BM'den Maraş tepkisi: Kaygı verici

Kapalı Maraş'ın bir kısmının daha Kıbrıslı Türklerin yönetiminde açılması planlarına BM'den de tepki geldi. Genel Sekreter Guterres'in gelişmelerden 'derin kaygı duyduğu' açıklandı.

Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Antonio Guterres'in, Ankara ile KKTC'nin kapalı Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılması yönündeki planlarından 'endişe duyduğu' açıklandı. Guterres'in sözcüsü Farhan Haq, 1974 harekâtından önce 17 bine yakın Rum'un evlerini terk etmek zorunda kaldığı kapalı Maraş'a yönelik tutumlarının değişmediğini belirterek ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına dikkat çekti.

'GERGİNLİĞİ KIŞKIRTAN ADIMLARDAN KAÇINILMALI'

Guterres'in Türkiye ile Kıbrıslı Rumların kararından derin endişe duyduğunu belirten Haq, "Genel Sekreter tüm taraflara tekrar tekrar, gerginliği kışkırtan ve Kıbrıs meselesine kalıcı bir çözüm bulunması için taraflar arasında süregelen ortak zemin arama çabalarını tehlikeye sokabilecek tek taraflı adımlardan kaçınmaları için çağrısında bulunmuştur" dedi.

'TAVRIMIZI BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARI BELİRLİYOR'

Haq, BM'nin Maraş'a yönelik pozisyonunun değişmediğini ve bu tavrın ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla doğrultusunda alındığını vurguladı.

Maraş'ın yüzde 3,5'inin açılacağının açıklanmasının ardından Türkiye ve KKTC'deki Ersin Tatar yönetimine ABD, AB ve İngiltere'den yoğun tepki gelmişti. Kıbrıs Cumhuriyeti ise BM Güvenlik Konseyi'ne başvurmuştu. Konsey'in daimi üyelerinden ABD ve Fransa konuyu gündeme getireceklerini açıklamış, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un da Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Hristodulides'le yaptığı telefon görüşmesinde "Türkiye'nin açıklamasının, BMGK kararlarının ihlali anlamına geldiğini söylediği" belirtilmişti.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kıbrıs ziyaretinde 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş'ın yüzde 3,5'inin açılacağını açıklamış, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da bölgedeki açılımda ikinci aşamaya geçildiğini belirtmişti.

Erdoğan bir sonraki gün yaptığı açıklamada da, "Artık bizim için Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs  diye bir olay kalmamıştır… Kıbrıs Türk devletinin en kısa zamanda geniş bir tanınırlığa sahip olması için her türlü gayreti sergileyeceğiz, inşallah yakında bunun somut neticelerini de görmeye başlayacağız" demişti. (DIŞ HABERLER)