Bölge baroları: Roboski’de adaletsizlik 11. yılında

Roboski katliamının 11’inci yılında bölge baroları ortak açıklama yaparak, Roboski’de adaletsizliğin 11 yıldır devam ettiğine dikkat çektiler.

Abone ol

DİYARBAKIR - Roboski katliamının yıldönümü dolayısıyla ortak açıklama yapan bölge baroları, “28 Aralık 2011 tarihinde Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Roboskî Köyü’nde TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 yurttaşımız katledildi” hatırlatmasında bulundu.

'YAŞANAN KATLİAM SORUŞTURMA KONUSU OLMADI'

Olayın hemen akabinde devlet yetkililerinin açıklamaları, sonrasında ise yürütülen soruşturma ve incelemelerin cezasızlık politikası üzerine yürütüldüğünü belirten açıklamada, “Katliamın üzerinden 11 yıl geçmiş olmasına rağmen tek bir kişi dahi yargı önüne çıkarılmadı. Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından 7 Ocak 2014 tarihinde ‘Gerek şüphelilerin gerekse olayda görevli TSK personelinin TBMM ve Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde kanun emrini icra kapsamında kendilerine verilen görevin gereklerini yerine getirdikleri, görev gereklerini yerine getirirken kaçınılmaz hataya düştükleri, dolayısıyla eylemleri hakkında kamu davasını açılmasını gerektiren sebep bulunmadığı’ gerekçesiyle takipsizlik kararı verilerek soruşturma dosyası kapatıldı. Yaşanan katliam, parçalanmış bedenler, ailelerin ve toplumun yaşadığı acı hiçbir zaman bu soruşturmanın konusu olmadı” ifadelerine yer verildi.

'ADALETİ YARGI TESİS ETMELİ'

Bilinçli olarak etkili bir şekilde yürütülmeyen soruşturmalardaki eksikliklerin, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından paylaşılan inceleme raporuyla devam ettiğine dikkat çeken açıklamada şöyle denildi: “Raporda; '’Kasıt yok, sivil idare ile askeri yetkililer arasında koordinasyonsuzluk var.' denilerek yaşanan ağır acı sıradanlaştırılmaya çalışıldı. Anayasa Mahkemesi ve AİHM, verdikleri kararlarla ‘kaçınılmaz hata’ olarak nitelendirilen katliamın cezasızlıkla sonuçlanmasının parçası haline geldiler. Roboski Katliamı, Türkiye’de işleyen bir adalet mekanizmasının olmadığının en somut örneğidir. Oysa, yaşanan olay sonrasında yürütülen soruşturmalar ile faillerin tespiti ve hakettikleri cezalara çarpıtılarak adaleti tesis etmek görevi yargı makamlarındadır.”

‘ADALETİN YOLU ROBOSKİ’DEN GEÇER’

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Karanlıkta bırakılmak istenilen Roboski Katliamı’nın devletin ve iktidarın en önemli sınavlarından biri olduğunu ve Türkiye’de adaletin yolunun Roboski’den geçtiğini hatırlatmak isteriz.
Bizler aşağıda imzası bulunan Barolar olarak; Roboski’de kanayan yaranın sadece katledilen 34 yurttaşın yakınlarının değil bizim de kanayan yaramız olduğunu hatırlatıyoruz. Kaçınılmaz hata olarak nitelendirilen Roboski Katliamı’nın tarihin karanlığında kaybolmayacağını, adalet ve hakikate erişinceye dek mücadele edeceğimizin bilinmesini istiyor, devleti de asli yükümlülüklerinden biri olan adaleti tesis etme görevini yerine getirmeye davet ediyoruz.
Roboski Katliamı’nı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız.”

Açıklamada imzası bulunan bölge baroları ise şöyle: Adıyaman Barosu, Ağrı Barosu, Batman Barosu, Bingöl Barosu, Bitlis Barosu, Dersim Barosu, Diyarbakır Barosu, Hakkari Barosu, Kars Barosu, Mardin Barosu, Muş Barosu, Siirt Barosu, Şanlıurfa Barosu, Şırnak Barosu, Van Barosu. (DUVAR)