BM koltuğu biraz nefes aldıracak

Kadın hakları konusunda dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan'da, Kral Salman kadın hakları konusunda yeni bir genelge yayımladı. Genelge, ülkenin Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu'na seçilmesi üzerine tepki çekmesi sonrası gelmesi dikkat çekti.

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Kadının Statüsü Komisyonu'na seçilmesiyle tepki çeken Suudi Arabistan'da, Kral Salman kadın haklarında 'ilerleme' olarak yorumlanan bir kararname yayınladı. İki parçalı kararnamede, kadınların yanlarında eşleri ya da babaları olmadan faydalanabileceği devlet hizmetlerinin belirlenmesini ve kurumların, kadın çalışanlara özel ulaşım sağlaması istendi.

Suudi Arabistan'da kadınlar bugüne dek yanlarında bir erkek olmadan sağlık alanı da dahil, devlet hizmeti alamıyordu. Kararnamenin ardından bu durumun en azından belirli alanlarda değişmesi bekleniyor. Ancak kadınların yanlarından bir erkek olmadan pasaport alması ve ülke dışına çıkmasına yönelik yasağın kaldırılmayacağı belirtiliyor.

ARABA KULLANMAK HÂLÂ YASAK

Kadın çalışanlara özel ulaşım talebiyse, kadınların çalışma hayatına daha fazla katılımının önünü açacak bir gelişme olarak yorumlandı. Ancak ülkede kadınların araba kullanması hâlâ yasak.

Kadın hakları konusunda dünyanın en geri kalmış ülkelerinden biri olan Suudi Arabistan'ın geçen ay BM Kadının Statüsü Komisyonu'na gizli oylamayla seçilmesi kadın hakları örgütlerinin tepkisini çekmişti. Suudi Arabistan dört yıl boyunca bu komisyonda yer alacak. (Dış Haberler)

Suudi Arabistan kadın haklarını savunacak!