BM soruşturması sarinden Esad'ı sorumlu tuttu

BM'nin Suriye'deki kimyasal silah iddialarını soruşturan müfettişleri, geçen nisan ayında Han Şeyhun'da yapılan kimyasal saldırıdan Şam yönetiminin sorumlu olduğuna dair bir raporu Güvenlik Konseyi'ne gönderdi. Suriye yönetimi, suçlamaları 'uydurma' olarak nitelemişti.

Abone ol

DUVAR - Suriye'nin Han Şeyhun kasabasında geçen nisanda meydana gelen ve ABD'nin Beşar Esad yönetimini ilk kez doğrudan vurmasına yol açan kimyasal saldırı bir kez daha gündemde. Birleşmiş Milletler (BM) ile Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) tarafından Suriye'de kimyasal silah kullanımını araştırmak üzere kurulan soruşturma misyonu (JIM), Han Şeyhun saldırısından Şam yönetimini sorumlu tutan raporunu Güvenlik Konseyi'ne gönderdi.

Raporda, İdlib'deki Han Şeyhun kasabasında yaşananlardan Esad yönetimi sorumlu tutuluyor; "4 Nisan 2017'de Han Şeyhun'da sarin salımından Suriye Arap Cumhuriyeti sorumludur" ifadeleri kullanılıyor. Suriye hava kuvvetlerine bağlı bir SU-22'nin Şayrat Hava Üssü'nden havalanarak Han Şeyhun kasabasına altı saldırı gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Diğer yandan, olay sırasında bölgenin 7 kilometre uzağında olduğunu söyleyen bir Suriyeli SU-22 pilotunun kimyasal saldırı suçlamasını reddedip başka bir görevde olduğunu açıklaması da raporda yer alıyor.

Rusya, raporun Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesinden iki gün önce, Suriye'deki kimyasal silah soruşturmasının uzatılmasını veto etmişti. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise raporun açıklanması sonrası Moskova'ya "Esad rejiminin kimyasal silah kullandığına dair bağımsız teyitleri görüyoruz. Güvenlik Konseyi herhangi bir kimsenin kimyasal silah kullanmasının hoşgörülmeyeceğine dair açık bir mesaj vermeli ve tarafsız soruşturmacıların çalışmalarına tam destek vermeli" dedi.

'IŞİD HARDAL GAZI KULLANDI'

Raporda, IŞİD'in Umm Hawsh kasabasında 15-16 Nisan tarihlerinde hardal gazı kullandığı bulgusu da yer buldu.

NE OLMUŞTU?

Suriye yönetimi, nisan ayında 87 kişinin ölümüne yol açan olayda bölgedeki cihat yanlısı grupların hava saldırısıyla vurulduğunu, bu sırada cihatçıların kimyasal silah amaçlı malzemeleri sakladığı bir deponun vurulması sonucu sarin gazının havaya salındığını savunmuştu. Ancak o dönem Beyaz Saray'a yeni gelmiş olan Donald Trump, Şayrat Hava Üssü'ne füze saldırısı düzenleyerek beş yıllık iç savaşta Şam yönetimini ilk kez doğrudan hedef almıştı. (Dış Haberler)