BM personeline 'Floyd yasağı' tepki çekti

Birleşmiş Milletler, çalışanlarına 'tarafsızlık' gerekçesiyle dünya çapındaki ırkçılık karşıtı gösterilere katılmayı yasaklamadı. Yasağa ilk tepki, BM Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Clément Voule'den geldi.

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) çalışanlarına Geroge Floyd'un öldürülmesi sonrası ABD'de patlak veren ırkçılık karşıtı eylemlere katılım yasağı getirildi. Kurumun çalışanlarına gönderilen notta 'uluslararası memurlar olarak tarafsız kalmaları' istenirken, BM Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Clément Voule yasağa tepki gösterdi.

BM çalışanlarına kurumun etik komitesi tarafından geçtiğimiz hafta gönderilen ve Genel Sekreter Antonio Guterres'in de desteğini aldığı belirtilen iç yazışmada, Floyd eylemlerine katılmanın BM'nin tarafsızlık açısından itibarına zarar vereceği savunuluyor. Aynı zamanda, BM çalışanlarından yaşananlara karşı öfkelerini yine BM'nin açıklamalarını paylaşmaktan ibaret tutmaları, şahsi sosyal medya paylaşımları yapmamaları isteniyor.

Metinde, "Mevcut koşullarda kamusal gösterilere katılmak, bizden ulusararası memurlar olarak beklenen bağımsızlık ve tarafsızlıkla uyumlu olmayabilir" deniliyor; bir BM personelinin gözaltına alınmasının veya tutuklanmasının kurumun itibarını zedeleyeceği savunuluyor.

BM'NİN KENDİ SİTESİNDEN TEPKİ GÖSTERDİ

Birleşmiş Milletler Floyd cinayetinin ardından resmi açıklamalarında ırkçılığı kınamışken çalışanlarına bu tür bir yasak gelmesi tepki çekti. BM Barışçıl Toplanma ve Örgütlenme Özgürlüğü Özel Raportörü Clément Voule, kendi ofisinin internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamada kararı eleştirdi. Voule, "BM'yi, kurumsal ve diğer türlü ırkçılığa ve şiddete son verilmesi için çalışanlarının bu önemli ve tarihi harekete açıkça katılmasına izin vermeye çağırıyorum. Çalışanlarının, adalet, onur ve eşitlik için mücadele eden binlerce kişi gibi barışçıl protesto hakkını kullanmasına izin vermeye çağırıyorum" dedi.

Amerikan Ulusal Futbol Ligi'nin (NFL) benzer bir yasağı kaldırıp Siyahların Hayatı Önemlidir eylemlerine destek açıklamasını örnek gösteren Voule, "NFL gibi BM de, değişmenin vaktinin geldiğinin farkına varmalı" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)