BM'den Myanmar'da askeri darbeye karşı 'silah ambargosu' çağrısı
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, ordunun yönetime el koyduğu Myanmar'a silah sevkiyatının durdurulması için çağrıda bulundu.
DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Myanmar'a silah sevkiyatının durdurulması yönünde ambargo çağrısında bulunarak, Myanmar ordusunun ülkede yapılan son seçim sonuçlarına saygı duyması gerektiğini belirtti. New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapılan toplantıda, Myanmar askeri cuntasına silah satışının durdurulması için ambargo kararı alınması istendi. Myanmar ordusuna, Kasım 2020'deki seçim sonuçlarına saygı duyması ve fiili lider Aung San Suu Cii de dahil olmak üzere siyasi tutukluları serbest bırakması çağrısı yapıldı.
193 üyeli Genel Kurul'da oy birliğiyle alınması beklenen karara karşı çıkan Belarus metnin oylanmasını isteyince, 119 ülkenin 'evet' oyları ile onaylanan ambargo kararı için Çin, Rusya ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 36 ülke çekimser kaldı. Kalan ülkelerin ise oylamaya katılmadığı Genel Kurul'un kararı bağlayıcı olmasa da, Myanmar'da gerçekleşen 1 Şubat darbesi uluslararası alanda ilk defa BM gibi büyük bir organizasyon tarafından kınanmış oldu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de karar öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Askeri darbelerin norm haline geldiği bir dünyada yaşayamayız. Bu kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesiyle 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Cii başta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmar'da düzenlenen darbe karşıtı protestolarda, güvenlik güçlerinin saldırıları sonucu 900’e yakın kişi öldü, binlerce gösterici gözaltına alındı. (AA)