Bodrum'da inşaat yasağı bitiyor: 'Bu sene büyük yatırımlar bekliyoruz'

Bodrum'da 15 Ekim'de inşaat yasağı sona eriyor. Gayrimenkul sektörü uzmanları, artan maliyetler ve yüksek faiz oranları nedeniyle kötü bir yıl geçirdiklerini ama bu sene umutlu olduklarını söyledi.

Abone ol

BODRUM - Alt yapı ve üst yapı sorunlarının yoğun olarak yaşandığı Bodrum’da inşaat yasakları kalkıyor. 15 Mayıs’ta başlayan yasaklar, 15 Ekim tarihinde sona erecek.

İnşaat sezonu öncesi Bodrum’da yarım kalmış inşaat sahalarının yoğunluğu dikkat çekiyor. Özellikle faiz oranlarının artışı sonrası ev satışları Bodrum'da düşüşe geçmişti. Pek çok proje de maliyetler nedeniyle yarım kalmıştı. Emlak sektörü uzmanlarına göre inşaat sezonunda beklentiler, yarım kalan projelerin tamamlanacağı ve ev satışlarının artacağı yönünde. 

Global İpek Yapı & Gayrımenkul A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek

'BODRUM'A BU SENE BÜYÜK YATIRIMLAR GELİYOR'

Bodrum’da yeni inşaat sezonun açılışını değerlendiren Global İpek Yapı & Gayrımenkul A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek, sorunlarla birlikte olumlu bir tablo ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Turizm ve inşaat sezonlarının birbirini destekler nitelikte olduğunu belirten İpek, nitelikli ve Bodrum’u koruyan bir yatırım politikasının turizme büyük katkı sağlayacağını söyledi.

İpek, Bodrumdaki gayrimenkul piyasalarında bir dengenin oluşmaya başladığına dikkat çekti: “Geçtiğimiz yıl çok iyi geçmedi. Hem maliyetlerin artması hem de satışların istenilen seviyede olmaması nedeniyle sektör olarak zorlu bir süreç yaşadık. Sezon öncesi aldığımız duyumlar bizi umutlandırdı. Bodrum’a bu sene için büyük yatırımlar geliyor. Özellikle konutlardaki yüzde 25’lik kira sınırının kalkması ve faizlerdeki düşüş beklentisi gayrimenkul yatırımına vesile oluyor. Kira sınırın kalmasıyla birlikte konut bir yatırım aracı olarak değerlendirilmeye başlandı ve talep arttı. Yine geride bıraktığımız yıllarda ruhsatlarımızı alıp bekliyorduk. Çünkü piyasalara güvenmiyorduk. Bu sene Bodrum’daki piyasalar daha dengeli ve güven veriyor. Bu da yatırıma dönüşecek diye düşünüyorum."

'MALİYET ARTIŞLARI SATIŞA YANSIYACAK'

Bodrum’da konut fiyatlarının yüzde 30’a varan oranda artış göstereceğini belirten İpek, “Olumlu gelişmelerin yaşandığı sektörde maliyetler de artışta. Yapı malzemelerinde yüzde 100'e varan artışlar oldu. Bu maliyetler satışlara yansıyacaktır. Biz yıl sonuna kadar fiyatlarda yüzde 20 ile yüzde 30 oranlarında bir artış öngörüyoruz. Bodrum’da arz talep dengesi oturmuş durumda. Bu sene piyasalarda oluşan denge ile birlikte elde kalan konutların da satılacağını öngörmekteyim. Hareketli bir sezon bizi bekliyor” diye konuştu.

Kaya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kaya

'YAPI SEKTÖRÜ BU SENE TOPARLANACAK'

Kaya Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Kaya, Bodrum’a sezon öncesi ilginin olduğunu söyledi. Özellikle İstanbul, Ankara gibi şehirlerde faaliyet gösteren firmaların, Bodrum’u tercih ettiklerini belirten Kaya, “Bodrum’a bir ilginin olduğunu görmekteyiz. Fakat geride bıraktığımız sezona dair rakamlar bize sekiz yılın en kötü dönemini yaşadığımızı gösterdi. Yine 2024 yılının ilk çeyreğinde sektördeki verilere göre ciddi bir yükseliş olmadı. Sektör hem Bodrum’da hem de ülke ölçeğinde kayıp yaşadı. Bu sezon daha temkinli geçecek. Yeni yatırımların olduğunu görmekteyiz. Son verilere göre sektörde haraketlilik var ve satışlarda artış yaşanmakta. Bu gelişmeleri ve yeni yatırımları değerlendirdiğimizde Bodrum’da yapı sektörü bu sene toparlanacaktır diye düşünüyorum. Sermayesi güçlü firmalar daha temkinli yatırımlar yapmakta. Mevcut konut stokunu eritilirse Bu yıl Bodrum'da iyi bir iş yapılmış olacak” dedi.