Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri: Atanmış rektör ve dekan istifa etmeli

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atamasını protesto eden akademisyenler, yeni kurulan Boğaziçi Hukuk Fakültesi'ndeki dekan atamasına da tepki gösterdi. Akademisyenler, “Atanmış rektörü, rektör yardımcılarını ve hukuk fakültesi dekanını derhal istifaya davet ediyoruz” dediler.

Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'ne AK Partili Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına tepki gösteren akademisyenlerin protestosu devam ediyor.

Kampüste polis ablukasının devam ettiği ve kampüse basın mensuplarının alınmadığı aktarılan açıklamada, “Üniversitemize yönelik gayrimeşru rektör atamasıyla başlayan siyasi saldırı tam 7 haftadır hız kesmeden devam ediyor. Üniversite iradesi hiçe sayılarak, usul ve teamüller çiğnenerek iki yeni fakülte açılmasının üzerinden 2 hafta geçti. Bu hafta da yine teamüllerimize aykırı olarak, Hukuk Fakültesi Dekanının bizlerce seçilmeden, bilgi ve görüşümüz alınmadan atandığını medyadan öğrendik” denildi.

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı olarak görevlendirilen Prof. Dr. Selami Kuran'a istifa çağrısı yapan akademisyenler, tutuklu ve ev hapsinde olan öğrencilerin de serbest bırakılmasını istedi.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri açıklamada şu ifadelere yer verdi:

DEKAN AKADEMİK KISTASLARI KARŞILAMIYOR: YÖĶ Başkanı bu atamayı tam da “Akademideki atamalara ilişkin şikayetlerin ancak şeffaflık ve liyakati önceleyerek çözülebileceği” açıklamasını yaptığı gün gerçekleştirdi. Bu nasıl bir şeffaflık ilkesidir ki Hukuk Fakültesine bir dekan atandığını, Boğaziçi öğretim üyeleri atamanın gerçekleşmesinden bir hafta sonra resmî olarak öğreniyor! Bu nasıl bir liyakat ilkesidir ki Boğaziçi Üniversitesi’nin akademik kıstaslarını hiçbir şekilde karşılamayan bir kişi dekan olarak kurumumuza atanabiliyor!

HİÇBİR ÜNİVERSİTE İKTİDARIN TAHAKKÜMÜNE SOKULMAMALI: Tıpkı gayrimeşru rektör gibi, bu Hukuk Fakültesi Dekanının atamasının da siyasi bir motivasyonla ve kadrolaşma arzusuyla yapıldığı aşikârdır. Üniversitelerin herhangi bir siyasi parti güdümünde yönetilmesi, özerk ve demokratik üniversite ilkeleriyle çelişiyor ve bilimsel üretimin bağımsızlığını tehdit ediyor. Sadece Boğaziçi değil, Türkiye’deki hiçbir üniversite iktidarın tahakkümüne sokulmamalıdır. Kamu yararını hiçe sayan bu partizan müdahaleleri kabul etmiyoruz.

ÖĞRENCİLER DERHAL SERBEST BIRAKILMALI: Bu hafta da yurtiçi ve yurtdışından pek çok üniversite ve liselerden, çeşitli derneklerden, meslek odalarından, yazar ve sanatçılardan gelmeye devam eden destek ve dayanışma açıklamaları bize güç verdi. Teşekkür ediyoruz. Demokratik ve özerk üniversite mücadelemizi birlikte güçlenerek sürdürüyoruz. 9’u tutuklu ve 25’i ev hapsinde olan öğrencilerin derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz.

REKTÖR VE DEKANI İSTİFAYA DAVET EDİYORUZ: Son söz olarak atanmış rektörü, rektör yardımcılarını ve hukuk fakültesi dekanını derhal istifaya davet ediyoruz. Kabul etmiyoruz! Vazgeçmiyoruz! (HABER MERKEZİ)