'Bodrum Hakimi' operada

Mefaret Tüzün'ün hayatı opera oluyor. Samsun Devlet Opera ve Balesi hazırlıklara başladı.

Abone ol

DUVAR - Bodrum'da hakim olarak görev yaparken 1954 yılında intihar eden Mefaret Tüzün'ün hayat hikayesi, Türkan Şoray ve Kadir İnanır'ın başrollerini oynadığı Bodrum Hakimi isimli sinema filminin ardından şimdi  de opera eseri olacak.

Samsun Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü'nde görev yapan sanatçı Bertan Rona, Mefaret Tüzün'ün yaşam hikayesinden esinlenip sinema filmiyle aynı isimde bir opera eseri yazdığını, eserin beste çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Mefaret Tüzün'ün hikayesinin Türkiye'de 'Bodrum Hakimi' isimli filmle tanındığını söyleyen Rona, şöyle dedi:

"Bu film gerçekten yaşanmış bir olaya dayanıyor. Bir halk türküsüne de dayanan bir eser bu. Bodrum'a atanan hakime hanım Mefaret Tüzün yöre halkı tarafından çok seviliyor. Ancak bu gün hâlâ kesin olarak bilinmeyen bir sebepten ötürü  3 yıl sonra intihar ediyor. Bununla ilgili çeşitli söylentiler, iddialar var. Yöre halkı o kadar çok sevmiş ki onun üzerine bir türkü yazılmış. Bu türkü Tolga Çandar tarafından seslendirildi.  Ben 'Bodrum Hakimi' filmini izlediğim zaman birden bire bu konudan çok güzel opera olacağını düşündüm. Ancak sinemanın ve operanın gerekleri farklı. Konuda değişiklikler yapıp operaya adapte ettim. Bir ana iskelet çıkarıp metni yazmaya başladım. Murat Kodallı tarafından da eserin bestesi hazırlanıyor."

Eserin bestesini hazırlayan Murat Kodallı ise, Mefaret Tüzün, şunları söyledi:

"Çok dürüst bir kadın ve kendi ilkelerine karşı aşkından bile  vazgeçmiş bir kişi. 2Bodrum Hakimi Operası' dramatik bir eser olacak. Modern bir eser olacak. Librettoda duyguların şekillenmesine göre notalar da şekilleniyor. Bertan Rona bana hikayeyi anlattığında çok etkilendim, ilgimi çekti. Hemen çalışmalara başladık. Şu an o librettoyu hazırlarken ben de bir yandan besteyi yapıyorum. 2018-2019 sanat sezonuna yetiştirmeye çalışıyoruz. Çok ilgili çekeceğini ve beğenileceğini düşünüyorum. Çok özel bir eser ortaya çıkmış olacak." (DHA)