BM'den İsrail'in Refah saldırısına tepki: Gazze soykırımı dış baskı olmadan bitmeyecek

BM İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Albanese, İsrail'in yerinden edilmiş Filistinlilere saldırısını 'Gazze gettosunda daha fazla dehşet' olarak nitelendirdi, yaptırım çağrısı yaptı.

Abone ol

DUVAR - İsrail savaş uçakları, Refah'ın kuzeybatısında Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) depolarının bulunduğu bölgenin yakınında yaşayan Filistinlilerin çadırlarına saldırı düzenledi. Saldırı, Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) İsrail'in Refah kentindeki askeri harekatını ve sivillere zarar veren her türlü eylemini derhal durdurmasına hükmetmesinden günler sonra yaşandı. Saldırıda, ilk belirlemelere göre en az 40 Filsitinli yaşamını yitirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İşgal Altındaki Filistin Toprakları Özel Raportörü Francesca P. Albanese, İsrail'in saldırısına sosyal medya platformu X hesabından tepki gösterdi. Mesajında "Gazze gettosunda daha fazla dehşet" ifadelerini kullanan Albanese, "İsrail işgal güçleri, Refah'ta yerinden edilmiş Filistinlilerin kampını bombaladı; bombardıman plastik çadırların alev almasına ve insanların trajik bir şekilde canlı canlı yanmasına sebep oldu. Bu acımasızlık, uluslararası hukuk ve sistemin bariz bir şekilde hiçe sayılmasıyla birlikte, kabul edilemezdir. Gazze soykırımı baskı olmadan kolayca bitmeyecektir: İsrail, yaptırımlarla, adaletle ve anlaşmaların, ticaretin, ortaklık ve yatırımların ve bunun yanı sıra uluslararası forumlara katılımının askıya alınmasıyla karşı karşıya kalmalıdır" dedi. 

FİLİSTİN: TÜM SINIRLARI AŞAN BİR KATLİAM

Refah'a yönelik saldırı hakkında Filistin Yönetimi'nin devlet başkanlığından da açıklama yapıldı. Açıklamada, söz konusu saldırının 'tüm sınırları aşan bir katliam" olduğu ve uluslararası meşruiyet kararlarına, UAD kararına bir meydan okuma olduğu ifade edildi.

AA'nın aktardığına göre, Filistin Enformasyon Bakanı ve Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, açıklamasında, "İsrail işgal ordusunun Refah'ta yerlerinden edilenlerin çadırlarını kasıtlı olarak hedef alması, tüm sınırları aşan bir katliamdır ve Filistin halkını hedef alan bu suçların derhal durdurulması için acil müdahaleyi gerektirmektedir" dedi.

Ebu Rudeyne, "İsrail işgal güçlerinin bu iğrenç katliamı gerçekleştirmesi, Uluslararası Adalet Divanı'nın, Refah'ın hedef alınmaması ve Filistin halkına koruma sağlamanın gerekliliği konusundaki açık ve net kararı başta olmak üzere uluslararası meşruiyete sahip tüm kararlara bir meydan okumadır" değerlendirmesinde bulundu.

HAMAS: SORUMLU, ABD YÖNETİMİ VE BAŞKAN JOE BIDEN'DIR

Hamas da Refah kentine yönelik saldırıyı, UAD'nin İsrail'e yönelik saldırıları durdurma kararına karşı bir meydan okuma, sorumsuzluk ve umursamazlık olarak nitelendirdi. İsrail'in 'korkunç bir savaş suçu' işlediğini belirten Hamas, saldırıdan İsrail’in Refah’ı işgaline destek olmakla suçladığı ABD yönetimi ve ABD Başkanı Joe Biden’ı sorumlu tuttu.

Daha fazla masum sivilin kanının dökülmemesi için Uluslararası Adalet Divanı kararlarının derhal uygulanmasını talep eden Hamas, Mısır başta olmak üzere tüm taraflara, İsrail ordusunun Refah sınır kapısından çekilmesi için baskı yapma, sınır kapısındaki ekiplerin çalışmalarını devam ettirebilmesinin sağlanması, yaralı ve hastaların çıkışıyla insani yardımların geçişini kolaylaştırma çağrısı yaptı.

Refah’taki Acil Durum Komitesi de İsrail ordusunun 'şehirdeki katliamının' Tel Aviv’in güvenli bölgelerin varlığına dair tüm iddialarını çürüttüğünü ifade etti.

İSRAİL ORDUSU: İKİ HAMAS MENSUBU ÖLDÜRÜLDÜ

Saldırıya ilişkin İsrail Savunma Kuvvetleri'nden (IDF) de açıklama yapıldı. Ordu, Refah’taki hava saldırısında sivil kayıpların olduğunu doğruladı ancak 'savaş uçaklarının üst düzey Hamas liderlerinin kaldığı Refah'taki bir yerleşkeye saldırdığını ve Hamas'ın Batı Şeria ofisi yöneticisi Yasin Rabi ve Halid en-Neccar adlı başka bir liderini öldürdüğünü' iddia etti. İsrail ordusu, saldırı sonucu çıkan yangında olayla ilgisi olmayan çok sayıda kişinin yaralandığını ve olayla ilgili soruşturma yürütüldüğünü bildirdi.

NETANYAHU: GAZZE'DEN ÇEKİLMEYECEĞİZ

Bu saldırı öncesinde İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, sekiz aydır süren saldırıların sonlandırılması ve Gazze'den çekilme çağrılarının reddedildiği ifade edilmişti. Başbakanlık ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Netanyahu'nun Gazze'deki İsrailli rehinelerin kurtarılması için müzakerelerde bulunan heyete defalarca geniş yetkiler verdiği belirtilmişti. Açıklamada, Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ın savaşın sona ermesi ve Hamas'ın olduğu gibi kalması için İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesini talep ettiği ancak Netanyahu'nun bunu reddettiği aktarılmıştı.

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre de İsrail Başbakanı Netanyahu, Savaş Kabinesi'nin 'Hamas'la esir takası anlaşması ve Gazze'de savaşın devam etmesiyle' ilgili düzenlediği toplantı öncesinde, savaşın sona ermesine karşı olduğunu dile getirdi.

ABD: DAHA FAZLA BİLGİ TOPLUYORUZ

Öte yandan, İsrail'in Ynet News haber sitesinin aktardığına göre, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir sözcü de İsrail'in Refah saldırısı hakkında açıklamada bulundu. Açıklamada, Beyaz Saray'ın 'İsrail ordusunun saldırısı hakkında daha fazla bilgi topladığı' belirtildi. Sözcü, konuya ilişkin açıklamasında, "Refah'taki olayla ilgili raporlardan haberdarız ve daha fazla bilgi topluyoruz" ifadelerini kullandı. 

BORRELL: UAD’NİN KARARI UYGULANMALI

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de UAD’nin Refah kararına ve İsrail’in Refah’a yönelik son saldırısına ilişkin açıklama yaptı. UAD’nin geçen hafta verdiği kararın uygulanması gerektiğini söyleyen Josep Borrell, “İsrail, bitirmesi istenen askeri eylemini sürdürüyor” ifadelerini kullandı. Borrell, AB ülkelerinin UAD’nin Refah kararının uygulanmasını nasıl ele alacağını da değerlendireceğini bildirdi. Borrell, İsrail’e saldırılarını derhal durdurma çağrısı yaptı.

MELENCHON: İSRAİL'E HER TÜRLÜ BASKI YAPILMALI

İsrail'in saldırısına Fransa muhalefetinden de tepki geldi. Muhalif lider Jean-Luc Melenchon, Refah kampında yaşananları 'dehşet verici' olarak nitelendirerek, "Gazze'de mülteci kamplarındaki çadırlarda yaşanan iğrenç katliam bu savaş suçlularının ordusunun katillerinin ve liderlerinin ne olduğunu özetliyor" ifadesini kullandı.

Melenchon, bu 'dehşetin' son bulması için İsrail'e her türlü baskının yapılması için çağrıda bulunarak, Fransa'nın İsrail hükümetiyle olan işbirliğine son vermesini, silah ihracatı konusunda ambargo uygulamasını ve Filistin devletini tanımasını istedi. Melenchon, bölgede yaşananlarla ilgili Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u 'hiçbir şey yapmamakla' suçladı.

'FİLİSTİN MÜLTECİLERİ DİRİ DİRİ YAKTI'

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekili Thomas Portes, Refah kentindeki kampa yönelik saldırılara ait görüntüleri X sosyal medya hesabından paylaşarak, "Dünya, İsrail'in bugün yaptığını görmeli. 'Ordusu' Refah'taki Birleşmiş Milletler kampındaki Filistinli mültecileri diri diri yaktı. Katiller" açıklamasını yaptı. Portes, İsrail ordusunu hiçbir zaman rehinelerle ilgilenmediğini belirterek, "Tek amaçları: Filistin halkını yok etmek" dedi.

LFI vekili Manuel Bompard da Refah'taki bombardımana ait görüntülerin korkunç olduğunu vurgulayarak, Fransa'nın bu katliama izin vererek kendisini 'küçük düşürdüğünü' kaydetti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)