Bodrum’da sezon başladı: Yerli turistten ses yok

Bodrum’da geçtiğimiz ay gerçekleştirilen seçimler erken rezervasyonları olumsuz etkiledi. Talepler, dış pazar için yeni yeni canlanırken, iç pazarda döviz kuru nedeniyle yok denecek kadar azaldı.

Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM – 14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle, turizm bölgeleri geçtiğimiz yıllara kıyasla erken rezervasyonlarda düşüş yaşadı. Muğla’nın Bodrum ilçesinde de düşen rezervasyonlar, haziran ayı itibariyle canlanmaya başladı.

Ancak yerli turistte söz konusu canlılık görülmüyor. Turizmciler, yurt içi talebin döviz kuru nedeniyle durma noktasına geldiğini ifade ediyor.

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman

‘BU SEZON KOLAY GEÇMEYECEK’

Sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Duman, sezona iyi giriş yaptıklarını fakat seçim nedeniyle oluşan belirsizlik ortamından kaynaklı rezervasyon taleplerinde düşüşlerin olduğunu söyledi.

Belirsizlik ortamının erken rezervasyon dönemine büyük darbe vurduğunu belirten Durman, “Erken rezervasyon döneminde iç pazar çok büyük darbe yedi. Dış Pazar da güvensiz ortamı sevmez. Zaten bu nedenle talepler durmuştu. Son bir haftadan bu yana taleplerde yükseliş var. Geçen seneki rakamları yakalarız. Ama bu sene sezon daraldı. 2 aylık bir dönem var önümüzde. Turizmi, ekim ayına yayamazsak bizler açısından felaket olur.  Ayrıca Mısır gibi ülkeler ciddi kampanyalar düzenliyor. Yurt dışı pazarı o taraflara yöneliyor. Yani bu sezon kolay geçmeyecek” dedi.

Otellerdeki doluluk oranları hakkında da bilgi veren Duman, “Şu an otellerde yüzde 70 gibi bir doluluk oranı mevcut. Temmuzda bu rakam artış gösterecektir. Rusların alım gücü düştü ve taleplerde azalmalar var. Diğer klasik Avrupa ülkeleri olan Almanya, Hollanda, Fransa’da beklenilen seviyede değiliz. İngiltere’den gelen turistler bizleri mutlu ediyor. Eski günleri yakalayacak seviyede artışlar var” diye konuştu. Duman, kur fiyatlarında artış nedeniyle iç pazarın ciddi şekilde daraldığını ve orta kesimin tatil yapma olanağının olmadığını da sözlerine ekledi.

Profesyonel Otel işletmecisi ve BOYD yöneticisi olan Hüseyin Softa

‘BAYRAM TATİLİ ÇOK ETKİLİ OLMAZ’

Yerli turistin Bodrum'da tatil yapma imkanı oldukça zor. otel rezervasyonlarını ve fiyatlarını gösteren bir internet sitesinde 12 Haziran itibariyle 28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında, iki kişilik, 3 yıldızlı, hala boş odası bulunan otelleri listeledik. Buna göre, en ucuz odanın tek gecelik fiyatı 3 bin liradan başlıyor, 7 bin liraya kadar çıkıyor. 3 bin liralık odanın 6 gece için rakamı 18 bin lira, 7 bin liralık odanınki ise 42 bin lira ediyor. Bu rakama ise sadece kahvaltı dahil. Dolayısıyla öğle yemeği, akşam yemeği, farklı harcamalar gibi kalemler eklendiğinde iki kişinin bayramda Bodrum'da 3 yıldızlı bir otelde tatilinin bedeli binlerce liraya denk düşüyor. 

Profesyonel Otel işletmecisi ve BOYD yöneticisi olan Hüseyin Softa da bu duruma dikkat çekiyor. İç pazara yönelik talebin olmadığını belirten Softa, “Gelişen ekonomik şartlar ve kur fiyatlarında yaşanan artış, iç turizmi ciddi anlamda olumsuz etkiliyor. Bu durum orta gelir seviyesindeki vatandaşlarımızın tatil planlarını etkileyecek. Bayramdan sonra iç pazarda daha da düşüş yaşanacak. Ayrıca 9 günlük bayram tatili çok etkili olmaz diye düşünüyorum.  Sadece 6 günlük talepler oluşuyor. Yani 9 gün olması talepte artış yaratmıyor” ifadelerini kullandı.