BMGK'de acil toplantı: 'İran, uygun gördüğü zaman ve şekilde cevap verecek'

İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani, BMGK oturumunda yaptığı konuşmada, ülkesinin Hamas lideri Haniye'ye Tahran'da düzenlenen suikast karşısında 'meşru müdafaa hakkını muhafaza ettiğini' söyledi.

Abone ol

DUVAR - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin başkent Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesi üzerine, İran'ın talebiyle, Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün acil toplandı. 

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, Haniye'nin uğradığı suikasttan İsrail'i sorumlu tutarak, saldırının İsrail'in bölgedeki 'terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu' dile getirdi. İravani, İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.

İRAN: MEŞRU MÜDAFAA HAKKIMIZ SAKLI

İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz" dedi.

"Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz" ifadelerini de kullanan İravani, İsrail'in 'suç ve terör faaliyetine' kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve BM Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.

İravani, bölgede barışın sadece bu ilkelere saygıyla sağlanacağını belirterek, İsrail'in bölgedeki tüm ülkelere karşı saldırgan tutum içinde olduğunu söyledi.

'İsrail rejiminin savaş çığırtkanı liderlerinin' uluslararası hukukun temel ilkelerine hiçbir şekilde saygı duymadığını kaydeden İravani, ABD'nin de bu çerçevede sorumluluğu bulunduğunu göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.

'BMGK, İSRAİL'İ SORUMLU TUTMAK İÇİN ACİLEN ADIM ATMALI'

İravani, uluslararası toplum ve BMGK'nin korkunç suçlara karşı sessiz kalmaması gerektiğini söyleyerek, "BMGK'de 10 aydır, özellikle ABD olmak üzere yaklaşık 10 ülke, İsrail'in Gazze'de katliam ve bölgedeki kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutulmasını engelledi" dedi.

Bu ülkelerin sadece Filistin'in meşru müdafaa hakkını engellemediğini, İsrail'in Filistin halkına karşı kıyım ve soykırımını meşrulaştırmaya çalıştığını belirten İravani, bu ülkelerin meşru müdafaa kavramının da yanlış yorumlanmasına yol açtığını söyledi.

İravani, "BMGK, İsrail'i bu saldırı eyleminden sorumlu tutmak için acilen adım atmalı" ifadelerini kullanarak, buna yaptırım ve başka tedbirlerin dahil edilmesi gerektiğini, ancak bu şekilde uluslararası toplumun İsrail'in hain saldırılarını engelleyebileceğini kaydetti.

FİLİSTİN: İSRAİL İÇİN KIRMIZI ÇİZGİ YOK

Filistin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Feda Abdelhadi ise işgalci güç İsrail tarafından Filistinli sivillerin her gün daha fazla korku, acı ve kayba maruz bırakıldığına dikkat çekti. Filistinli liderlerin Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'ye yönelik suikastı en güçlü şekilde kınadığının altını çizen Abdelhadi, Filistin'de yas ilan edildiğini bildirdi.

Abdelhadi, İsrail'in 'terör ve şiddeti' uluslararası hukuk, diplomasi ve insan hayatına saygıya tercih ettiğini belirterek, "İsrail için kırmızı çizgi yok. İhlal etmeyeceği hiçbir kanun ya da kural yok" diye konuştu. İsrail'in işgalci ordusu ve yerleşimci milisleri için hiçbir çocuk, kadın, erkek ya da bebeğin hedef dışı olmadığını ifade eden Abdelhadi, İsrailli liderlerin suçları için cezalandırılmayacaklarını düşündüklerini aktardı.

Abdelhadi, konuya ilişkin olarak, "Buna inanıyorlar çünkü şimdiye kadar hiçbir bedel ödemek zorunda kalmadılar" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası toplumun bu gerçekle yüzleşme, suç ve saldırıları durdurma zamanının geldiğini ifade eden Abdelhadi, "İsrail, hiçbir hakka sığınarak işlediği savaş ve insanlığa karşı suçları meşrulaştıramaz" ifadelerini kullandı. Abdelhadi, hesap vermeye yönelik herhangi bir adım atılmadan, silah transferini durdurma dahil yaptırım ve baskı uygulanmadan İsrail'in her gün 'haydut devlet' olmaya devam edeceğini söyledi.

LÜBNAN: ORTA DOĞU'DA BİR ŞEY BAŞLARSA TÜM DÜNYAYA YAYILIR

Lübnan'ın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem ise Lübnan hükümeti ve halkının savaş istemediğini belirterek, "Lübnan BMGK'nin 1701 sayılı kararına tam bir şekilde bağlı olmaya devam ediyor" diye konuştu.

Tarihin herkesi yargılayacağına işaret eden Hachem, "Mevcut durum çok acı. Gelecek karanlık. Orta Doğu'da bir şey başlarsa, tüm dünyaya yayılır" uyarısını yaptı.

ABD: HANİYE'NİN ÖLÜMÜYLE BAĞLANTIMIZ YOK

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise İsrail'in kendini 'Hizbullah ve diğer teröristlerden' koruma hakkı olduğunu belirterek sözlerine başladı. ABD'nin İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine düzenlediği saldırıya dahil olmadığını ifade eden Wood, "Hizbullah'ın bu saldırıdan sorumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yok" diye konuştu.

Wood, Hizbullah'ın İran'ın desteğiyle İsrail'e 8 Ekim'den beri saldırılar düzenlediğini kaydederek, BMGK üyelerinin bu saldırıları kabul etmemesi gerektiğini ifade etti. İran'ın BMGK kararlarına uymak zorunda olduğunu belirten Wood, BMGK'nin İran'ın bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarına karşı ilave tedbirleri gözden geçirmek zorunda olduğunu söyledi. Wood, ABD'nin Haniye'nin ölümüyle de bir bağlantısı olmadığını kaydetti.

"Daha geniş bir savaş kapıda değil ve bu durumun üstesinden gelinebilir" diyen Wood, İran ve desteklediği 'teröristlerin' sürekli bölgesel çatışma riskini tetiklediğini dile getirdi. Wood, İran üzerinde nüfuzu bulunan BMGK üyelerinin Tahran'a baskıyı artırmasını talep etti.

İNGİLTERE: İSRAİL'İN MEŞRU MÜDAFAA HAKKI VAR

İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da artan şiddetin kimsenin çıkarına olmadığının altını çizdi. Acil itidal çağrısında bulunan Woodward, "Uzun vadeli barış, bombalar ve silahlarla sağlanamaz" ifadelerini kullandı.

Yemen'deki İran destekli Husilerin İsrail'e saldırılarının sürdüğüne işaret eden İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi, İran'ı suçlayarak, bunun sonlanması gerektiğini söyledi. Woodward, İngiltere'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu belirterek, İsrail'in meşru müdafaa hakkı bulunduğunu kaydetti.

(ANADOLU AJANSI)