Bloomberg: Erdoğan yabancı yatırımcıları kazandı ama bedelini halk ödüyor

Bir danışmanlık şirketi yetkilisi, Erdoğan'ın ekonomideki değişimin sosyal etkisi karşısında sabrını kaybedebileceğini, bunun da politika faizinde zamansız bir düşüşle sonuçlanabileceğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - ABD merkezli finans dergisi Bloomberg, Türkiye ekonomisinde son dönemde yaşanan değişimleri ele alan bir değerlendirme yayınladı. Beril Akman ve Selcan Hacaoğlu imzasıyla yayınlanan "Erdoğan yabancı yatırımcıları kazandı ama bedelini Türkler ödüyor" başlıklı yazıda, "Türkiye'nin ekonomi politikasındaki değişim, parayı geri çekiyor ama haneler halen yüksek enflasyon karşısında şaşkına dönmüş durumda" denildi.

'HER BÜYÜK GERİ DÖNÜŞÜN KAÇINILMAZ BİR ÖTEKİ YÜZÜ OLUR'

Bugünlerde Türkiye'de gıdadan çok gıda fiyatlarının konuşulduğuna dikkat çeken Bloomberg, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ne pahasına olursa olsun büyüme peşine düşerek geleneksel ekonomi politikalarını bırakmasıyla Türkiye son yıllarda dünyanın en yüksek enflasyonunu yaşadı. Bir yıldan biraz uzun bir zamandır, seçimle birlikte iktidardaki yerini sağlamlaştırmasından bu yana, politikasındaki U dönüşü, liranın çakılması üzerine kaçan yabancı yatırımcılardan bazılarını geri cezbetmeye yardımcı oluyor" dedi.

Gelişmekte olan piyasalardaki her büyük geri dönüşün kaçınılmaz olarak bir 'öteki yüzünün' de olacağı yorumuna yer verilen analizde, "Yetkililerin, en kötüsünün geride kaldığına yönelik sözlerine rağmen, pek çok Türk hanesi, onlar daha yüksek borçlanma maliyetleri ile kısıtlanırken enflasyonun daha da hızlanacağı görüşünde" denildi.

'BEN BU YALANLARA KANMIYORUM'

Analizde görüşlerine yer verilen 54 yaşındaki EYT'li emekli Elif Bulut da artan fiyatlar karşısında geçimini sağlayabilmek için asgari ücretin biraz üzerini kazanabildiği bir iş yaptığını, bunun için günde 10 saat çalıştığını anlattı. 

"Acı ilacı içmeye zorlanan biziz" diye konuşan Bulut, "Ekonomide olduğu söylenen geriye dönüş hakkındaki yalanlara ben kanmıyorum. Ben öyle hissetmiyorum. Belki yabancı yatırımcılar öyle hissediyordur" ifadelerini kullandı. 

'ENFLASYON SİYASİ BİR MESELEYMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYOR'

Daha sıkı para politikaları ile mali politikaların 'Türk hisse senetleri ve tahvillerinde yaşanan rönesansı sürdürmek için kritik olduğunu' belirten Bloomberg'e konuşan Van Eck Associates şirketinden gelişmekte olan piyasalar portföy yönetici yardımcısı David Austerweil, "Ülkenin sıradan vatandaşı enflasyon yükü ile karşı karşıya olduğu için yatırımcılar onlardan daha ikna olmuş durumda - ki bu normal" değerlendirmesinde bulundu.

Austerweil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ülke halkının güvenini geri kazanmak daha uzun sürer. Enflasyon şu anda siyasi bir meseleymiş gibi görünüyor."

'GERİ ÖDENECEK KREDİLER VAR, YENİLERİ ÇOK DAHA MALİYETLİ'

Türkiye'de enflasyonun yükseldiğini, Türk Lirası'nın ise bu esnada tarihte hiç olmadığı kadar değer kaybettiğini hatırlatan Bloomberg, Türkiye'deki orta sınıfın ise mülk ve araç satın almak için düşük borçlanma maliyetlerine yöneldiğini aktardı.

Analizde, alınan bu kredilerin çoğunun henüz geri ödenemediğine, yeni kredi almanın ise artık çok daha yüksek maliyetli olduğu gerçeğine de dikkat çekildi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yaşanan bu ekonomi politikası değişimi sürecinde Mehmet Şimşek'i Hazine ve Maliye Bakanı olarak atadığını hatırlatan Bloomberg, geçen mayıs ayından bu yana tüketici kredi maliyetlerinin yüzde 72 oranında arttığına işaret etti. Analizde ayrıca kredi kartı faizlerinin de artırıldığı anımsatıldı.

'ERDOĞAN'IN SABRINI KAYBETME RİSKİ VAR'

Bloomberg, analizinde ayrıca 'gelecek dört yıl boyunca önemli bir seçim olmadığına, bu bağlamda yabancı yatırımcıların da dünyadaki en yüksek politika faizi ile birlikte daha geleneksel bir ekonomiye dönüşten' yararlandığına işaret etti. 

Öte yandan, danışmanlık şirketi Teneo'nun başkan yardımcısı Wolfgang Piccoli, Erdoğan'ın ekonomi politikalarındaki değişimin yarattığı sosyal etki karşısında sabrını kaybetmesi riskinin de olduğu uyarısında bulundu. Piccoli'ye göre, bu sabırsızlık politika faizlerinin olması gereken zamandan önce düşürülmesini beraberinde getirebilir.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)