BM'den 'Karabağ' açıklaması: 100 binden fazla kişi Ermenistan'a geçti
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi, 100 binden fazla kişinin Karabağ'dan Ermenistan'a geçtiğini söyledi.
DUVAR - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Azerbaycan'ın 19 Eylül'de başlattığı askeri operasyonun ardından ateşkes sağlanan Karabağ'daki durumla ilgili açıklama yaptı. Grandi, X (eski adıyla Twitter) sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Şu anda 100 binden fazla mülteci Karabağ'dan Ermenistan'a ulaştı" bilgisini verdi.
Grandi, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi: (Bu kişilerin) çoğu aç, çok yorgun ve acil yardıma ihtiyaçları var. BMMYK ve diğer insani (yardım) ortakları Ermeni yetkililere desteğini artırıyor; ancak, uluslararası yardıma çok acil bir şekilde ihtiyaç duyuluyor."
Reuters haber ajansının RIA'dan aktardığına göre, Ermenistan hükümeti de bu sabah itibarıyla 100 bin 417 kişinin Ermenistan'a geldiğini bildirmişti.
BM HEYETİ KARABAĞ'A GİDECEK: 'SAHADA DURUM TESPİTİ YAPILACAK'
Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Sözcüsü Stephane Dujarric, dün düzenlediği günlük basın toplantısında, Karabağ'a bir heyet göndereceklerini açıkladı.
AA muhabirinin heyet için davetin Azerbaycan tarafından gelip gelmediği ve herhangi bir kötü muamele kaydı ya da bulgusuna sahip olup olmadıkları yönündeki sorularına cevaben, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nden bir heyetin hafta sonu bölgeye gideceğini bildiren Dujarric, heyetin sahada durum tespiti yapacağını söyledi.
'BÖLGEYE 30 YILDIR ERİŞİMİMİZ YOK, ZİYARET ÖNEM TAŞIYOR'
Dujarric, asıl amacın insani ihtiyaçları tespit etmek olduğunu belirterek tüm tarafların uluslararası ve insani hukuka saygı duyması gerektiğinin altını çizdi.
Azerbaycan hükümetinin, azınlıkların haklarına saygı duyacağı yönündeki açıklamasından haberdar olduklarını aktaran Sözcü Dujarric, BM'nin bölgeye 30 yıldır erişimi olmadığını, bu nedenle heyetin ziyaretinin önem taşıdığını ifade etti.
"BM heyeti Azerbaycan hükümetinin tam desteği ve daveti üzerine bölgeye gidecek" bilgisini veren Dujarric, bölgeye neden erişim olmadığına ilişkin ise "Çok karmaşık ve hassas jeopolitik nedenlerden ötürü" değerlendirmesini yaptı. (DIŞ HABERLER)