Bodrum'da işler yolunda gitmiyor: Sezonun ilk ayı kazandırmadı

Bodrum’da turizm sezonu yüzde 4’lük kayıpla başladı. Geçen senenin aynı dönemine kıyasla turist sayısı da düştü. Turizmciler, bayram döneminden umutlu.

Abone ol

BODRUM - Muğla’nın Bodrum ilçesinde 15 Nisan’da açılan resmi turizm sezonu, bir aylık süreci geride bıraktı. Yeni sezona umutlu giren turizmciler, geçen sezonlardan farklı olarak, nitelikli ve döviz girdisi yüksek turist politikası izleyecek.

Sezon başında rezervasyonlara yansıyan talepler olumlu olsa da geçen seneye kıyasla bir aylık zaman diliminde yüzde 4’lük bir kayıp mevcut. Turizmcilere göre bu düşüş geçici. Haziran ayı itibariyle ziyaretçi sayısında artış olacağını belirten turizmciler, sektörün toparlanacağını öngörüyor.

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz

'BAYRAM DÖNEMİNDE YOĞUNLUK ARTACAK'

Bir aylık sezonu değerlendiren Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, geçen senenin aynı dönemine kıyasla bir aylık süreç için konuk sayısında yüzde 4’lük kayıp olduğunu söyledi. Dengiz, “Bu sene ana hedefimiz 1 milyon turist ağırlamak. Bunun için turizmin tüm paydaşları çalışmalarını sürdürmekte. Bu sezonu açtık ve bir aylık bir süreci geride bıraktık. Uçuşlar da başladı. Sektör hazır durumda. Geçen sene ile kıyaslandığında turist sayısında yüzde 4’lük bir düşüş var. Bu nisan ayı kıyaslaması sadece. Bu düşüşün nedeni ise bize göre yaşanan ekonomik gelişmelerden kaynaklanmakta” dedi

Kurban Bayramı ve sonrası için talep ve rezervasyonların olduğuna dikkat çeken Dengiz, “Türkiye genelinde en çok tercih edilen destinasyon Bodrum’dur. Bodrum’un Türkiye’deki turizm potansiyelinden hak ettiği payı bu sene alacağını düşünüyorum. Talep ve rezervasyonlara baktığımızda okulların kapanma sürecinde ve Kurban Bayramı'nda yoğunluk artacak gibi duruyor. Daha önceki rezervasyonlar, bu dönemi işaret ediyordu. Yeni gelen talepler de bu yönlü devam ediyor. Elimizdeki veriler bu senenin daha verimli olduğunu gösteriyor. Zaten erken rezervasyonlar da sürüyor. Direkt uçuşlar için çalışıyoruz. İngiltere ve Almanya’dan direkt uçuşların yapılması için gerekli girişimlerde bulunduk. Bu tip ülkelerden direkt uçuşlar turizm açısından son derece önemli. Bu ülkelerden gelecek turist hem niteliksel hem de döviz getirisi açısından önem arz etmekte. Bütün çalışmalarımız Bodrum’da turizmin niteliğini artırmak üzerine kurulu. Bu bağlamda adım adım yürüyoruz” diye konuştu.

OTELLER SİSTEM DEĞİŞTİRDİ

Maliyetler nedeniyle birçok otelin sistem değişikliğine gittiğini belirten Dengiz, “Özellikle artan maliyetler nedeniyle oteller, 'her şey dahil' sistemine dönüyor. 'Bu çok gerekli mi' diye sorarsanız bizce gerekli değil. Maliyet baskısı altında kalıp böyle tercihler yapılmakta. Bu sorunun çözümü için yeterli değil. Butik otellerin sayısının artırılması lazım. Daha güzel bir hizmet, daha güzel bir akşam yemeği, güler yüzlü hizmet ile turisti ağırlayabiliriz. Pazarlama taktiği böyle olmalıdır. Bu durum hem kaliteli hizmet hem de yabancı turistin niteliğini etkiliyor” ifadelerini kullandı.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman

'BODRUM'DA SU SORUNU İLK SIRADA YER ALIYOR'

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman ise yaptığı değerlendirmede nisan ve mayıs aylarının turizmciler açısından iyi geçmediğini belirtti. Mevcut doluluk oranlarının yüzde 30 ile yüzde 50 bandında olduğunu söyleyen Duman, “Mayıs ayında açık otellerde doluluk yüzde 30-50 aralığında. Kurban bayramı ve okulların kapanışı haziran ortasına denk geliyor. Ondan sonra çok hızlı bir üç ay yaşayacağız. Geçen yılı rahat yakalarız, hatta yüzde 10 artış bekliyoruz. 5 yıldızlı oteller aşırı fiyat kırıyor. Az sayıda 5 yıldızlı otel düşük fiyatla doluluk sağlamaya çalışıyor. Böyle olunca küçük otellerin bedavaya fiyat vermesi gerekiyor. Bu nedenle çok sayıda otel açılışı ertelemek durumunda kaldı” dedi. 

Önlem alınmaması durumunda turizmcilerin sorunlarla karşılaşacağına dikkat çeken Duman, “Bu sene Bodrum’da önlem alınmazsa birkaç majör sorun bizi bekliyor. Su sorunu başta geliyor. Bu kış çok az yağış aldık. Baraj dolulukları çok düşük. Sorunun çözümü için çabalar var ama projelerin sonuçlarının bu sezona yetişmesi zor gibi. Personel temin edemiyoruz. Son yıllarda gittikçe büyüyen bir sorun. İstikrarsızlık çok personel kaybettirdi sektöre. Trafik, güvenlik ve gürültü problemi de sektörü inanılmaz etkiliyor. Kiraların çok yüksek olması emniyet görevlilerinin bölgeyi tercih etmemesine sebep olunca denetim zaafı ortaya çıkıyor” diye konuştu.