrail'in yasağından doğrudan etkilenmemekle beraber, UNRWA'nın saldırı altındaki Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria'daki operasyonlarının olumsuz anlamda etkilenmesi bekleniyor.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)