Bodrum'daki orman yangınının ilerlemesi durduruldu

Muğla'nın Bodrum ilçesinde orman yangını çıktı. 8 uçak, 10 helikopter, 200'den fazla orman işçisi ile müdahale edilen yangının ilerlemesinin durdurulduğu bildirildi.

Abone ol

DUVAR - Muğla'nın Bodrum ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Muğla Valisi İdris Akbıyık "2024 yılının en ciddi yangınlarından birini yaşıyoruz burada" dedi. 

AA'nın haberine göre, Pınarlıbelen Mahallesi'nde ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesine ait ekipler sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına alabilmek için alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

'PINARLIBELEN VE ETRİM MAHALLELERİMİZE SIÇRAMAMASI İÇİN ÇABALARIMIZ SÜRÜYOR'

Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit ve Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci bölgeye gelerek çalışmaları yerinde takip etti. Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, "Ekipler yangına şu an ciddi müdahalede bulunuyor. 8 uçak, 10 helikopter, 200'den fazla orman işçimiz yangına müdahale ediyor. Kontrol etmeye çalışıyoruz, alevlerin etrafı epey çevrildi. Şu an tam soğutma diyemez ama iyi noktaya geldiğimizi sanıyoruz. Pınarlıbelen ve Etrim mahallelerimize sıçramaması için çabalarımız sürüyor. Orman teşkilatımızın hava araçlarının çok iyi seviyeye geldiğini gördük. Soğutma çalışmaları bittikten sonra jandarmamız yangının çıkış nedeniyle ilgili çalışma yürütecek" dedi.

'250'NİN ÜZERİNDE BİR SORTİ İLE YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR'

Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci de "Bugün saat 14.15 sıralarında Pınarlıbelen'le Çamlık Mahalleleri arasında Kaplandağ mevkiinde bir orman yangını meydana geldi. Yangının meydana geldiği bölge sarp bir arazi olduğu için maalesef ki karadan müdahale edemedik. Ancak devletimizin imkanlarıyla kaymakamımızın liderliğinde orman işçilerimizle yaklaşık 300 personel çalışıyor. 10 helikopter, 8 uçak yangına ilk andan beri müdahale ediyor. Allah devletimize zeval vermesin. Yaklaşık olarak 250'nin üzerinde bir sortiyle yangına müdahale çalışmaları devam ediliyor. Kısmen kontrol altına alınabiliyor. Ancak bildiğiniz gibi bölgenin hem dağlık olması hem de rüzgarın çok değişken yönlerden esmesi nedeniyle yangın yer yer kontrolden çıkıp, tekrar büyüme eğilimi gösteriyor. Bu ormanların yanmaması için, bir metrekare bile orman alanını kaybetmememiz için etkin çalışmamız sürmeye devam edecek. Yangını kontrol altına almak için etkin mücadele veriyoruz" diye konuştu.

'2024'ÜN EN CİDDİ YANGINLARINDAN BİRİ' 

Yangının 100 hektarlık alanda etkili olduğu öğrenildi. Yangının sarp bir arazide sürmesi, kara unsurlarının müdahalesini zorlaştırırken, Muğla Valisi İdris Akbıyık, yangın bölgesine gelerek ekiplerden son durumla ilgili bilgi aldı.

DHA'nın haberine göre Muğla Valisi İdris Akbıyık, “Öncelikle Bodrum'a Muğla'mıza büyük geçmiş olsun. Ülkemize büyük geçmiş olsun. 2024 yılının en ciddi yangınlarından birini yaşıyoruz burada; Kumköy'de, Etrim mevkiinde. Burada bütün orman ekibimiz bölge müdürümüzün liderliğinde yine AFAD birimlerimiz, müdürümüz artı özel sektör termik santrallerimiz, büyükşehir belediyemiz, itfaiye, MUSKİ, Bodrum Belediyesi, Milas Belediyesi ve vatandaşlarımızla beraber bu orman yangınını elimizden geldiği kadar kontrol altına almak için havadan, karadan büyük bir mücadele veriyoruz. Öncelikle ben burada görev yapan tüm orman personelini, yine diğer kurumlardan gelen canla başla çalışan jandarmalarımız, diğer personellerimiz tebrik ediyorum. Şu anda yerleşim yeri için Allah'a şükür bir tehlike yok. Ancak tabii tam manasıyla kontrol altına alınmış diyemiyoruz. En azından yangının ilerlemesi engellendi. Sabaha kadar tüm birimlerimiz çalışacak. Karadan müdahale çok zor oldu. Arkadaşlarımız metrelerce kilometre su hortumlarını taşıdılar. Yol olmadığı için dozerlerimiz yol açma çalışması yapıyor. Bir taraftan havadan da gayret devam ediyor" dedi.

'SABAHA KADAR DEVAM EDECEĞİZ'

Konuşmasına devam eden Akbıyık, "Burada bugün 18 hava aracımız çalışıyor şu anda. 119 arazözümüz, itfaiyelerimiz ve belediyelerden gelen, özel sektörden termik santrallerden gelen ekiplerimiz yol açma çalışmaları yapıyorlar. Ağırlıklı orman bölge müdürlüğümüz personelleri olmak üzere yaklaşık 420 personelimiz burada görev yapıyor. İnşallah sabaha kadar devam edeceğiz, kontrol altına alacağız. Milletimize, Muğla'ya büyük geçmiş olsun diyorum. Allah beterinden korusun. Her türlü araştırmayı jandarmamız yapıyor. Yangının çıkış nedeni de inşallah tespit edilecek. Tahminen şu anda tam ölçüm yapılmadı ama 100 hektar civarı alan etkilendi. Bunun içerisinde zeytinlik alanlar da var. Alan tespit çalışmaları daha sonra yapılacak" ifadelerini kullandı.

'İLERLEMESİ DURDURULDU'

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla'nın Bodrum ilçesinde meydana gelen orman yangını bölgesinde açıklamalarda bulundu. Aras, "2021 yılındaki o büyük yangından sonra aslında en korktuğumuz, aklıma getirmek istemediğim bir bölgeydi burası. Çünkü en nitelikli orman alanının olduğu bölge Etrim, İnişdibi, Kaplan Dağı bölgesi. Burayı hep düşünüyorduk, bir şey olmasın diye dua ediyorduk ama maalesef bugün anlaşılan yol kenarındaki bir sebepten çıkan yangın İnişdibi bölgesinden Kaplan Dağına kadar yayılmış idi. Orman Bölge Müdürlüğümüzün büyük bir mücadelesi yine hava ekiplerinin çok ciddi müdahalesi, itfaiyemizin, diğer bütün gönüllü kuruluşların, Bodrum Belediyesinin tabii ki büyükşehir belediyemizin bütün ekiplerinin müdahalesiyle şu anda durduruldu" dedi.

(HABER MERKEZİ)