Bölgede korona anketi: Alışkanlıklar değişti

Rawest Araştırma Şirketi, Diyarbakır, Mardin, Van ve Şanlıurfa'da yürüttüğü korona virüsü araştırmasının bulgularını paylaştı. Araştırmaya göre kadınlar salgın konusunda daha endişeli.

Abone ol

DUVAR - Diyarbakır, Mardin, Van ve Şanlıurfa'da 18-21 Mart tarihlerinde Rawest araştırma tarafından 738 kişi ile görüşülerek yürütülen çalışmaya göre her dört kişiden üçü, korona virüsü konusunda ortalamanın üstünde bir endişe taşırken, kadınlar erkeklerden daha endişeli. Araştırmaya göre salgın, el yıkama alışkanlığını da değiştirmiş: Her beş kişiden dördü ellerini daha sık yıkadığını belirtmiş.

Rawest araştırması salgınla birlikte her beş kişiden dördünün de dışarı çıkma alışkanlığını değiştirdiğini de ortaya koydu. Buna göre katılımcılar ya da daha az çıktıklarını veya hiç çıkmadıklarını ifade ediyor. Salgın sonucunda bölgede her on kişiden dokuzu, sosyal ortamlarda bulunma alışkanlıklarını değiştirmiş, kadınlar erkeklere oranla daha az sosyalleşmeye başlamış. Araştırmaya göre, Covid-19 salgını, her üç kişiden ikisinin insanlarla temasını azaltırken, kadınlar ve orta yaş grubu, diğer gruplara göre temastan daha fazla kaçınmaya başlamış. Ancak dışarı çıkarken maske ve eldiven gibi koruyucu ekipman kullananların oranı bölgede üçte birin altında seyrediyor; kadınlar ve gençler diğer gruplara göre daha fazla önlem alıyorlar.

Rawest Araştırma Genel Müdür Roj Girasun araştırmayı şöyle değerlendiriyor: "Kadınlar geleneksel olarak evde kalıyorlar bu bölgede ve çalışma hayatına katılımları nispeten daha az. Ayrıca bölgedeki yaşlı nüfusu da diğer bölgelere göre daha düşük Bu rakamları bu açıdan da görmek lazım."

Araştırma ayrıca salgın döneminde her üç kişiden birinin beslenmesine daha fazla önem göstermeye başladığını ortaya koyuyor.

ÜÇTE İKİYE GÖRE SAĞLIK BAKANI BAŞARILI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın korona virüsü salgını sürecinde gösterdiği performansı da değerlendiren katılımcıların üçte ikisi, Bakan'ı başarılı buluyor. Bu değerlendirme parti aidiyetlerine göre incelendiğinde ise AK Partililerin yüzde 89'u, HDP'lilerin ise yüzde 45'i bakanı başarılı buluyor.

Ancak, her iki kişiden biri, devlet kurumlarının hastalık vakaları konusunda şeffaf olmadığını düşünüyor. Bu oran AK Partililer arasında yüzde 20 iken, HDP'liler arasında yüzde 71 düzeyinde. Devlet kurumlarının bu süreçte paylaştığı bilgileri güvenli bulanların oranı ise yüzde 41 düzeyinde kalmış. "Dolayısıyla, Sağlık Bakanı'nın performansını parti aidiyetlerinin ötesinde genelde başarılı buluyorlar, ama devlet kurumlarının bu süreçte halka karşı şeffaf olmadığını düşünüyorlar. Yani, devlete karşı güvensiz refleks devam ediyor" diyor Girasun.

Her dört kişiden üçü, yaşadıkları şehirde korona virüsü vakası olduğunu düşünürken, her üç kişiden biri de yaşadığı şehirde korona virüsü kaynaklı ölüm olduğunu tahmin ediyor.

Panik alımı konusunun da incelendiği araştırmada, bölge halkı son bir hafta içinde virüs sebebiyle ağırlıklı olarak sırasıyla temel gıda, sabun, kolonya, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt mendil, et/tavuk almışlar. Diyarbakır başta olmak üzere bölgede birçok belediye, korona virüsü tehdidine karşı sokak ve caddelerde dezenfekte seferberliğini sürdürüyor. Ancak birçok şehirde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de "Evde Kal" çağrılarına rağmen sokağa çıkan insan sayısı halen önemli düzeyde. Uzmanlar bu durumu, bölgedeki işsizlik oranının yüksekliği ve genç nüfusun daha kalabalık olmasıyla açıklıyorlar. Girasun, "Gençler burada evde kalmayı tercih etmiyorlar. Virüsün gençlere bir şey yapmadığı yönünde yanlış algı çok yayıldı, bu da gençlerin evde kalmasını engelliyor" diyor. Geçen yıl en yüksek işsizlik oranları Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde (yüzde 22,3) kaydedildi. (Kaynak: Euronews)