BM: İsrail, Batı Şeria'daki Filistinlileri korumak için acil önlem almalı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Türk, İsrail'in Batı Şeria'daki Filistinlileri şiddet olaylarından korumak için acil önlemler alması gerektiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, işgal altındaki Barı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

Reuters'ın haberine göre, Volker Türk, 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin çatışmalarından bu yana Batı Şeria'da daha büyük bir şiddetin hedefi olan Filistinlilerin korunması için İsrail'in acil önlemler alması gerektiğinin altını çizdi. Türk, ekim ayının başından bu yana 43'ü çocuk en az 176 Filistinlinin İsrail güvenlik güçleri tarafından, en az sekiz Filistinlinin ise İsrailli yerleşimciler tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.

'BU, İSRAİL'İN YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜN AÇIK BİR İHLALİDİR'

Ürdün'ün başkenti Amman'da bölgedeki durumla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk, "Batı Şeria'da her gün İsrail güçleri ve yerleşimcilerin şiddetine uğrayan, kötü muamele gören, gözaltına alınan, zorla tahliye dilen, gözü korkutulan ve küçük düşürülen Filistinlilerin korunması için acil önlemler alınması ve adımlar atılması konusunda İsrailli yetkililere acil olarak çağrıda bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Türk, "Tüm şiddet olaylarının derhal ve etkin bir biçimde soruşturulduğundan ve mağdurlara etkili başvuru yollarının sağlandığından emin olmak İsrail'in görevidir" dedi. Türk, bu tür ihlaller için devam eden yaygın cezasızlığın kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bu cezasızlığın aynı zamanda tehlikeli olduğunu söyleyen Türk, "Bu, İsrail'in uluslararası insan hakları hukukundan doğan yükümlülüğünün açık ihlalidir" diye konuştu.

BEYT FURİK'E BASKIN: 1 ÖLÜ, 9 YARALI

AA'nın Filistin resmi haber ajansı WAFA'dan aktardığına göre, İsrail güçleri, Batı Şeria'nın Nablus kentinde düzenlediği baskında bir Filistinliyi öldürdü, dokuzunu yaraladı.

İsrail güçleri, Nablus'un doğusundaki Beyt Furik'e ​baskın düzenledi. Baskına tepki gösteren Filistinliler ile İsrail güçleri arasında çatışmalar yaşandı. İsrail askerlerinin ateş açması sonucu 21 yaşındaki Leys Muhammed Nasasira hayatını kaybetti, dokuz kişi yaralandı.

Haberde ayrıca çatışmaların başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısının 182'ye yükseldiği kaydedildi. (DIŞ HABERLER)