Blinken, gözaltı kamplarından kurtulan Uygur Türkleri ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Şincan'da alıkonulan Uygur Türkleri ile bir araya geldi. Bakanlık sözcüsü Price, "Bu zulme karşı cesaretle sesini yükselten herkesi desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.

Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'de Şincan Özerk Bölgesi'nde etnik azınlıkların tutulduğu gözaltı kamplarından kurtulan Uygur Türkleri ile bir araya geldi. Blinken, Çinli yetkililerin 'yeniden eğitim' adı verdiği gözaltı kamplarında bir süre alıkonulan yedi Uygur Türkü ve halen kamplarda tutulan bazı kişilerin yakınları ile buluştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, buluşmanın amacının, 'Çin Halk Cumhuriyeti'nin insanlığa karşı suçlarına ve Uygur soykırımına son vermesi çağrısını yinelemek' olduğunu kaydetti. Price, ABD'nin Çin politikasında insan hakları gündeminin ilk sırada yer almaya devam edeceğini belirterek, "Bu zulme karşı cesaretle sesini yükselten herkesi desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi. Blinken ile görüşmeye katılanların isimleri ise açıklanmadı.

Çin, ülkenin batısında 11 milyon Uygur'un alıkonulduğu Şincan'daki kamplarda 'ayrılıkçılık ve terörizmle' mücadele ettiğini savunuyor.
En büyük kampın Şincan'ın başkenti Urumçi'deki Dabançeng kampı olduğu ve burada 100'e yakın binanın tespit edildiği belirtiliyor. İnsan hakları örgütleri, Çin'in gözaltı kamplarında en az bir milyon Uygur Türkü'nün ve diğer Müslüman azınlıktan kişilerin tutulduğunu söylüyor. Söz konusu gruplar, Çin hükümetinin, Uygurların dini ve diğer özgürlüklerini giderek kısıtladığını ve gözaltı, 'beyin yıkama' ve hatta zorla kısırlaştırmayı içeren baskıcı bir gözetim sistemi kurduğunu söylüyor.

Geçtiğimiz haziran ayında Çinli akademisyen Adrian Zenz, Çin yönetiminin, zorla doğum kontrol yöntemleri uyguladığını ve kadınların kısırlaştırıldığını öne sürmüştü. Pekin yönetimi, 'temelsiz' olduğunu söylediği araştırmanın doğru olmadığını savunmuştu. (BBC Türkçe)