BM: Dünya gıda krizinin eşiğinde

Birleşmiş Milletler'den uyarı: Dünya şimdiye kadarki en ciddi gıda, enerji ve ekonomik krizin eşiğinde.

Abone ol

DUVAR- Birleşmiş Milletler (BM) Rusya-Ukrayna savaşıyla derinleşen küresel gıda, enerji ve finans sistemleri krizine ilişkin yeni bir rapor yayınladı.

Rapora göre, 94 ülkede 1,6 milyar kişi artan gıda ve petrol fiyatlarıyla başa çıkmakta güçlük çekiyor. AA'nın aktardığına göre rapor, dünyanın şimdiye kadarki en ciddi gıda, enerji ve ekonomik krizin eşiğinde olduğuna işaret ediyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora ilişkin BM Genel Merkezi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Savaşın gıda güvenliği, enerji ve finans üzerindeki etkisi sistematik, şiddetli ve hızlanıyor. Savaş, eşi benzeri görülmemiş bir açlık ve yoksulluk, sosyal ve ekonomik kaos getiriyor" uyarısı yaptı.

'HİÇBİR ÜLKE KAÇAMAYACAK'

Hiçbir ülkenin bu savaşın etkilerinden kaçamayacağını belirten Guterres, savaş nedeniyle bu yıl 47 milyon kişinin daha gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Artan gıda ve petrol fiyatlarındaki kısır döngüyü kırmak, gıda ve enerji piyasalarına istikrar getirmek için Ukrayna tahılı ve Rusya gübresinin küresel piyasalara yeniden kazandırılması gerektiğini söyleyen Guterres, Ukrayna tahılının güvenli ve engelsiz bir şekilde Karadeniz üzerinden ihracatının sağlanması çağrısı yaptı. (HABER MERKEZİ)