Bodrumlular Cennet Koyu için ses oldu

Bodrumlular Cennet Koyu'nun yapılaşmaya açılmasına karşı buluştu. Muğla Çevre Platformu, bölgede 16 milyon yıllık geçmişleri olan canlıların bulduğuna vurgu yaparak koruma talebinde bulundu.

Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM- Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Cennet Koy’da iş insanı Mehmet Cengiz tarafından 678 bin metrekarelik alana turistik tesis yapılmasına tepki gösteren Bodrumlular eylem yaptı.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Bodrum Meclisi’nin çağrısıyla bir araya gelen Bodrumlular projeye itiraz etti. Eyleme çevre örgütlerinin yanı sıra CHP ilçe yönetimi de destek verdi. Koyda yapılan eylemde konuşan MUÇEP Eş Sözcüsü Umay Karabaş, bölgenin tarihsel önemine vurgu yaparak, “Son doğal, tarihsel, kültürel değerlerini koruyan yarımada olan Gökburun'da özellikle son yirmi yıldır aşina olduğumuz, aşina olmakla kalmayıp karşısında mücadele ettiğimiz bir tavır ve yaklaşım ile yok edilmek üzere. Bunun adı tam olarak “üç günlük rant peşinde koşmak, hiç doymamaktır” ifadelerini kullandı.

Bodrum yarımadasında henüz el değmemiş doğal habitatların Gökova’ya oradan da Akdeniz’in geri kalanına bağlanan ekolojik koridor niteliğinde olduğunu ifade eden Karabaş, yapılaşmaya açılacak olan Cennet Koyu'n da böylesine önemli bir koridor olma özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Bölgenin gerek turizm adı altında yatırımlarla, gerek çeşitli madencilik faaliyetleri nedeniyle, gerek yangınlarla yaşam alanları gittikçe daralan, yok olan yüzlerce canlı için son sığınaklardan birisi olduğunu dile getiren Karabaş, bölge için koruma talebinde bulundu.

'AKDENİZ GÖLÜ SULAK ALANININ CANLILARI İÇİN DE HAYATİ ÖNEMDE'

Bölgede 16 milyon yıllık geçmişleri olan canlıların bulduğunu belirten Karabaş, “Gökburun’un kıyıları Akdeniz fokları için nefis bir dinlenme alanı hâlâ. Hiç rahatsız etmeden, yaklaşmadan kıyıda bir Akdeniz foku görseniz; kendi alanında, güvende hissettiği, soluk alıp beslenebildiği bir yerde, kendinizi çok şanslı saymaz mısınız? Akdeniz foklarının ne derece tehdit altında olduğunu, varlıklarının nasıl azaldığını, Türkiye karasuları içinde artık koloni halinde bulunmadıklarını, 16 milyon yıllık geçmişleri olan bu canlıların, sadece habitat kaybı yüzünden bile nesillerinin tükenmekte olduğunu bir kez daha söyleyelim. Bu canlılar, üzerinde yapılaşma olmayan kara parçalarının kıyılarını tercih ediyorlar ve başka evleri yok. Şu an bulunduğumuz koy ve hemen arkamızdaki Gökburun yarımadası, doğal karakterini koruması nedeniyle, az ötedeki Akdeniz gölü sulak alanının canlıları için de hayati önemde. Örneğin o sulak alanda yıllar içinde gözlem kaydı bulunan altmışın üzerinde kuş türünü buralarda beslenirken, yuva yaparken, yavrularını büyütürken görmek mümkün” dedi.

Doğa için mücadele edeceklerinin altını çizen Karabaş, “Bugün Gökburun’un sesini duyurmaya uğraşırken yarın Kissebükü Adalıyalı’nın, Torba’dan Yalıçiftlik’e turizm yatırımcıları için satışa çıkarılan 18 milyon metrekarelik orman arazisinin, Ortakent’in feryadı için de uğraşacağız. Bu bizim hem anayasal hakkımız hem yurttaşlık ödevimiz olduğu kadar, kendileri bu ödevden muafmış gibi davranan karar vericilere esas görevlerini hatırlatmanın da bir parçası. Bu karar vericiler ister yerel yönetimlerde olsun ister merkezi yönetimde; ister A partisinden ister B partisinden” diye konuştu.