Bodrum'da asayiş sorunu: Yüksek kiralar nedeniyle güvenlikçi gelmiyor

Bodrum’da son 4 yılda suç oranı ikiye katlandı. Yüksek kiralar nedeniyle güvenlik görevlileri tarafından Bodrum'un tercih edilmemesinin asayiş sorunlarını gündeme getirdiği belirtildi.

Abone ol

BODRUM - Turizm sezonunda nüfusu katlanan Bodrum, asayiş olaylarıyla anılmaya başlandı. 2020 ile 2024 yılları arasında asayiş olaylarına ilişkin savcılığa yapılan resmi başvuru sayısı 2 katına çıktı.

2020 yılında yıllık 15 bin civarında olan resmi suç duyurusu sayısı 2023 yılında iki kat artarak 35 bine yükseldi. Şu an yıllık 35 bin resmi suç duyurusu savcılıklara intikal etmiş durumda. Bunun yanı sıra uzlaşma ile sonuçlanan ve savcılık sürecine yansımayan dosyaların sayısı da bir hayli yüksek.

'MAFYATİK ÖRGÜTLENMELER BURAYI SARMAYA BAŞLADI'

Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Onursal Özbek

Bodrum’daki asayiş olaylarında yaşanan gelişmeleri Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Onursal Özbek, değerlendirdi. Bodrum’daki bu değişimin pandemi sonrası başladığına dikkat çeken Özbek, “Özellikle pandemiden sonra arsa fiyatlarının, taşınmaz fiyatlarının, ev fiyatlarının fırlamasıyla birlikte her yerde herkes bu alımlara yöneldi. Bu bağlamda Bodrum rantın eşiği konuma geldi. Bu rantın getirisi olarak mafyatik örgütlenmeler de yavaş yavaş burayı sarmaya başladı. O yüzden burası altın değerinde bir yere dönüştü. Burası kara paranın aklandığı veya para sahiplerinin sınırsızca para harcadığı bir yere doğru gidiyor. Bodrum’da sınırsız para harcama tatil anlayışı var. Bu anlayışın da getirdiği bir karanlık perde var. Bu perdenin arkasında suç örgütlemesi, uyuşturucu ve kadın ticareti gibi durumlara neden olduğunu görmekteyiz" ifadelerini kullandı.

'AĞIR CEZA DAVALARININ YÜKÜ 3 KAT ARTTI'

Yaşanan asayiş olaylarıyla birlikte resmi suç duyurusu dosyalarında artışların yaşandığını ifade eden Özbek, “Bu seneye dair veri daha açıklanmadı ama bizim beklentimiz başvuru dosyalarının 35 binin altına inmeyeceği yönünde. 4 yılda suç oranı ikiye katlandı. Bir de küçük suç olarak tabir edilen ve savcılığa itikal etmemişler var. Savcılıktan çıkıp davaya dönüşen dosya sayılarında da artış var. Bodrum’da ağır ceza davalarının yükü 3 katı artmış durumda. Tüm mahkemelerde durum aynı. Darp, kadına şiddet, hırsızlık ve uyuşturucu dosyaları başı çekiyor. Bodrum bir suç merkezine dönüşüyor. Umarım bu bir an önce durur" diye konuştu.

Özbek, kayıt dışı nüfus nedeniyle sorunların yaşandığını ifade ederek, “Bodrum’da kentin organizasyonu yaklaşık 200 bin nüfus için yapılmış durumda. Her anlamında böyle, kentteki alt yapı da böyle, belediye hizmetleri de böyle kaymakamlığa dair organizasyonda böyle, güvenlik şeması da böyle... Ama Bodrum’a kayıtlı görünen insan sayısı ile yaşayan insan sayısı birbirinden çok farklı. Dolasıyla sizin devletten aldığınız bütçe, size verilen ekipman veya güvenlik hizmeti, kayıtlı insan sayısı üzerine yapılıyor. Ama yaşayan 500-600 bin kişi var. Güvenlik güçlerinin özellikle yazın bu sayı ile bu kalabalık kitle ile baş etmesi mümkün değil. Vatandaşın sandığının aksine güvenlik güçleri bir sürü işle de uğraşıyorlar. Burada yapılması gereken insanların kayıtlarını Bodrum’a almaları. Böylelikle plan ve bütçe buna göre yapılacak” dedi

'YÜKSEK KİRALAR NEDENİYLE BODRUM TERCİH EDİLMİYOR'

Özbek, Bodrum’da yüksek kiralar nedeniyle güvenlik görevlilerinin Bodrum’u tercih etmediklerini ve bu nedenle de sayısal olarak bazı durumlarda aksaklıkların yaşadığını belirtti. Özbek, “Rant haline gelen bir yerde bu tür sorunların önlenmesi bir anlayış ile olur. Bodrum’da kiralar uçmuş durumda. Polislerin aldığı ücret ortada. Bu ücretle 30 bin-40 bin lira kira ödeyemezler. Doğal olarak görevliler Bodrum’a gelmiyorlar. Bu durum nedeniyle de sorunlar yaşanıyor. Az kişi ile hizmet verildiğinde güvenlik zafiyeti olabiliyor. Lojman olsa belki farkı bir durumu konuşurduk” ifadelerini kullandı.

Cumhur İttifakı Meclis Üyesi Seha Ergene

Konuyu bu yönlü de değerlendiren gayrimenkul danışmanı ve AK Partili Belediye Meclis Üyesi Seha Ergene, kira fiyatlarına dikkat çekti. Bodrum’da yıllık bazlı kira artışlarının yüzde 70’i geçtiğini söyleyen Ergene, "Ekonomide yaşananlara hepimiz şahit oluyoruz. Bu bağlamda emlak ve konut sektörü de en hızlı değerlenen kalem olarak önümüzde duruyor. Bu durum Bodrum için sorunlara neden oluyor. Yıllık artışlara baktığımızda yüzde 70’i geçiyor kira artışları. Bu durumda ortalama kira neredeyse 30 bin liraya denk geliyor. Bir güvenlik görevlimizin veya bir memurumuzun bu rakamların altında kalması mümkün değil. Aldıkları ücretler belli. Bu ekonomik şatlarda Bodrum’u tercih etmiyorlar doğal olarak. Düşünün siz 190 binlik nüfus için bir güvenlik şeması yapıyorsunuz ama 600 bin kişiye hizmet veriyorsunuz. Bu işin doğasına aykırı. Geçinemeyen memur gelmeyince de bazı durumların yaşanması kaçınılmaz" diye konuştu.

'KAMU LOJMANI ŞART'

Çözüm için kamu lojmanları önerisinde bulunan Ergene, “Bakın bu konu hassas bir nokta. Onca olumsuzluklara rağmen Bodrum’da görevli tüm kamu memurları görevlerinin başında. Yazın güvenlik zafiyetlerinin yaşanmaması için ek görevlendirme yapılmalıdır. Bu güvenlik görevlilerinin kalacak lojmana ihtiyacı var. Yine sürekli kalacak memurların için kamu lojmanları yapılmalıdır. Lojman olursa Bodrum’u tercih eden memur olacak. Dolaysıyla artık olaya böyle bakılmalı. Bodrum’u memurlar içinde, güvenlik güçleri içinde cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Bunu il adımı ise memurumuzun, polisimizin, doktorumuzun barınma sorununu çözmekle olur" dedi.