Bodrum'da yakalanan bombalı saldırı şüphelisi Rusya'ya iade edildi

Rusya devlet basını, Moskova'da bir subaya bombalı saldırı düzenlediği iddia edilen ve Bodrum'da yakalanan şüphelinin 'suçunu itiraf ettiği' görüntüleri paylaştı. Saldırıdan Ukrayna sorumlu tutuldu.

Abone ol

DUVAR - Rusya'nın devlet haber ajanslarından RIA, başkent Moskova'da bir subayın aracına bombalı saldırı düzenlediği öne sürülen ve Muğla'nın Bordum ilçesinde yakalanarak Rusya'ya iade edilen Evgenii Serebriakov isimli kişinin video görüntüsünü yayınladı. Videoda konuşan Serebriakov, Ukrayna güvenlik servisi SBU'nun emri üzerine başkent Moskova'da bir subayın aracına bombalı saldırı düzenlediğini 'itiraf etti'. 

Reuters haber ajansı, elleri kelepçeli şüphelinin ifadelerini doğrulayamadığını ifade ederken, Ukrayna'dan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. RIA'nın yayınladığı ve belirli referansları kaldırmak için yer yer düzenleme yapılmış videoda konuşan Serebriakov, Ukrayna istihbaratının kendisini geçen yıla işe aldığını ve kendisinden bir 'yetkiliyi' öldürmesini istediğini ileri sürdü. Serebriakov, ev yapımı bomba yapmak için parça topladığını ve yaptığı bombayı Ukrayna istihbaratının emri üzerine daha sonra söz konusu subayın arabasının altına yerleştirdiğini anlattı. Şüphelinin iddiasına göre, kendisine bunun için Ukrayna vatandaşlığı ve 10 ila 20 bin dolar para da teklif edilmişti. Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Servis de konuya ilişkin bugün yaptığı açıklamada, şüphelinin Türkiye'den Rusya'ya getirildiğini ve soruşturmayı yürüten yetkililere teslim edildiğini bildirdi.

Ne olmuştu?

Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen bir saldırıda, Rusya Askeri İstihbarat Servisi'nden (GRU) bir subay ve eşinin yaralandığı belirtilmişti. Kommersant gazetesinin ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde, Rusya'nın Kiev yönetimini sorumlu tuttuğu aktarılmıştı. Subayın aracının altına yerleştirilen patlayıcının infilak ettiği bildirilmişti. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, çarşamba günü Rusya'daki bombalı saldırıyı düzenlediği öne sürülen şüphelinin Bodrum'da yakalandığını duyurmuştu. Yerlikaya şunları kaydetmişti:

"Bugün saat 10.30'da Rusya Interpol Birimi yetkilileri tarafından İnterpol/Europol Daire Başkanlığımız telefonla aramış, "Rusya uyruklu Evgenii Serebriakov isimli şahsın Moskova'da bombalı araçla terör saldırısı düzenlendiği, saldırı sonucunda 2 şahsın yaralandığı ve şahsın Moskova-Bodrum uçağı ile ülkemize geldiği" bilgisi iletilmiştir.

Yapılan incelemeler sonucu:

- Şahsın saat 09:40'ta Bodrum Havalimanından giriş yaptığı,
- Interpol Uluslararası Aranan Şahıslar Veri Tabanı (e-ASF) kayıtlarında bulunmadığı için tanınmadığı,
- Aktif UYAP kaydının bulunmadığı tespit edilmiştir.

 Konu ile ilgili olarak İstihbarat Başkanlığı, ve İnterpol/Europol Daire Başkanlığınca, MİT Başkanlığı, Göç İdaresi Başkanlığı, Terörle Mücadele Daire Başkanlığı ve Muğla İl Emniyet Müdürlüğü ile gerekli koordinasyon sağlanmış olup, Rusya INTERPOL Biriminden alınan yazıda belirtilen kimlik bilgileri ve fotoğraflarla eşleşen şahıs bugün Bodrum'da Muğla İl Emniyet Müdürlüğü birimlerimizce yakalanmıştır.

Operasyonu yürüten kahramanlarımızı tebrik ediyorum.

Sınırlarımız içinde ve dışında teröristlerle ve küresel çapta terörizmle mücadelemizi azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz."

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)