Bodrum’da kurban pazarı: Fiyatlar yüksek, satışlar düşük
Bodrum’da Kurban Bayramı öncesi kurulan hayvan pazarları, beklenen ilgiyi görmüyor. Besiciler, maliyetler nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu söylerken bekledikleri satışı yapamamaktan yakınıyor.
Selçuk Arslan
BODRUM - Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. Turizm merkezi olan Bodrum’da da 7 mahallede hayvan pazarı kuruldu.
Türkiye Kasaplar Federasyonu tarafında açıklanan rakamlara göre küçükbaş hayvan 7 bin TL, büyükbaş hayvan ise 84 bin TL’den satışa sunulacak. Koyun, kuzu, tosun ve dana fiyatları canlı hayvanın kilogramına göre değişecek. Kurbanlık fiyatları hayvan pazarlarında da farklılık gösterebiliyor.
Bodrum’da kurbanlık fiyatları küçükbaşlar için 7 bin TL’den başlıyor 16 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Büyükbaş hayvan satışları ise 50 bin TL ile 110 bin TL arasında değişiyor.
Yalıkavak Mahallesi’nde kurulan canlı hayvan pazarından ziyaret ettiğimiz besicilerin umutlu bekleyişi ise sürüyor. Bodrum’da kurulan diğer canlı hayvanlar pazarı gibi buradaki besiciler de farklı şehirlerden gelmiş durumdalar. Ancak besiciler, satışların düşüklüğünden şikayetçi.
‘FİYAT ARTIŞI MALİYETLERDEN KAYNAKLANIYOR’
Celal Yıldız, hayvanları ile Ağrı’dan gelmiş. Yıldız, fiyatların geçen seneyi arattığını söyledi. Artan maliyetlerden şikayetçi olan Yıldız, "Geçen sene de Bodrum’a kurbanlık getirdim. Bu sene 100 tane küçükbaş hayvanla geldim ama şu an sadece 15 tane falan satabildim, bir haftadır buradayım. Bayrama kısa bir süre kaldı, umarım en kısa zamanda satışımızı yapar gideriz. Fiyatlar geçen seneye göre yüzde 100’ü geçmiş durumda. Artışın nedeni maliyetlerden kaynaklanıyor. Maliyetlerimiz geçen seneden çok daha fazla. 6 bin TL’den başlayıp 15 bin TL’ye kadar kurbanlıklarım var. Şu an beklediğimiz ilgi yok” dedi. Fiyatların her şehirde değişkenlik gösterdiğini belirten Yıldız, Bodrum’daki kurbanlık fiyatlarının biraz yüksek olduğunu söyledi.
Canlı hayvan pazarının bulunduğu alanı eleştiren Yıldız, “Bu alan resmi olarak pazar alanı ama birçok eksik var. Belediye buraya bakmalı, hijyen şartları, su ve barınma imkanı yok. Bu yönlü bir hizmet bekliyoruz. Kesim alanı da yetersiz üstelik hijyenik de değil. Bu insanların duş alacağı bir yer yok. Bir an önce önlemler alınmalı” dedi.
‘GEÇEN SENE 9 BİN TL OLAN KOYUN BU SENE 15 BİN TL’
Canlı hayvan pazardaki pazar sohbetimize Aydın’ın Çine ilçesinden gelen besici Altan Karci ile devam ettik. 90 koyun ile Bodrum’a geldiğini ifade eden Karci, piyasa şartlarında şikayetçi. Karci, “Her bütçeye uygun satışlarımız var. 7 bin TL ile 17 bin TL arasında değişen satışlarımız var. Bodrum’a her sene Çine’den geliyoruz. Bodrum’da fiyatlar geçen seneye göre yüzde 100 artmış. Maliyetlerimiz de on göre arttı. Devamlı bu işi yapıyoruz. Geçen sene 9 bin TL’ye verdiğimiz koyunu bu sene 15 bin TL’den satışa sunduk. Bodrum, maliyetler açısından diğer yerlerden biraz pahalı. Bize yakın olduğu için Bodrum’a geldik” diye konuştu.
‘SATIŞLAR BEKLEDİĞİMİZİN ALTINDA’
Pazarın bir diğer konuğu ise deprem bölgesinden gelen Vahap Karagöz adlı besici oldu. Deprem sürecinde Bodrum’da yaşayan fakat ailesinin orada olduğunu söyleyen Karagöz, kurbanlıklara beklenilen ilginin olmadığını söyledi. 64 koyun ve 30 keçi getirdiğini belirten Karagöz’ün de satış fiyatları 7 bin TL ile 14 bin TL arasında değişiyor. Bodrum’da bekledikleri satışı yakalayamadıklarını belirten Karagöz, “Bodrum’da satışlar çok yüksek değil, kardeşim Erzin’e hayvan götürdü, oradaki satışlar daha iyiymiş. Burada iki kişi bakıyoruz hayvanlara, emeğimize değsin istiyoruz. Bodrum’u tercih etmemizin nedeni ise burasının turizm açısından biliniyor olması. Umarım bu sene kötü geçmez. Şu ana kadar istediğimiz gibi değil satışlar” dedi.