Bölge halkı kazandı: Çaybaşı'ndaki çöp tesisi mühürlendi

Ordu Çaybaşı'ndaki Katı Atık Ayrıştırma Tesisi, Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda kaymakamlık tarafından mühürlendi.

Abone ol

İsmail Akduman

ORDU - Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Çaybaşı’nda yapılan ve daha sonra kiralanan Katı Atık Ayrıştırma Tesisi, Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı doğrultusunda kaymakamlık tarafından mühürlendi. Tesisin kapatılmasını sevinçle karşılayan bölge halkı, “Yıllardır bize ve doğaya çok acı çektirdiler” dedi.

Çaybaşı ilçesinde Kepçeli Yaylası mevkiinde AK Partili Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve çöpten elektrik üretileceği belirtilen Katı Atık Bertaraf Tesisi, bölge halkının karşı çıkmasına rağmen 2020 yılında faaliyete geçti. Ancak tesis bir süre sonra özel bir şirkete devredildi. Çöp tesisinde vahşi depolama yayıldığını ve sızan atık suların dereler ile içme sularını kirlettiği gerekçesiyle şikayet edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından 4 kez para cezası kesilen tesis için bölge halkı lisans iptal davası açtı. Samsun Bölge İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen çalışmaya devam eden tesise bölge halkı tepki gösterip, kararın uygulanması için eylem yaptı.

KAYMAKAMLIK MÜHÜRLEDİ

Mahkemenin kararının ardından Çaybaşı Kaymakamlığı tesisi mühürlendi. Tesise çöp kamyonlarının giriş yapamadığı belirtilirken, havuzlarında biriken kirli suların tankerlerle tahliye edilmeye başlandığı açıklandı. Bölgede yaşayan ve tesislere dava açan Dursun Çamyar, kuruluş alamasından itibaren mücadele ettiklerini söyleyerek, “Burada vahşi bir depolama yaptılar. Bize yıllardır çok acı çektirdiler. Sadece bize değil doğaya da çok acı çektirdiler. Geçte de olsa adalet yerini buldu” diye konuştu. Davanın avukatı Emrah Duman ise tesisin mühürlenmesinin olumlu bir durum olduğunu dile getirerek süreci takip edeceklerini ifade etti.

Dursun Çamyar