Boğaziçili akademisyenlerden YÖK'e performans yanıtı

Boğaziçi Üniversitesi'nin eski rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan'ın yönetiminde görev alan öğretim üyeleri, YÖK'ün Melih Bulu atamasıyla ilgili 5 Ocak'ta yaptığı basın açıklamasına bir bilgi notu hazırlayarak cevap verdi. Notta, Özkan'ın rektörlüğü döneminde üniversitenin akademik performansına yönelik bilgiler paylaşıldı.

Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Prof. Dr. Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasının ardından gerçekleşen protestolar üzerine Yükseköğretim Kurumu (YÖK), 5 Ocak'ta bir basın açıklaması paylaştı. Açıklamada yer alan, “Yıl bazında somut, ölçülebilir ve bilim dünyasının mutabık kaldığı başarısızlıklar varsa bu kişilerin süresinin sonlandırılmasını talep etmek gerekir” ifadeleri üzerine Bulu'dan önceki rektör Prof. Dr. Mehmed Özkan'ın yönetiminde görev alan öğretim üyeleri, 2016-2021 yılları arası akademik faaliyetlere ilişkin bir bilgi notu yayınladı. 

YÖK'ün, tarihinde ilk kez, bir devlet üniversitesine atanan rektörün neden doğru tercih olduğunu açıklamaya yönelik bir duyuru yaptığı belirtilen bilgi notunda, "Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın döneminde Üniversitemizin başarılı performansını somut verilerle ortaya koymak için aşağıdaki bilgi notunu paylaşmanın son derece önemli olduğu kanaatindeyiz" denildi. 

YAYINLANAN MAKAELDE İKİNCİ, ATIF ETKİ DEĞERİNDE BİRİNCİ

Herhangi bir üniversitenin başarı performansını değerlendirirken kullanılacak en temel ölçütlerin araştırma altyapısı, kapasitesi ve çıktıların kalitesi olduğu belirtilen bilgi notunda, 2015-2019 yıllarını kapsayan beş yıl içinde dergilerde çıkan 3 bin 736 makale ile Boğaziçi Üniversitesi'nin, 6 bin 216 makalesi yayınlanan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin (ODTÜ) ardından ikinci sırada olduğu belirtildi. Yayınlarının atıf etki değerinde (yayın başına düşen ortalama atıf sayısı) ise 11,56 ile Boğaziçi Üniversitesi'nin ilk sırada yer aldığı ifade edildi. 

Bilgi notunda ayrıca tam zamanlı kadrolu öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının 2016 yılından beri sabit bir seyir gösterdiği, dünyaya göreceli atıf değerinde de Türkiye ortalamasının 1,0’ın altında olmasına rağmen Boğaziçi Üniversitesi'nin ortalamasının 1,0 değerinin çok üstünde olduğu vurgulandı.

İLK 10'DAKİ ÖĞRENCİLERİN 8'İ BOĞAZİÇİ'Nİ TERCİH ETTİ

Üniversitede fakültesi bulunmayan tıp ve hukuk alanları dışında, diğer tüm alanlarda taban puanı en yüksek bölümlerin Boğaziçi Üniversitesi'nde olduğu belirtilen notta, "2020 yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tüm puan türlerinde ilk 10’da yer alan öğrencilerden 8’i ve ilk 100’de yer alan toplam 69 aday Boğaziçi’ni tercih etmiştir. Aynı şekilde, tüm puan türlerinde ilk 1000’de yer alan öğrencilerden 708’i, ilk 5000’e girenlerin 1476’sı Boğaziçi Üniversitesi bölümlerini tercih etmiştir" denildi.

2016-2021 döneminde, 82 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 26 yabancı uyruklu öğretim elemanının üniversiteye katıldığı vurgulanırken, " Bu süreçte, Boğaziçi Üniversitesi ülke içinde başka üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri için de bir çekim merkezi olmaya devam etmiştir. Böylece, Üniversitemiz tersine beyin göçünün hayata geçirilmesi için son dört yılda da önemli rol oynamıştır" ifadeleri kullanıldı. 

Bilgi notunu hazırlayan öğretim üyeleri:

Prof. Dr. Yavuz Akpınar (Genel Sekreter Vekili)
Prof. Dr. Necati Aras (Rektör Danışmanı)
Prof. Dr. Naz Zeynep Atay Gök (Rektör Yardımcısı)
Prof. Dr. Dilek Çalgan (Rektör Danışmanı)
Prof. Dr. Ayşın Ertüzün (Rektör Yardımcısı)
Prof. Dr. Ayşe Gürel (Rektör Danışmanı)
Dr. Öğretim Üyesi Berat Zeki Haznedaroğlu (Rektör Danışmanı)
Prof. Dr. Ali İzzet Tekcan (Rektör Yardımcısı)
Doç. Dr. Nermin Zeynep Uysal (Öğrenci İşleri Dekanı)
Prof. Dr. Nuri Zafer Yenal (Rektör Danışmanı)

AÇIKLAMANIN TAM METNİ